Acasă > Pagini de Sinaxar > 28 ianuarie: Sfântul Cuvios Efrem de la Mănăstirea Novi Torg, Rusia

28 ianuarie: Sfântul Cuvios Efrem de la Mănăstirea Novi Torg, Rusia

Sfântul Cuvios Efrem de la Mănăstirea Novi Torg, Rusia

(28 ianuarie)

Acest sfânt părinte s-a născut în Ungaria şi împreună cu fraţii săi, sfântul cuvios Moise Ungurul (pomenit la 26 iulie) şi sfântul mucenic Gheorghe, a părăsit pământul natal îndreptându-se spre Rusia unde intrară în slujba sfântului prinţ Boris, fiu al sfântului Vladimir (pomenit la 15 iulie).

Sfântul Gheorghe, fratele sfântului Efrem a primit moarte mucenicească împreună cu sfântul prinţ Boris pe râul Alta în anul 1015. Ucigaşii i-au tăiat acestuia capul luându-i de la gât medalionul pe care acesta îl primise de la sfântul prinţ Boris. Moise reuşi să scape cu viaţă îndreptându-se către mănăstirea Peşterilor din Kiev unde se nevoi până la sfârşitul vieţii sale.

Sfântul Efrem, ajungând la locul pătimirii fratelui său Gheorghe, află capul acestuia pe care îl luă cu sine. Părăsind slujba sa de la curte, se retrase într-un loc singuratic de pe malul râului Tverţa pentru a duce o viaţă pustnicească, de nevoinţe neştiute de nimeni, departe de zbuciumul lumii.

După o vreme, câţiva călugări iubitori de vieţuire liniştită se aşezară lângă dânsul pentru a urma pilda vieţii sfântului părinte şi astfel în anul 1038 se întemeie mănăstirea Sfinţilor Mucenici Boris şi Gleb, al cărei stareţ fu ales sfântul Efrem. În apropierea mănăstirii se ridică o casă pentru primirea de străini unde poposeau călătorii şi nevoiaşii fără a li se cere ceva în schimb.

Încărcat de anii nevoinţelor sale plecă la cele veşnice în anul 1053, fiind înmormântat în mănăstire sa punându-se alături de dânsul în mormânt, după dorirea sa, capul fratelui său mucenic. Moaştele sale fură aflate nestricate şi pline de mireasmă în anul 1572, săvârşind mulţime de minuni până astăzi.

Sfântul Efrem împreună cu Sfântul Arcadie, ucenicul său. Icoană cu moaştele sfântului

 

Obiecte aparţinând sfântului Efrem

 

Moaştele Sfântului Efrem

 Mănăstirea Novi Torg

Sursa:http://sfintisiicoane.wordpress.com

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.