Acasă > Predici > PREDICA PĂRINTELUI ION BUGA LA DUMINICA A 19-A DUPĂ RUSALII (IUBIREA VRĂJMAŞILOR) – 2009

PREDICA PĂRINTELUI ION BUGA LA DUMINICA A 19-A DUPĂ RUSALII (IUBIREA VRĂJMAŞILOR) – 2009

3 octombrie 2004

DUMINICA a 19-a după RUSALII

PREDICA DE PE MUNTE, IUBIREA VRĂJMAŞILOR

 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!

 

,,Iubiţi pe vrăjmaşii voştri’’: de două mii de ani se rosteşte acest cuvânt în Biserică, în lume, declanşând cele mai variate reacţii: unii au spus că este imposibil, că se cere imposibilul, că a-l iubi pe vrăjmaş este ceva împotriva firii, că firesc este să-l urăşti pe cel rău şi să-l iubeşti pe cel ce te iubeşte. Aceasta este adevărat, dar Hristos a venit să revoluţioneze exact această lume: era o lume naturală, vegetală, o lume lipsită de efort. Ca să înţelegem ce a spus Mântuitorul, nu trebuie să înţelegem ce este vrăjmaşul, ci: ce este iubirea lui Hristos? Se ştie ce este un vrăjmaş, dar nu s-a ştiut, nu se ştie încă ce este iubirea despre care vorbeşte Hristos, iubirea pe care El Însuşi –Primul şi Singurul! – a exersat-o şi a împlinit-o. Ce înseamnă să te iubească Dumnezeu? Trebuie să pornim de la dezlegarea acestei taine, de la înţelegerea felului în care iubeşte Dumnezeu – Care este iubire.

Dumnezeu nu doar că iubeşte (acţionează dincolo de El); Dumnezeu este iubire, de aceea nu poate urî. Dacă doar ar AVEA iubire şi nu AR FI iubire, atunci ar putea să aibă şi ură; dar pentru că El nu este nimic altceva decât iubire, El nu poate urî, nici nu poate să vrea să urască, pentru că ceea ce este în El este şi în afară: El este iubire. Creştinul – chipul lui Hristos – este un alt Hristos şi nu are altă şansă decât aceea de a iubi pe vrăjmaşi: iată taina! Nu vom putea iubi decât pe vrăjmaş pentru că felul în care iubeşte Dumnezeu (felul în care ar trebui să iubească un adevărat creştin) provoacă – dincolo de cel pe care-l iubeşti – o reacţie de ură. L-au răstignit pe Hristos pentru că i-a iubit; dacă nu îi iubea cum i-a iubit El, nu ar fi avut nimic cu El. Caiafa a trăit mult şi bine liniştit; Caiafa nu iubea, nu iubea ca Dumnezeu: iubea ca…el, iubirea lui era o iubire de gaşcă. Acelaşi lucru se întâmplă astăzi pe globul pământesc: sunt iubiţi conducătorii lumii din toate timpurile pentru că sunt ticăloşi şi pentru că nici noi nu suntem altfel. Hristos a venit să ne vindece de iubirea de gaşcă, umblând cu bisturiul adevăratei iubiri, iar reacţia a fost aceasta.Câtă ură a oferit omenirea împotriva lui Hristos! Dumnezeu a ştiut că nimeni dintre noi nu ştie ce este Dumnezeu şi a venit la noi Hristos-Dumnezeu ca să putem să-L iubim. Nimeni nu a fost mai iubit decât Hristos-Dumnezeu, dar nimeni nu a fost mai urât decât El… În Evanghelie, Hristos ne arată cum trebuie să iubim: să iubim cu acea iubire riscantă, cu o iubire care nu lasă nimic la locul lui. Tot ce se află cuminte, la locul lui, este moarte, e păcat; păcatul e moarte. Nu ne convine, toţi ne revoltăm; ne mai şi îndreptăm, dar ne este greu… Să ne amintim ce gândeam la 16,18 ani, la vârsta la care începe mare revoltă a fiinţei umane în ea însăşi, când nu ne convenea nimic din  cele spuse de Hristos în Evanghelie. Iubirea Lui merge împotriva a ceea ce voiai să faci şi să fii… Scrie în Evanghelie:,,Să nu fii desfrânat’’; dar cine nu e desfrânat la vârsta aceasta? Chiar dacă nu în fapt, dar mintea e desfrânată. Şi încă este scris: ,,nu iubi desfrânarea, iubeşte asceza, rugăciunea’’; atunci spui că nu există Dumnezeu căci nu îţi convine un astfel de Dumnezeu.

Nu există ură mai multă, mai bine întreţinută decât în lumea creştină. Credeţi că în homosexualitate cei doi se iubesc?! Nu este ură mai mare decât în actul homosexualităţii! Şi totuşi, aceasta ajunge să primeze astăzi căci, rând pe rând, şapte state din Europa au legalizat aceste practici. Trebuie să-i iubim şi pe ei? Noi toţi suntem, mai mult sau mai puţin, ei… Dumnezeu îi iubeşte şi pe ei; nu are alţii, alţii nu sunt. Dumnezeu iubeşte pentru că El nu poate decât să iubească. Ura este cumplită, mult mai cumplită este iubirea! Dacă rezolvăm iubirea, am înviat! Să lucraţi la Înviere, să vedeţi cât costă…

 

Să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Categories: Predici Tags: