Acasă > APOLOGETICA, ATITUDINI, BISERICA UCRAINEI, PATRIARHIA ECUMENICĂ, PATRIARHIA MOSCOVEI > MITROPOLITUL CLEMENT DE KALUGA: „DACĂ AM AVEA COMUNIUNE, AR FI O BATJOCURĂ A DUHULUI SFÂNT!”

MITROPOLITUL CLEMENT DE KALUGA: „DACĂ AM AVEA COMUNIUNE, AR FI O BATJOCURĂ A DUHULUI SFÂNT!”

klimis kalougka

MITROPOLITUL CLEMENT DE KALUGA:

„DACĂ AM AVEA COMUNIUNE, AR FI O BATJOCURĂ A DUHULUI SFÂNT”

Despre recentul conflict dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei, a vorbit pentru prima oară cotidianului „Serata Moscovei”, Mitropolitul Clement de Kaluga.

Menţionăm că Mitropolitul Clement de Kaluga a fost candidat pentru Tronul Patriarhal în anul 2009, fiind considerat unul din cei mai respectabili şi importanţi ierarhi din Biserica Rusă.

Ierarhul Patriarhiei Moscovei, comentând hotărârea Patriarhiei Ecumenice de a întoarce la canonicitatea Bisericii pe Filaret Denisenko, a declarat: „Patriarhul Ecumenic şi Sinodul au făcut o intervenţie brutală în treburile Bisericii Rusiei”.

„Au ridicat anatema de pe Filaret fără să existe pocăinţă, fără a se adresa Bisericii, care a luat această hotărâre, iar toate acestea în mod anticanonic. Prin aceste acţiuni Fanarul a desființat hotărârile noastre”, a adăugat Mitropolitul Clement.

În alt punct, Mitropolitul de Kaluga a accentuat: „Dar ce face Patriarhul Bartolomeu? Cu scopul de a-şi extinde jurisdicţia în Ucraina, a revocat hotărârile Patriarhului Dionisie (1686), care se referă la supunerea Kievului față de Moscova. Prin acest act a încălcat o serie de principii canonice de bază ale Bisericii Ortodoxe”.

La întrebarea de ce au ignorat canoanele şi Biserica Rusiei, ierarhul rus a subliniat: „Nu cred în Sfântul Duh, ei funcţionează sub presiuni politice. Bartolomeu se așează pe sine însuşi deasupra Bisericii, iar această atitudine arată o mândrie omenească”.

Întrebat despre hotărârea Patriarhiei Moscovei de a întrerupe comuniunea cu Patriarhia Ecumenică, Mitropolitul Clement a declarat: „Comuniunea euharistică este unirea cu Dumnezeu”.

Comuniunea nu poate fi întreruptă decât dacă omul în mod intenţionat se aşează pe sine însuşi în afara Bisericii, după cum a făcut Filaret. Cu toate acestea, noi, ca Mitropolie, am aprobat întreruperea comuniunii cu Biserica Constantinopolului”.

De asemenea, ierarhul Bisericii Rusiei a accentuat: „Nu putem să păstrăm relaţii fraterne cu Patriarhia Ecumenică, deoarece în mod categoric nu suntem de acord cu faptele ei. Astfel, nu putem să avem comuniune înainte de a rezolva problema”.

„Atmosfera acţiunilor ostile ale Patriarhului Bartolomeu şi ale Sfântului Sinod în legătură cu noi, nu permite prezenţa duhului iubirii, care se cuvine să fie prezent în Dumnezeiasca Euharistie comună. Cum vom spune „Hristos în mijlocul nostru!” la Dumnezeiasca Liturghie?! Asta ar fi o mare ipocrizie!”, a subliniat cu înţeles Mitropolitul de Kaluga.

Mitropolitul Patriarhiei Moscovei a mai declarat: „De altfel, dacă Patriarhul Bartolomeu l-a reabilitat pe Filaret, înseamnă că a recunoscut automat şi Tainele pe care le-a săvârşit ca valide! Pentru Biserica Rusiei ceea ce face Denisenko nu este Taină canonică. Prin urmare, dacă am liturghisi cu Patriarhul Bartolomeu, atunci nu va fi pentru noi Taină, deoarece în mod conştient şi de bună voie a intrat în comuniune cu un om care huleşte pe Sfântul Duh”.

„Taina nu este ceva magic, nici rezultatul anumitor cuvinte şi acte umane, ci se săvârşeşte prin Harul Sfântului Duh. Din acest motiv, este imposibil să participăm la sacramentele bisericii romano-catolice. Catolicii, prin faptele lor, s-au aşezat în afara Bisericii lui Hristos. Prin urmare, ceea ce se întâmplă acum nu ne îngăduie să co-liturghisim, deoarece aceste acţiuni vizează distrugerea temeliilor Bisericii”, a completat Mitropolitul de Kaluga.

În încheiere, Mitropolitul Clement a subliniat că „Domnul nu ne va întreba de ce Patriarhul Bartolomeu sau Denisenko au procedat la aceste acţiuni. Dumnezeu va cerceta intenţia noastră; de aceea, se cuvine să păstrăm Duhul lui Hristos înlăuntrul nostru. Să nu uităm că Domnul a spus că cine huleşte pe Sfântul Duh nu are iertare”.

traducere http://acvila30.ro  sursa https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24663-kalougka-klimis-an-exoume-koinonia-tha-einai-empaigmos-tou-agiou-pneumatos

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.