Patriarhul Irineu al Serbiei: „Nu a venit timpul pentru vizita Papei Francisc”

Patriarhul Irineu al Serbiei:

„Nu a venit timpul pentru vizita Papei Francisc”

 

Autor: APE-MPE

Luni, 28 septembrie 2015

 

Biserica Ortodoxă Sârbă consideră că e prematură o vizită a întâistătătorului Bisericii Romano-catolice, Papa Francisc, în Serbia, a declarat Patriarhul Irineu al Serbiei, însă a subliniat că poate să invitat să viziteze ţara ca şef de stat şi că Biserica nu se va amesteca în aceasta. 

„Noi ca Biserică nu avem obiecţii, va fi desigur o onoare pentru noi să-l primim pe Papa, dar ţinem seama de numărul imens de oameni ai noştri care au fost alungaţi din Croaţia, unii dintre ei continuă să trăiască ca refugiaţi în condiţii grele”, a spus Patriarhul Serbiei în interviul său de pe portalul de ştiri de pe internet „Vesti”.

Patriarhul Irineu a spus că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial s-au întâmplat tragedii îngrozitoare în aceste regiuni şi a subliniat că un mare număr dintre clericii Bisericii Catolice a participat la atrocităţile împotriva poporului sârb.

„Am fost o singură Biserică până la mijlocul secolului al XI – lea, avem multe în comun. Îmi doresc să fim mai apropiaţi unul de altul, deoarece pe baza lucrurilor comune trebuie să construim o comunitate, de pe urma căreia în mod sigur nu vom înregistra pierderi, dar considerăm că nu a venit încă timpul pentru o astfel de vizită”, a spus Patriarhul Irineu.

Referindu-se la canonizarea cardinalului Alojzijo Stepinac, Patriarhul Serbiei a spus că Biserica Ortodoxă Sârbă a luat deja o poziţie, a subliniat că e vorba de un om care într-o perioadă tragică a fost conducătorul Bisericii Catolice din Croaţia.

„Nu există elemente, cel puţin publice, că a făcut ceva pentru a uşura situaţia oamenilor noştri în Croaţia şi pentru a evita genocidul comis împotriva oamenilor noştri nevinovaţi, împotriva copiilor”, a declarat Patriarhul Irineu.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe a spus că „în satul Mlaka, din apropiere de Jasenovac, a existat un lagăr în care au fost ţinuţi 20.000 de copii” şi că „o nemţoaică, născută în Viena, căsătorită cu sârbul Budisavlievic la Zagrab, a scos din lagăr 12.000 de copii”.

„Noi n-avem dovezi că Cardinalul Stepinac a salvat măcar un copil”, a spus.

„Acolo a fost săvârşit un genocid. Nu ştim în ce măsură Stepinac a contribuit la acesta, dar ştim că nu a făcut nimic ca să-l evite. Se spune că există unele scrisori pe care le-a scris lui Pavelic (conducătorul statului independent fascist,  nazist al Croaţiei), este posibil, dar nu a luat o poziţie în mod public şi a primit cele mai înalte distincţii din partea lui Pavelic în această perioadă dificilă”, a declarat Patriarhul Irineu.

În interviul pe care l-a acordat, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, în timpul vizitei sale în Canada ca locţiitor în tronul episcopal, a subliniat că, chiar dacă probleme epocii sunt uriașe, toată această situaţiei va demonstra că poporul sârb este un popor paşnic, un popor care ştie ce înseamnă civilizaţie, ce înseamnă stat şi şi-a exprimat convingerea că situaţia se va schimba în beneficiul cetăţenilor Serbiei.  

Răspunzând la întrebarea unde se află astăzi Biserica Ortodoxă Sârbă, Patriarhul Irineu a spus că este acolo unde a fost mereu în misiunea sa şi cu rolul său în popor.

„Prin rolul ei a avut o contribuţie importantă în crearea şi existenţa ţării noastre şi acest rol – oricât de diferită ar fi părerea pe care ar avea-o cineva – este vizibil şi cunoscut în istoria și în  cultura noastră”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe.