Acasă > APOLOGETICA, BISERICA UCRAINEI, PATRIARHIA ECUMENICĂ, PATRIARHIA MOSCOVEI > PATRIARHUL KIRIL CĂTRE PATRIARHUL BARTOLOMEU: „OPRIȚI-VĂ ACUM, ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU!”

PATRIARHUL KIRIL CĂTRE PATRIARHUL BARTOLOMEU: „OPRIȚI-VĂ ACUM, ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU!”

kiril si bartolomeu

PATRIARHUL KIRIL CĂTRE PATRIARHUL BARTOLOMEU:

 „OPRIȚI-VĂ ACUM, ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU!”

O scrisoare de răspuns către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a trimis Patriarhul Moscovei și al Întegii Rusii, Kiril.

Patriarhul Moscovei, ȋn scrisoarea sa, și-a exprimat durerea, impasul și indignarea pentru faptele anticanonice ale Patriarhiei Ecumenice ȋn Ucraina.

Întâistătătorul Bisericii Rusiei răspunde scrisorii Patriarhului Ecumenic prin care acesta l-a informat despre „reabilitarea” schismaticilor ucraineni și despre „anularea” documentului referitor la transferul Mitropoliei Kievului ȋn jurisdicția Patriarhiei Moscovei, după mai mult de trei sute de ani de istorie, despre comunicarea cu comunitățile necanonice, precum și despre propunerea de a oferi Autocefalie Ucrainei.

„Reunirea schismaticilor cu Biserica ar fi constituit o mare bucurie atât pentru Ucraina ortodoxă, cât și pentru ȋntreaga lume ortodoxă, dacă s-ar fi făcut conform principiilor Dreptului Canonic, ȋn duhul păcii și al iubirii lui Hristos. Dar actuala procedură politizată a unificării impuse este foarte departe de canoanele și duhul Sfintelor Canoane. Este ȋnsoțită de o monstruoasă minciună și agresivitate față de autentica Biserică Ortodoxă a Ucrainei. Dar aceasta este ȋnsăși Biserica milioanelor de credincioși ucraineni, pe care ați recunoscut-o drept canonică ȋn toți anii slujirii dumneavoastră până ultima oară, iar acum vă faceți ca și cum n-ar exista”, menționează printre altele Patriarhul Kiril.

În alt punct, Patriarhul Kiril a subliniat: „Consilierii dumneavoastră v-au asigurat că episcopii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt pregătiți să susțină planul politic al liderilor de la Kiev, că o parte importantă, zeci de episcopi canonici așteaptă doar binecuvântarea dumneavoastră pentru a părăsi Biserica lor. V-am avertizat ȋn mod repetat că V-au ȋnșelat. Acum puteți să Vă ȋncredințaţi singur de aceasta”.

„În hotărârile dumneavoastră faceți referire la voința poporului ortodox al Ucrainei, care – chipurile – cere intervenția Bisericii Constantinopolului, dar a fost voința majorității zdrobitoare a clericilor și credincioșilor, a adevăratului popor bisericesc al Ucrainei, care a călăuzit Biserica Ortodoxă a Ucrainei la a nu răspunde invitațiilor dumneavoastră și la a refuza să participe la așa-numitul „Consiliu Unificator” al schismei ucrainene”, a adăugat Patriarhul Moscovei.

„Din cei doi episcopi ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, la care ați făcut referire, pe care dumneavoastră, nerespectând canoanele, i-ați primit sub jurisdicția dumneavoastră, doar unul singur este episcop eparhiot. Dar clerul și turma mitropoliei sale nu a primit acțiunile lui. După ce Mitropolitul Simeon a fost suspendat ȋn mod legal de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, toate mănăstirile din Mitropolia de Vinița și majoritoarea copleșitoare a parohiilor, ȋmpreună cu clericii lor, au rămas ȋn jurisdicția noului Arhiepiscop canonic de Vinița și Barski – Varsanufie. În prezent, autoritățile locale, fac presiune asupra clerului mitropoliei, amenințându-i pe preoți cu agresiuni, dar clericii, mănăstirile și laicii nu vor să intre ȋn legătură cu mitropolitul, care i-a trădat pe ei și Biserica”, completează Patriarhul Kiril.

„În scrisoarea dumneavoastră, ȋncercați să revizuiți ȋnțelesul corpusului documentelor, care a fost semnat ȋn anul 1686 de către predecesorul dumneavoastră, Patriarhul Dionisie I și Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului. Timp de sute de ani nu a existat o neȋnțelegere ȋntre cele două Biserici ȋn legătură cu conținutul acestor documente istorice. Şi acum faceți cunoscută „anularea” Patriarhului și a Cărţii Sinodale, de vreme ce «condițiile externe s-au schimbat»”, a semnalat Patriarhul Moscovei.

„Nu pot decât să-mi exprim ȋntristarea pentru faptul că hotărârile dumneavoastră, care sunt catastrofale pentru unitatea Bisericii, depind de „externe”, adică de conjuncturile  politice, pe care nu vă e rușine să le numiți direct. Acceptarea unor astfel de persoane ȋn comuniune cu Biserica subminează succesiunea canonică și conduce la grave şi catastrofale consecințe pentru ȋntreaga Ortodoxie”, a completat Patriarhul Kiril.

„Am vorbit doar cu Dumneavoastră și cu câțiva martori despre planurile Bisericii Constantinopolului de a legifera schisma ȋn Ucraina. Acum, când toate aceste planuri se pun ȋn aplicare ȋntr-o mare măsură, se poate să Vă adresez acest apel pentru ultima oară ȋnaintea ȋntregii Biserici Ortodoxe. Fac aceasta, condus de porunca Domnului nostru Iisus Hristos: „De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş” (Matei 18: 15-17).

„Dipticele Sfinților Patriarhi ai Constantinopolului numără zeci de nume ale marilor teologi, următori și Dascăli ai Ortodoxiei, care au slăvit Biserica Constantinopolului prin slujirea lor. Dar au existat și aceia care au făcut-o de rușine. Nu vă alăturați numele dumneavoastră ȋn același catalog cu acei episcopi ai Constantinopolului. Retrageţi-vă acum din comuniunea cu schismaticii, refuzați participarea la această aventură politică a legalizărilor și atunci Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei, având conducător pe Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine Onufrie, vă vor binecuvânta, iar istoria va păstra amintirea dumneavoastră ȋntre ierarhii Tronului Ecumenic, care au reușit să păstreze demnitatea și unitatea Bisericii. Dacă lucrați conform propunerilor din scrisoarea dumneavoastră, veți pierde odată pentru totdeauna prilejul de a sluji unitatea Bisericilor lui Dumnezeu, veți ȋnceta să fiți primul (protosul) ȋn lumea ortodoxă, care numără sute de milioane de credincioși, iar durerea pe care o veți provoca ucrainenilor ortodocși vă va urma la Judecata Finală. Din toată inima mă rog ca aceasta să nu se ȋntâmple. Nu este târziu să vă opriți”, a subliniat ȋn ȋncheiere Întâistătătorul Bisericii Rusiei.

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

Legături: 

  1. Rusu D
    ianuarie 3rd, 2019 la 15:53 | #1
  2. ianuarie 20th, 2019 la 10:55 | #2

    @Rusu D
    La noi poporul nu are conștiință dogmatică ca să protesteze când se fac asemenea lucruri necuvenite, ci se duce la biserică „ca să ne meargă bine”.

  1. Nici un trackbacks momentan.