20 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui DUMITRU STĂNILOAIE, "patriarhul" teologiei româneşti

20  ani de la trecerea la Domnul a Părintelui DUMITRU STĂNILOAIE,

 „patriarhul” teologiei româneşti

Astăzi, 5 octombrie, se împlinesc 20 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Dumitru Stăniloae, cel mai important teolog al secolului XX, numit şi „patriarhul” teologiei româneşti.

Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în 16 noiembrie 1903 în satul Vlădeni, judeţul Braşov. În anul 1927, a terminat facultatea şi a susţinut teza de licenţă în teologie cu tema „Botezul copiilor”, sub îndrumarea prof. Vasile Loichiţă. În acelaşi an a primit, din partea mitropolitului Nicolae Bălan, o bursă la Atena, pentru studiile de doctorat. În anul 1928, la Munchen, a frecventat cursurile prof. A. Heisenberg. În primăvara anului 1929, a plecat la Berlin şi Paris pentru studii şi cercetări asupra vieţii şi operei Sf. Grigore Palama, rămânând la întoarcere două luni la Belgrad, pentru studii de Patristică. La numai 26 de ani, la 1 septembrie 1929, a fost încadrat ca profesor la Academia Teologică din Sibiu. A primit hirotonia în diacon la data de 8 octombrie 1931 iar în anul 1932, cea în preot.
Trei ani mai târziu a fost titularizat pe catedra de Dogmatică, iar în anul 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, post pe care l-a ocupat timp de zece ani.
În anul 1943, a apărut una dintre lucrările sale fundamentale „Iisus Hristos sau restaurarea omului”. În aceeaşi perioadă a început traducerea monumentalei opere „Filocalia”, în 12 volume.
La data de 4 octombrie 1955 a fost arestat şi judecat împreună cu alţi intelectuali şi eliberat 8 ani mai târziu. Opera teologică însumează: 90 de cărţi, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefeţe, 35 de cuvântări comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate, 60 de convorbiri sau interviuri înregistrate la radio şi televiziune.
Cea mai importantă realizare a Părintelui Dumitru Stăniloae este traducerea celor 12 volume de Filocalie, ce cuprind scrieri ale Sfinţilor Părinţi care ne arată nouă cum ne putem curăţa, ilumina şi desăvârşi. A fost profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător.

Părintele Dumitru Stăniloae a trecut la cele veşnice pe 4/5 octombrie 1993 în Bucureşti (înmormântat la Mănăstirea Cernica).

sursa: radioreintregirea.ro

2 comentarii la „20 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui DUMITRU STĂNILOAIE, "patriarhul" teologiei româneşti

  1. ELENA

    A lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în douăsprezece volume).Chiar daca asta ar fi fost tot ce ne-ar fi daruit(ne spuneti ca opera teologică este mare si însumează: 90 de cărţi, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefeţe, 35 de cuvântări comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate, 60 de convorbiri sau interviuri înregistrate la radio şi televiziune) darul lui ar fi fost suficient cat sa ramana pururea in inimile, mintile si rugaciunile noastre.Dumnezeu sa-i daruiasca odihna vesnica cu sfintii parinti pe care i-a iubit atat de mult!

Comentariile sunt închise.