Acasă > PATRIARHIA MOSCOVEI > Episcopul Pangratie: „Unii monahi au părăsit mănăstirea deoarece voiau internet”

Episcopul Pangratie: „Unii monahi au părăsit mănăstirea deoarece voiau internet”

 pagkratios

Episcopul Pangratie: „Monahii au părăsit mănăstirea deoarece voiau internet”

 

Vineri, 31 iulie 2015

Autor: Emilios Polyghenis

 

Internetul constituie o provocare pentru monahismul contemporan, potrivit Episcopului Pangratie, Egumenul Mănăstirii Valaam din Sankt Petersburg.

În interviul pe care l-a acordat Episcopul a caracterizat smartphone-urile ca ispită pentru monahism, subliniind că „acelea cu semnul mărului muşcat ne amintesc de zilele lui Adam şi ale Evei, care au mâncat mărul şi au păcătuit împotriva lui Dumnezeu”.

„Cel ce devine monah lasă cele lumeşti, având însă în viaţa sa un smartphone ca monah se întoarce din nou în lume”, a subliniat caracteristic ÎPS Pangratie.

De asemenea, Egumenul de la Valaam a spus că problema aceasta este în toate mănăstirile, inclusiv în Muntele Athos.

 „Ştiu că monahii administrează pagini web, răspund pe forum, trimit urări prin reţelele sociale şi comentează, acest lucru este complet opus şi străin  de viaţa monahală”, a semnalat caracteristic Episcopul Pangratie. 

În alt punct, Egumenul a dat un exemplu de monah în perioada de probă în Mănăstirea Valaam, care nu a suportat să stea în mănăstire fără internet şi „a evadat”!

 „Toate mobilele noi şi tabletele sunt o mare ispită, mai ales pentru monahii tineri. Există multe cazuri şi aici, în mănăstire, dar şi în alte mănăstiri de care vorbesc”, a spus ÎPS Pangratie.

Încheind, Episcopul şi Egumenul Mănăstirii Valaam a subliniat că „răspunderea în mănăstire o are Egumenul” şi a vorbit despre un monahism contemporan fără adevărul duhovnicesc autentic.

 

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

Categories: PATRIARHIA MOSCOVEI Tags:
  1. Ana Elisabeta
    august 1st, 2015 la 11:05 | #1

    Din textul articolului se înţelege că nu a fost decât unul care a părăsit mănăstirea din cauza lipsei internetului şi că nici acela nu era tuns monah, ci frate, sau cel puţin eu asta înţeleg prin „monah în perioada de probă”. Acesta este şi scopul acestei perioade de cercare, să vadă omul dacă face faţă la rigorile vieţii monahale. Nu văd care e noutatea că cineva n-a făcut faţă şi a plecat şi mi se pare că pentru senzaţionalism, se pune în titlu accentul în altă parte decât trebuie.

    Întrebarea e: ne-am obişnuit să fim conectaţi la internet şi vrem să fim conectaţi la internet, dar cum stăm cu dorinţa de a fi în permanenţă conectaţi la Hristos?

  1. Nici un trackbacks momentan.