Acasă > Cuvinte de folos > Maica Siluana: Ce văd eu rău la celălalt, acela este un lucru pe care îl am eu în mine

Maica Siluana: Ce văd eu rău la celălalt, acela este un lucru pe care îl am eu în mine

Maica Siluana: Ce văd eu rău la celălalt, acela este un lucru pe care îl am eu în mine

Când cineva te vorbeşte de rău, să iei de acolo, că ceva adevărat este. Când te vorbeşte de bine, să vezi cât e de adevărat, că şi acolo e ceva adevă­rat. Să dăm slavă lui Dumnezeu.

Aproapele nostru este oglinda noastră, dar să nu luăm asta în mod absolut. Suntem cu toţii subiectivi, încă bolnavi, şi suntem ca nişte oglinzi concave sau convexe în care ne vedem deformaţi, mai laţi, mai lungi. Să avem prieteni, să avem prieteni care să ne spună cum ne vedem din afară, şi să discernem în ce ne spun ei, cât ne este de folos.

Dar ţineţi minte: ce văd eu rău la celălalt, acela este un lucru pe care îl am eu în mine. Dar dacă văd pe cineva că fură un portmoneu, asta nu înseamnă că eu sunt un hoţ refulat. Nu! Dar dacă zic: „Hoţii ăştia nenorociţi, i-aş strânge de gât”, dacă simt o repulsie, o încărcare sentimentală foarte mare, în­seamnă că m-am lăsat de furat de curând sau tare îmi pare rău că n-am furat şi eu.

Când avem o încărcătură afectivă foarte mare faţă de un defect sau ceva neplăcut la ci­neva, atunci e proiecţie. Şi dacă am o admiraţie, tot pro­iecţie este, că proiectăm şi lucruri bune, acele lucruri mi­nunate din noi pe care nu îndrăznim să le trăim, să le lucrăm, şi le proiectăm pe Părintele, pe maica Siluana. Dar nu aş fi atras de nişte valori dacă nu le-aş avea în mine… Să luăm aminte!

Din Monahia Siluana Vlad, Deschide cerul cu lucrul mărunt, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 152-153

Sursa: ortodox.md

Categories: Cuvinte de folos Tags:
 1. Dorothe
  iunie 29th, 2015 la 23:21 | #1

  Sunt discutabile afirmatiile maicii Siluana. Sa ne gandim ca ceea ce dezaprobam la altii , considerand ca sunt atitudini sau fapte gresite, chiar păcatoase, pot fi pur si simplu asa: gresite si păcatoase . Asta nu echivaleaza cu o respingere freudiana a unei patimi ascunse sau recent parasite din noi ! Ar insemna ca nimeni nu poate avea discernamant pentru rău si păcat ! Am altă părere despre acest subiect. Resping anumite manifestari ale semenilor mei daca stiu ca ele reprezinta o sfidare a poruncilor dumnezeieti pe care Biserica ni le-a facut cunoscute si de adevarul carora suntem convinsi.

 2. Ana Elisabeta
  iunie 30th, 2015 la 11:10 | #2

  Mda, cred că aveţi dreptate, uneori Maica Siluana este influenţată un pic cam mult de teoriile psihologice. Şi nu cred că e nevoie, adică cred că oamenii ar fi ajutaţi mult mai mult dacă ar ajutaţi să se întâlnească cu Hristos. Noi ne cunoaştem, ne înţelegem încet-încet păcatele şi patimile care stau la baza lor, le şi spovedim, iar apoi primim curăţirea de ele şi vindecarea prin Harul primit prin Sfintele Taine. Teoriile psihologice câteodată ne pot încurca foarte mult în acest proces de vedere, de înţelegere a păcatului propriu, aşa cum spun şi cei doi sfinţi contemporani, Paisie şi Porfirie.

 1. Nici un trackbacks momentan.