Acasă > PATRIARHIA SERBIEI, ŞTIRI, στην ελληνική γλώσσα > MITROPOLITUL IRINEU DE BAȘKA (Patriarhia Serbiei): „ACȚIUNILE FANARULUI (Patriarhiei Ecumenice) SUNT CEA MAI MARE GREȘEALĂ DIN ISTORIA SA!”

MITROPOLITUL IRINEU DE BAȘKA (Patriarhia Serbiei): „ACȚIUNILE FANARULUI (Patriarhiei Ecumenice) SUNT CEA MAI MARE GREȘEALĂ DIN ISTORIA SA!”

* * *

Episcopul Irineu de Bașka din Biserica Ortodoxă Sârbă a acordat un interviu în cadrul unui program al postului ,,Soiuz”.

Episcopul Irineu, în interviul său, s-a declarat convins că acțiunile Patriarhiei Ecumenice în Ucraina vatămă Ortodoxia Universală.

,,Este foarte trist faptul că însuși Patriarhul Ecumenic și Patriarhia Ecumenică în ansamblul ei, au făcut, după părerea mea, și după părerea majorității teologilor și ierarhilor noștri, cea mai mare greșeală din istoria Tronului Ecumenic”, a menționat printre altele ierarhul Bisericii Serbiei.

În alt punct, Episcopul de Bașka a subliniat că Patriarhul Ecumenic a pătruns anticanonic în jurisdicția unei Biserici Autonome deja existente.

De asemenea, a subliniat că tratativele pentru Tomos au fost duse în Fanar de către politicieni, oameni lumești, în timp ce poziția Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost ignorată cu desăvârșire.

Episcopul de Bașka a declarat că, în Ierarhia Bisericii Serbiei, toți ierarhii au fost împotriva hotărârii Patriarhiei Ecumenice, subliniind că ,,nu a fost niciun vot pentru”.

Conform Episcopului Irineu, în urmă cu zece ani, a fost adresat un apel Patriarhului Bartolomeu, cerându-i-se să nu intervină în situația din Ucraina, pentru că acest lucru va provoca o mare tragedie în lumea ortodoxă.

,,Din nefericire însă, a fost imposibil de anticipat comportamentul actual al Patriarhului Bartolomeu”, a adăugat Episcopul Irineu.

Episcopul de Bașka a mai declarat că ,,în situația de față, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Ucraineană au dreptate. Dacă Moscova sau Kievul vor face ceea ce face acum Constantinopolul, atunci vom fi împotriva lor”.

,,Acțiunile Constantinopolului nu vor vătăma doar Ortodoxia Rusă sau Ucraineană, ci întreaga lume ortodoxă, precum și pe el însuși. S-a făcut de râs înaintea catolicilor, precum și înaintea fraților de alte religii și chiar înaintea oamenilor din lume cu această situație”, a subliniat în acest sens Episcopul Irineu.

În încheiere, Episcopul de Bașka a subliniat: ,,După părerea mea, acțiunile Constantinopolului sunt o încercare de a introduce în Biserica Ortodoxă un sistem catolic de administrare unică. Dar această încercare nu poate să reușească. Este evident că niciuna din Bisericile Locale nu va susține inițiativele Constantinopolului”.

Traducere: http://acvila30.ro/ , sursa: romfea.gr

Sursa: romfea.gr

 

 1. Pr. Dr. Dumitru Măcăilă
  decembrie 5th, 2018 la 11:31 | #1

  Sunt total de acord cu poziția acestui episcop!

 2. decembrie 11th, 2018 la 04:13 | #2

  Cu toate acestea, cine a fost invitat la sfințirea noii catedrale de la București?

 3. Ciprian
  decembrie 31st, 2018 la 14:51 | #3

  Sa nu uitam ca sarbii au exact aceeasi situatie anticanonica in Macedonia de Nord, biserica pe care o asupresc fara scrupule. E de la sine inteles ca nu sunt de acord cu autocefalia ucrainienilor cu sprijinul Patriarhiei Ecumenice. Nici nu ar trebui sa vorbeasca, la ce conflict major de interese au.

 1. Nici un trackbacks momentan.