Acasă > BISERICA UCRAINEI, PATRIARHIA MOSCOVEI > Adresarea Preafericitului Patriarh Chiril către plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina

Adresarea Preafericitului Patriarh Chiril către plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina

Adresarea Preafericitului Patriarh Chiril către plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina

 

Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a venit cu o adresare către întreaga plinătate a Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina.

Cinstiți arhipăstori și păstori, dragi frați și surori – copii ai Bisericii!

Cu emoție, durere și alarmă am urmărit și urmăresc evenimentele de la Kiev și alte orașe ale Ucrainei. Kievul este locul nașterii unei mărețe civilizații ortodoxe, care a unit popoarele Sfintei Rusii. Kievul este orașul cristelniței Botezului, al cărui aniversare noi am sărbătorit-o recent împreună cu toate Bisericile Ortodoxe Locale. Pentru mine Kievul este un oraș special, drag mie, unde am fost deseori, pe care îl iubesc și îl cunosc bine. Este insuportabil de dureros să auzi știri despre multiplele victime în acest loc sfânt, despre sute de răniți, despre manifestările în diverse regiuni ale Ucrainei.

Întreaga noastră Biserică multinațională se roagă fierbinte pentru pacea pe pământul Ucrainei, pentru încetarea răzmerițelor civile. Frații și surorile noastre din Ucraina trec actualmente prin unul din cele mai dramatice momente ale  istoriei lor. De cele întâmplate depinde soarta de mai departe a poporului ucrainean. Deocamdată, slava Domnului, este oprit scenariul războiului civil. Însă un astfel de scenariu se mai poate înfăptui. Aceasta se va întâmpla, dacă Domnul va îngădui oamenilor să se lepede de legile morale date de Dumnezeu și de moștenirea creștină a Ucrainei, dacă locuitorii Ucrainei vor renunța la respectul față de sine, unul față de altul și față de lege.

Aș vrea să le aduc mulțumiri acelor reprezentanți ai episcopatului și clerului ucrainean, care în mijlocul chemărilor și lozincilor de diferită orientare și-au găsit în sine puteri să cheme în mod consecvent părțile beligerante la pace și iubirea de frați; celor care stau cu fermitate pentru dreptul ucrainenilor de a viețui în concordanță cu propria credință și evlavie, pentru păstrarea valorilor de ordin moral și religios, tradiționale pentru Ucraina, ale căror izvor este cristelnița Botezului, ce a determinat dezvoltarea civilizațională a Sfintei Rusii.

Din toată inima îi deplâng pe cei decedați, compătimindu-i pe apropiații lor, fiind alături de cei răniți și rog pe păstorii și copiii Bisericii Ortodoxe Ruse să ridice rugăciuni către Domnul Iisus Hristos și Preacurata Lui Maică. Să ne rugăm pentru odihna fraților și surorilor decedați, pentru tămăduirea răniților și bolnavilor, pentru împăcarea inimilor încrâncenate, pentru curmarea răzmerițelor și tulburărilor în Ucraina, pentru faptul ca Domnul să ne trimită tuturor nouă duhul dragostei, păcii, iertării și iubirii întru Hristos!

+CHIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ŞI AL ÎNTREGII RUSII

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.