Acasă > Imagini/fotografii, ORTODOXIE > MĂNĂSTIREA LELIC – SERBIA: MĂNĂSTIREA SFÂNTULUI NICOLAE VELIMIROVICI

MĂNĂSTIREA LELIC – SERBIA: MĂNĂSTIREA SFÂNTULUI NICOLAE VELIMIROVICI

Manastirea Lelic

Manastirea Lelic – Lelici – este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Lelic, asezata la mica distanta de Valievo, Serbia. Manastirea se afla pe culmea muntelui Povlen, deasupra defileului Gradac, la numai 10 kilometri de Valievo si la doar cativa kilometri de Manastirea Celije. Din capitala tarii, Belgrad, si pana aici se fac in jur de doua ore.

Biserica din Lelic a fost construita in anul 1929, de catre Sfantul ierarh Nicolae Velimirovici. Abia in anul 1997 aceasta biserica va fi numita manastire. Biserica manastirii este inchinata Sfantului Nicolae, in interior pastrandu-se si Moastele Sfantului Ierarh Nicolae Velimirovici, un sfant al veacului nostru. Sfintele sale Moaste au fost aduse aici tocmai din America, unde sfantul a fost inmormantat.

96033337

Manastirea Lelic – manastirea Sfantului Nicolae Velimirovici

Sfantul Nicolae Velimirovici (5 ianuarie 1880 – 18 martie 1956) este unul dintre cei mai mari teologi si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe. Sfantul s-a nascut in localitatea Lelic, intr-o familie de agricultori. Tanarul si-a inceput educatia la Manastirea Celije, iar mai apoi si-a continuata in Apus.

Manastirea Lelic - Lelici

Sfantul Nicolae Velimirovici, Nicolae al Sarbilor sau Noul Ioan Gura de Aur, este un sfant relativ nou, mult iubit si cinstit in intreaga lume. El este cunoscut indeosebi ca Sfantul Episcop Nicolae al Ohridei si Jicei, model de slujitor, invatator si conducator al crestinilor pe calea cea sfanta a credintei, a dragostei si a nadejdei.

Acest sfant parinte, in adevaratul sens al cuvantului, este unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericesti din secolul al XX-lea, scrierile sale cuprinzand o categorie larga de lucrari: talcuiri, omilii si vieti de sfinti – o adevarata „vistierie a spiritualitatii ortodoxe sarbe” si a intregii lumi crestine.

Manastirea Lelic - Lelici

Sfantul Nicolae a trecut la Domnul in Biserica ruseasca Sfantul Tihon, din South Kanan, America. Trupul sfantului a fost dus la Manastirea Sfantul Sava, din Libertivil, unde a fost mai apoi inmormantat in apropierea altarului, in prezenta a numerosi ierarhi sarbi.

racla_cu_moastele_sfantului_nicolae_velimirovici

In ziua de 12 mai 1991, Sfintele sale Moaste au fost luate din Libertivil si dusa la o micuta biserica din Lelic, ctitorie a sa. In anul 1997, in jurul bisericutei a luat fiinta o comunitate monahala, biserica fiind numita manastire.

Manastirea Lelic - Lelici

La data de 19 mai 2003, Sfantul Sinod al episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe a hotarat, in unanimitate, trecerea Episcopului Nicolae Velimirovici al Ohridei si Jiciei in sinaxarul de sfinti al sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Cu adanca smerenie si recunostinta pentru mila Domnului, cadem inaintea iubitului sfant si prieten al lui Dumnezeu, strigand: Parinte Ierarhe Nicolae, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Slujba de canonizare a sfantului a fost oficiata in Catedrala Sfantul Sava din Belgrad, in ziua de 24 mai 2003.

Manastirea Lelic este o manastire odihnitoare, in jurul ei domnind linistea. Arhitectura ansamblului monahal actual este tributara stilului traditional morava. Iconostasul bisericii si frescele acesteia sunt deosebit de frumoase, si ele fiind lucrate in duhul traditional local. In curtea manastirii, o casa traditionala a fost transformata in muzeu. In aceasta s-au adunat multe dintre lucrurile ce au apartinut sfantului ierarh.

Manastirea Lelic - Lelici

Despre Sfantul Nicolae Velimirovici, arhimandritul Iustin Popovici spunea urmatoarele: „El cugeta intru rugaciune, el filosofeaza intru rugaciune. Poti simti ca, printr-insul, graiesc sufletele purtatoare de lumina ale marile asceti ortodocsi, si mai ales minunatul suflet al Sfantului Simeon Noul Teolog. El il afla pe Dumnezeu intru rugaciune, si simte intreaga Zidire. In rugaciunea sa, tuturor se face partas. Aceasta lucrare se poate implini numai in Dreapta Slavire. Intregul suflet se aduna in rugaciune si paseste printr-acest lucru de o greutate covarsitoare, ce se cheama „lume”, calauzit fiind de rugaciune; caci rugaciunea este singura calauza a mintii, a inimii si a voii, careia i s-a dat darul vederii.”

Teodor Danalache

Manastirea Lelic - Lelici

Manastirea Lelic - Lelici

Manastirea Lelic - Lelici

Sursa: crestinortodox.ro

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.