Acasă > PATRIARHIA ECUMENICĂ > ÎNALŢII CLERICI AI PATRIARHIEI DE CONSTANTINOPOL AU PRIMIT CETĂŢENIE TURCĂ

ÎNALŢII CLERICI AI PATRIARHIEI DE CONSTANTINOPOL AU PRIMIT CETĂŢENIE TURCĂ

ÎNALŢII CLERICI AI PATRIARHIEI DE CONSTANTINOPOL AU PRIMIT CETĂŢENIE TURCĂ

 

Guvernul Turciei a acordat cetățenie turcă mai multor clerici ai Patriarhiei Ecumenice, dintre care 4 sunt mitropoliti: Mitropolitul Emanuel al Franței, Mitropolitul Athenagoras de Kydonia, Mitropolitul Arsenie de Austria, Mitropolitul Maxim de Silivria.

 

De asemenea, unii clericii, care trăiesc în Constantinopol, au primit, de asemenea, cetățenie turcă: Secretarul șef al Sfântului Sinod, Arhimandritul Bartolomeu, Subsecretarul Ioachim, Arhidiaconul Andrei, Diaconul Teodor, Protosinghelul Ambrozie și Bibliotecarul Arhimandrit Agatanghel. Toti clericii sunt cetățeni greci. 

Până în prezent, 35 de ierarhi și clerici ai Patriarhiei Ecumenice au primit cetățenie turcă. Această măsură le permite altor ierarhi, în afara celor născuţi în Turcia, să participe la alegerile pentru funcția de Patriarh Ecumenic. 

În conformitate cu legile în vigoare în Turcia, numai cetățenii turci pot ocupa funcţia de Patriarh de Constantinopol. Singura excepție a fost Patriarhul Athenagoras, fost Arhiepiscop al Americii, a cărui candidatură a fost impusă de către Statele Unite ale Americii. Acesta s-a deplasat la Istanbul, în avionul prezidențial al SUA, pus la dispoziție de către Președintele Truman. La sosirea în Istanbul, un reprezentant al autorităţilor i-a înmânat un pașaport turcesc. Restricţiile de până acum la acordarea cetăţeniei pentru clericii Patriarhiei au alimentat suspiciuni şi temeri ale ortodocşilor cu privire la dificultatea alegerii viitorului Patriarh al Constantinopolului.

traducere şi adaptare: Iosif Agaton pentru http://www.doxologia.ro/actualitate/ortodoxia-lume/cetatenie-turca-pentru-inalti-clerici-ai-patriarhiei-de-constantinopol
sursa: http://www.orthodoxie.com

Categories: PATRIARHIA ECUMENICĂ Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.