Acasă > ORTODOXIE > SĂPTĂMÂNA ALBĂ

SĂPTĂMÂNA ALBĂ

Saptamana Alba

123749_rastignirea

Incepand cu 24 februarie, ortodocsii intra in „Saptamana Alba sau a branzei”. In aceasta saptamana nu se mai consuma carne, iar in zilele de miercuri si vineri se face dezlegare la oua, lapte, branza si peste. In calendarele bisericesti, pentru aceste zile apare mentiunea „harti”, un termen popular care desemneaza zilele de dezlegare a postului.

Miercuri, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – „Doamne si Stapanul vietii mele”, rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

In zilele de miercuri si vineri din „Saptamana Alba” nu se savarseste Sfanta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

In Sambata lasatului sec de branza, Biserica ii pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost „luminati prin postire”. Aceasta zi este numita „a ascetilor”. Biserica ii aseaza ca modele, calauzitori pentru parcurgerea postului si a pocaintei:

„Veniti toti credinciosii sa laudam cetele cuviosilor parinti: pe Antonie capetenia, pe luminatul Eftimie, pe fiecare deosebit si pe toti impreuna si vietile acestora ca un alt Rai al desfatarii cu gandul socotindu-le …”.

Duminica, exista randuiala de a se cere iertare. Este cunoscuta sub denumirea de „Duminica Iertarii”. Asadar, prima incercare de iesi biruitori din lupta cu pacatul este iertarea, reintoarcerea la iubire. Este dureros ca aceasta slujba unica lipseste din multe biserici. Faptul ca e intalnita mai mult in manastiri, denota despartirea noastra de duhul Bisericii. Aceste randuieli sunt trepte spre a deschide inima catre „o alta lume”. Din cauza pacatului, omul a pierdut puterea de a pasi in mod natural catre Dumnezeu. Si prin aceste randuieli, Biserica ne poarta incet catre unirea cu Dumnezeu.

Mai sunt cateva zile pana la intrarea in Postul Sfintelor Pasti. Sa nu ne abatem de la el. Acest post este ajutorul pe care ni-l daruieste Biserica spre a pune capat „celor vechi” si a intra intru „cele noi”. Indiferent cat de grele sunt conditiile in care traim si cat de mari sunt obstacolele ridicate de cei din jurul nostru, nimic nu trebuie sa ne opreasca din a lua in serios Postului Sfintelor Pasti.

Adrian Cocosila

Sursa:www.crestinortodox.ro

Categories: ORTODOXIE Tags:
 1. Porfirie
  februarie 28th, 2011 la 15:15 | #1

  Este vrednic de mentionat ca in Miercurea si Vinerea Branzei ne pregatim de asceza Postului Mare si gustam mancare de dulce(fara carne) doar seara dupa vecernie, in restul zilei ajunam ca in toate zilele cu Aliluia.

 2. ELENA
  februarie 28th, 2011 la 18:37 | #2

  Sa ne rugam sfintilor asceti sa mijloceasca pentru noi la Dumnezeu ajutor in acesta atat de frumoasa calatorie a postului.Sa traim impreuna bucuria ascezei si momentele extraordinare ale rugaciunii Sfantului Efrem Sirul – “Doamne si Stapanul vietii mele”,spoveditul des si impartasitul in aceasta perioada.Domnul nostru Iisus Hristos sa se odihneasca in trupurile noastre mai purificate, dar mai ales in gandurile noastre bune, in faptele de milostenie!Si fie ca urcarea iarasi a Golotei sa nu fie in zadar, sa fie pentru renasterea sufletelor noastre si mantuire!Amin!

 1. Nici un trackbacks momentan.