Acasă > PATRIARHIA ECUMENICĂ > Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: DE CE ESTE ATÂT DE SPECIALĂ PANAGHIA SUMELA?

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: DE CE ESTE ATÂT DE SPECIALĂ PANAGHIA SUMELA?

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu:

DE CE ESTE ATÂT DE SPECIALĂ PANAGHIA SUMELA?

*soumela.bath

Legături:

*

*                 *

Mai jos este un fragment din omilia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu rostită în Mănăstirea Panaghiei Sumela din Pont, în timpul celei de-a patra Sfinte Liturghii Patriarhale din 15 august 2013.

Dar ce este aşa de special în legătură cu acest loc, căci tot pământul şi plinirea acestuia este a Domnului şi, mai ales,  după un secol de tăcere?

Cel mai important este că Slava lui Dumnezeu a sfinţit acest loc pentru nevoinţa şi strălucirea harismatică a Sfinţilor care au trăit şi s-au închinat aici lui Dumnezeu şi Născătoarei de Dumnezeu, din timpul întemeietorilor Sofronie şi Barnabas,  până în februarie 1923, când ultimul monah din Sumela a fost nevoit să abandoneze această stâncă sfântă.

Acest munte al Sumelei, care, timp de secole, a oferit ospitalitate sfintei icoane făcătoare de minuni a Panaghiei, care a supravieţuit până astăzi, şi a fost sfinţit şi miluit prin ea, este pentru întreaga Biserică şi poporul roman, un simbol atemporal şi un altar, unde nenumărate mulţimi dintre strămoşii noştri binecuvântaţi şi-au închinat lacrimile, suspinele, problemele, mulţumirile şi cele mai intime dintre dorinţele lor.

Desigur, azi noi nu avem aici, aşa cum am fi sperat, o continuitate a prezenţei umane, adică, o comunitate monahală, ca un secol în urmă. Sufletele mulţimilor Sfinţilor Părinţi din Sumela au trăit, cu toate acestea, în mâinile lui Dumnezeu, care continuă nevăzut până la sfârşitul veacului slujba neîntreruptă, slăvind printre corurile de îngeri şi nenumăraţii Sfinţi şi Martiri din Pont şi din întreaga Biserică, precum şi cu fiecare dintre noi, care azi ne închinăm aici Dumnezeului părinţilor noştri cu o singură gură şi o singură inimă.

Totuşi, mai presus de toate, Doamna noastră trăieşte şi lucrează aici, în acest loc, cea mai pură şi plină de har, Maica Domnului, care a ales ca locuinţă a sa această stâncă verticală mare, acest binecuvântat munte şi l-a făcut grădina ei mistică şi livadă minunată, asemenea Sfântului Munte Athos.

Doamna Panaghia, „a împărăţit în inimile noastre” fântâni de multe feluri, nevăzut şi mistic, dar, în acelaşi timp, real, harul său şi ea lucrează minuni celor care fug la ea cu credinţă. 

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: http://www.johnsanidopoulos.com

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.