Acasă > Diverse > Biserici şi paraclise cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie

Biserici şi paraclise cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie

Sfinte lăcaşuri cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie :

Biserici şi paraclise care sunt azi în sărbătoare

Ioan Buşagă

Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie este ocrotitorul a numeroase lăcaşuri de cult din ţară. Pentru evlavia credincioşilor faţă de acest sfinţit mucenic, în mai multe biserici se păstrează părticele din cinstitele sale moaşte. Vindecător al ciumei, Sfântul Haralambie este prăznuit şi la biserica spitalului leprozeriei din Tichileşti, Tulcea.

Credincioşii constănţeni au prilejul să se închine moaştelor Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, aduse din Grecia, ale Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, şi ale Sfântului Sfinţit Haralambie. Cinstitele moaşte au fost aduse ieri la Biserica „Sfântul Sfinţit Haralambie” din Constanţa (foto) cu ocazia hramului. Programul liturgic a început de aseară, când un sobor de preoţi a săvârşit Vecernia şi Taina Sfântului Maslu. Astăzi, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, potrivit Biroului de comunicare al eparhiei. Sfintele moaşte vor rămâne în Biserica „Sfântul Sfinţit Haralambie” din Constanţa până mâine. De asemenea, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Haralambie sunt aduse astăzi spre închinare la biserica Parohiei Greci, cu hramul „Sfântul Haralambie”, din Protoieria Niculiţel, construită în anul 1877. Preasfinţitul Visarion, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, săvârşeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Tot Preasfinţia Sa a adus şi racla cu cinstitele moaşte de la biserica Parohiei „Buna Vestire” din municipiul Tulcea.

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit şi la biserica Parohiei Mavrodolu, din Protoieria Piteşti, unde Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, oficiază Sfânta Liturghie arhierească. Preoţii slujitori de aici slujesc în limbaj mimico-gestual.

Evlavia credincioşilor români faţă de Sfântul Mucenic Haralambie se vede din mulţimea lăcaşurilor de cult care păstrează părticele din cinstitele sale moaşte, precum: mănăstirile Stavropoleos, Căldăruşani, Ţigăneşti-Ilfov; Turnu, Ghighiu, Schitul „Sfânta Maria Cricov” – Jercălăi, Mănăstirea „Sfânta Treime” – Prahova; Neamţ, Sihăstria, Văratec, Secu – Neamţ; Bogdana – Bacău; Ciolanu, Răteşti – Buzău; Cârcea – Dolj; Brâncoveni – Olt; Lupşa – Alba; Horezu – Vâlcea; Slănic – Argeş; Schitul „Sfântul Ioan Rusul”, com. Slobozia, jud. Giurgiu; sau bisericile: „Sfinţii Arhangheli” din Fotăcheşti, Videle – Teleorman; Biserica Vechii Catedrale a Episcopiei din Slobozia, Biserica Memorială Mihai Viteazul „Sfântul Siluan Atonitul” din Alba Iulia şi Biserica „Buna Vestire-Grecească” din Tulcea.

Fragmente din moaştele sfântului se află şi la Mănăstirea Miclăuşeni din judeţul Iaşi, dar şi la Mănăstirea Râşca şi în Catedrala episcopală din Galaţi. În Bucureşti, fragmente din moaştele Sfântului Mucenic Haralambie se găsesc la bisericile „Sfântul Dumitru” (Poştă) şi „Sfinţii Arhangheli” (Oţetari), unde se află un deget al sfântului, şi la Biserica „Sfântul Stelian” (Lucaci) şi în biserica Schitului Darvari.

Bolnavii din pustia Dobrogei se roagă către apărătorul lor

Micuţa comunitate ortodoxă adunată în jurul bisericii spitalului-cătun, fostă leprozerie, din localitatea tulceană Tichileşti, îşi prăznuieşte, astăzi, ocrotitorul. Din 1938, de când există bătrânul lăcaş de cult, Sfântul Haralambie s-a dovedit grabnic ajutător al oamenilor suferinzi de lepră, care continuă să îşi ducă viaţa în această parte a Dobrogei. Cei aproape 20 de tichileşteni, bătrânii de la căminul aflat în incinta complexului spitalicesc şi personalul medical, prezent zi şi noapte alături de aceşti oameni, se roagă ca în fiecare an, împreună cu alţi credincioşi veniţi din localităţile învecinate, sub binecuvântarea clericilor slujitori. „Suferinţa uneşte oamenii şi împreună, în rugăciune, găsim puterea de a trece peste boală. Slujirea la Tichileşti este un act de răbdare”, spune preotul Aurelian Tecuţă, care păstoreşte enoriaşii Bisericuţei „Sfântul Haralambie” de 11 ani. (Raluca Brodner)

Sursa: http://www.ziarullumina.ro

Categories: Diverse Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.