Acasă > BISERICA UCRAINEI, PATRIARHIA MOSCOVEI > Preafericitul Patriarh Chiril s-a rugat pentru pacea în Ucraina

Preafericitul Patriarh Chiril s-a rugat pentru pacea în Ucraina

Preafericitul Patriarh Chiril s-a rugat pentru pacea în Ucraina

23 februarie 2014 a. 15:59

La 23 februarie 2014, în duminica lăsatului sec de carne, a Judecății de Apoi,Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie în biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” în Tropariovo, or. Moscova.

După citirea Evangheliei, șeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei episcopul de Solnecinogorsk Serghii a dat citirii Adresarea Patriarhului către plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina.

La ectenia specială protodiaconul a ridicat rugăciuni pentru pacea în Ucraina:

„Cu ochiul Tău milostiv privește la oamenii de pe pământul Ucrainei și oprește-i pe cei care fac răzmeriță, te rugăm, Milostive Doamne, auzi-ne și ne miluiește.

Luminează cu lumina înțelepciunii Tale gândurile întunecate de încrâncenare, întărește-i pe cei credincioși și păzește-i întregi în țara Ucrainei, Te rugăm, Preaputernice Părinte, auzi-ne și ne miluiește.

Dă-ne porunca Ta nouă, ca să iubim pe Dumnezeul nostru și pe aproapele nostru, iar ura, vrajba, obidele, răzbunarea, vărsările de sânge și alte fărădelegi curmă-le, iar dragostea cea adevărată să domnească în oamenii pământului Ucrainei, te rugăm, Milostive Doamne, auzi-ne și ne miluiește.

Îngenunchind în fața pristolului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a rugat pentru Ucraina:

„Dumnezeule Preaînalte, Stăpânul și Creatorul oricărei făpturi, umple totul cu măreția Ta și ține cu puterea Ta.

La Tine, Domnul Cel Multdarnic, cădem, cu inimă înfrântă și cu rugăciune sârguincioasă pentru țara Ucraina, îndreaptă-o pe cea care este ruptă de tulburări.

Preamilostive și Atotputernice, nu te mânia până la urmă, Doamne! Fii milostiv nouă, Te roagă Biserica Ta, al cărei conducător și săvârșitor al mântuirii noastre este Iisus Hristos. Întărește-i cu puterea Ta pe oamenii credincioși în țara Ucraina, iar celor rătăciți luminează ochii minții cu lumina Ta dumnezeiască, ca să înțeleagă adevărul Tău, înmoaie-le încrâncenarea, stinge vrajba și tulburarea, care se ridică asupra țării și a oamenilor ei pașnici, ca toți să Te cunoască pe Tine, Domnul și Mântuitorul nostru. Nu întoarce fața Ta de la noi, Doamne, dă-ne nouă bucuria mântuirii Tale. Pomenește milele pe care le-ai  arătat părinților noștri, schimbă mânia Ta pe milă și acordă ajutorul Tău poporului ucrainean care este în scârbire.

Te roagă pe Tine Biserica Rusă, ce reprezintă mijlocirea tuturor sfinților care sunt în ea, mai ales pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururi Fecioara Maria, care din vremurile străvechi ne acoperă și este mijlocitoarea pentru țara noastră. Încălzește inimile noastre cu căldura harului Tău, întărește voința noastră în voia Ta, ca precum în  trecut, așa și astăzi să se proslăvească preasfânt numele Tău, al Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin”.

De asemenea, a fost săvârșită ectenia pentru cei decedați în urma ciocnirilor din Ucraina. La binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril, rugăciunile pentru Ucraina se săvârșesc azi în toate locașurile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.