Acasă > Pagini de Sinaxar > 4 martie: Sfântul Mucenic Ioasaf, starețul Mănăstirii Snetogorsk, Pskov, Rusia

4 martie: Sfântul Mucenic Ioasaf, starețul Mănăstirii Snetogorsk, Pskov, Rusia

Sfântul Mucenic Ioasaf, starețul Mănăstirii Snetogorsk, Pskov, Rusia

(4 martie)

Sf Mc Ioasaf, staretul Man Snetogorsk, Pskov, Rusia (1299) 2.1

În veacul al XIII-lea, în vremea invaziei germanilor, 2 dintre cele mai vechi mănăstiri ale Pskovului avură de suferit dimpreună cu stareții lor care primiră cununa cea cu bună mireasmă a muceniciei: sfântul Vasile, starețul Mănăstirii Schimbarea la Față, (pomenit tot în această zi) și sfântul Ioasaf, starețul Mănăstirii Nașterii Maicii Domnului Snetogorsk.

Mănăstirea Snetogorsk, aflat pe muntele Snatna ale cărui margini sunt înconjurate de apele râului Pskova, a fost o vatră duhovnicească de seamă a Pskovului prin ostenelile sfinților Ioasaf, Eufrosin și Sava.

Sfântul Cuvios Eufrosin din Pskov (pomenit la 15 mai)

Sf Cuv Eufrosin din Pskov (1481) 1(Sursă: http://pravicon.com/)

Sfântul Cuvios Sava din Kripețk, Pskov (28 august)

Sf Cuv Sava din Kripetk, Pskov (1495) 1.1(Sursă: http://pravicon.com/)

Sfântul Ioasaf așeză aleasă rânduială obștii sale spre buna sporire deopotrivă a celor dinafară cât și a vieții duhovnicești prin rugăciune, înfrânare și muncă. La aproape 90 de ani de la mutarea sa la odihna cea de Sus, arhiepiscopul Dionisie de Suzdal reașeză rânduiala sfântului Ioasaf în Mănăstirea Snetogorsk.

Întrucât așezământul monahal se afla în afara zidurilor cetății, fiind fără prea mare apărare, în ziua de 4 martie 1299, se năpustiră germanii asupra Pskovului incendiind mănăstirea Snetogorsk. În vreme ce flăcările cuprindeau mănăstirea, sfântul Ioasaf dimpreună cu alți părinți, arși de vii, se mutară în cămările cele de Sus ale Domnului.

În vremea aceea, fu multă suferință în ținutul Pskovului, însă pentru rugăciunile sfinților mucenici Dumnezeu ocroti pe bărbații din ținut care se adunară sub ocârmuirea cneazului Pskovului Dovmont Timotei.

Sfântul Dovmont Timotei, cneaz de Pskov (pomenit la 20 mai)

Sf Dovmont Timotei, cneaz de Pskov 2(Sursă: http://www.orthodox-books.ru/)

Sfântul cneaz dimpreună cu oastea sa înfruntă armata germanilor în apropiere de biserica sfinților apostoli Petru și Pavel înfrângându-i. Mai apoi acesta ridică o biserică de piatră în mănăstirea Snetogorsk în locul celei arse, astfel punând început revigorării vieții monahale în acest așezământ.

Curând după mutarea sa la cele veșnice, sfântul Ioasaf fu proslăvit cu sfinții, ocrotind pururea de atunci pe toți cei ce îi săvârșesc pomenirea cu credință.

+ * + * +

Sf Mc Ioasaf, staretul Man Snetogorsk, Pskov, Rusia (1299) 3(Sursă: http://pravicon.com/)

Sf Mc Ioasaf, staretul Man Snetogorsk, Pskov, Rusia (1299) 1.1(Sursă: http://pravicon.com/)

+ * + * +

Mănăstirea Snetogorsk, Pskov, Rusia

Pradă multor vitregii și invazii de-a lungul veacurilor, mănăstirea Snetogorsk a fost de fiecare dată renovată și revigorată. Ultimul val al pustirii a fost în vremea stăpânirii sovietice când mănăstirea a devenit casă de vacanță, însă în anul 1993 mănăstirea a redevenit așezământ monahal.

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 2

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 4

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 20

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 23

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 5

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 12

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 14

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 15

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 17

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 18

Man Snetogorsk, Pskov, Rusia 16(Sursă imagini: http://www.pskovkid.ru/)

Sursa: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2015/03/04/sfantul-mucenic-ioasaf-staretul-manastirii-snetogorsk-pskov-rusia-4-martie/

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.