Acasă > BISERICA UCRAINEI, Fără categorie, ŞTIRI > P.S. Longhin a intrerupt pomenirea Patriarhului Kiril al Moscovei

P.S. Longhin a intrerupt pomenirea Patriarhului Kiril al Moscovei

022

Din stirea postata de Graiul Ortodox, Cutremur duhovnicesc. Întreruperea pomenirii și în Biserica Ucrainei. Episcopul Longhin a ÎNTRERUPT pomenirea Patriahului Moscovei (Video și Text) aflam ca Preasfintitul Longhin, Episcop de Banceni a intrerupt pomenirea Patriarhului Kiril al Moscovei pentru devierile sale (repetate) de la credinta.

Sunt foarte curios daca cei care ma acuzau acum ceva timp ca „instig la schisma” atunci cand aratam ca trebuie luata in calcul (la modul cel mai serios) ruperea comuniunii cu ereticii au ceva de spus despre actiunea lui P.S. Longhin, de altfel destul de idolatrizat pe unele bloguri (printre care si cele care ma acuzau).

Desigur, acuzele respective nu aveau vreo baza ortodoxa, ci din contra, aveau la baza filetismul eretic de a nu te rupe de „biserica stramoseasca”. Pentru ca la noi s-a impamantenit ideea de a protesta sau a fi „anti”, dar evident, fara a te rupe de „biserica neamului”, adesea confundata cu Biserica lui Hristos. Asta pentru ca „biserica neamului” poate fi oricand eretica, dar Biserica lui Hristos niciodata.

Ar trebui de fapt un protest activ nu doar pentru toate actiune ecumeniste facute de BOR ci si pentru simplu fapt ca purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Bănescu, a declarat ca Patriarhia Romana e dispusa sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul gregorian in conditiile in care Pascalia a fost stablita ca dogma la Sinodului I Ecumenic, dar si la Sinodul de la Moscova din 1948.

Se vede destul de clar ca nationalismul confundat benevol cu Ortodoxia nu aduce nimic bun, ci aduce mai degraba confuzie si incapacitatea de a vedea dogmele asa cum trebuie ele vazute. Daca veti urmari blogurile „marturisitoare” (legionare, anticip etc.) veti observa ca niciodata nu s-a pus problema la modul serios de a merge pe linia patristica si de a pune in aplicare canonul 15 al Sinodului I-II de la Constantinopol. In schimb trebuie sa fugim in munti fara cardul de sanatate…

Sper ca actiunea P.S. Longhin sa ridice cateva semne de intrebare si nu in ultimul rand, il felicit pe Preasfintia sa pentru curajul marturisitor, mai ales intr-o patriarhie al carei patriarh se crede un soi de papa. Nu-i va fi usor, asa ca trebuie sa-l sustinem din toata inima, prin rugaciuni in primul rand, si prin marturisire in al doilea.

Sursa: theologiepatristica