Moşii de vară

Moşii de vară

Moşii de vară

Sâmbătă, 11 iunie 2011, sunt Moşii de vară. Biserica Ortodoxă a rânduit sâmbăta ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate însă, în chip special, pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne – Moşii de Iarnă, şi Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt – Moşii de vară.
„Avem mărturii în Sfânta Scriptură că există imediat după moartea trupească o judecată particulară. În această judecată Domnul nostru Iisus hotărăşte starea de fericire sau de durere a sufletului care a plecat din viaţa aceasta în funcţie de modul cum a trăit-o, dacă a fost aproape de Dumnezeu sau nu. Mărturisim şi judecata universală atunci când toţi oamenii de pe pământ vor învia şi fiecăruia i se va da sentinţa definitivă, dar noi pomenim pe cei răposaţi convinşi fiind că prin pomenirea noastră sufletele lor la ziua judecăţii universale vor fi aflate mult într-o stare mai bună decât în starea în care au fost atunci când le-a ieşit sufletul din trup. Pentru aceasta ne rugăm şi rugăciunea noastră este în primul rând un act de dragoste faţă de cei răposaţi”, a explicat Pr. Mihai Cucoş de la Capela Cimitirului Berceni 2.

În această zi, credincioşii merg la biserică şi dau de pomană celor săraci.

„Ei merg la Biserică de dimineaţă cu jertfa lor, fie colivă, pachete sau farfurii cum se obişnuieşte în unele locuri. Apoi, dau pomelnic la Sfânta Liturghie şi participă cu toţii la parastase. Tot în această zi merg creştinii la mormintele celor răposaţi şi fac slujbe şi rugăciuni pentru ei. Aduc flori, tămâiază şi se roagă”, a mai precizat Pr. Mihai Cucoş, după cum informează TRINITAS TV.

Zile rânduite de Părinţii Bisericii pentru pomenirea morţilor sunt toate sâmbetele de peste an, cu excepţia Sâmbetei celei Mari şi a Sâmbetei Luminate.