Acasă > ECUMENISM > Reuniunea interconfesională din Assisi – 2011 (Video)

Reuniunea interconfesională din Assisi – 2011 (Video)

Reuniunea interconfesională din Assisi – 2011

*

Benedict al XVI-lea la Assisi: “Niciodată violenţă, nu război, nu terorism, fiecare religie să poarte pace şi dreptate”

(Radio Vatican – 28 octombrie 2011) “Prin acest pelerinaj am fost capabili să ne angajăm într-un dialog fratern, aprofundăm prietenia dintre noi să ne reunim în tăcere şi rugăciune. Cu aceste cuvinte Benedict al XVI-lea a plecat joi seară de la Assisi, după Ziua mondială de reflecţie, şi de rugăciune pentru pace care a reunit în oraşul Sfântului Francisc exponenţi ai tuturor religiilor.
Din Assisi, trimisa noastră Francesca Sabatinelli:
• “Domnul să-ţi dăruiască pace”: cu cuvintele Sfântului Francisc, Papa şi-a luat rămas bun joi seară de la Assisi şi de la participanţii la Ziua de rugăciune. Benedict al XVI-lea a explicat sensul pelerinajului: este imaginea, a spus, „a felului în care dimensiunea spirituală este element-cheie în construirea păcii”. „După ce am reînnoit angajarea noastră pentru pace şi am schimbat între noi semnul păcii, ne simţim şi mai implicaţi încă, a spus Papa, împreună cu toţi oamenii, bărbaţi şi femei, ai comunităţilor pe care le reprezentăm în pelerinajul nostru uman în comun”:
• “We are not being separated; we will continue to meet … Nu ne separăm, vom continua să ne întâlnim, vom continua să fim uniţi în această călătorie, în dialog, în construirea zilnică a păcii şi în angajarea noastră pentru o lume mai bună.

Primele ore ale după amiezii, participanţii le-au dedicat tăcerii şi rugăciunii, apoi întâlnirea conclusivă, când şefii de delegaţii au primit o candelă aprinsă şi au reînnoit solemn angajarea în comun pentru pace. Înainte de a se întoarce la Roma, Papa şi şefii delegaţiilor au coborât în cripta Bazilicii pentru o vizită în tăcere la mormântul Sfântului Francisc. Tuturor participanţilor şi mulţimii de tineri prezenţi în Piaţa inferioară „San Francesco”, Benedict al XVI-lea le-a repetat întreitul „niciodată să nu mai fie”, pronunţat de Ioan Paul al II-lea în 2002 tot aici la Assisi, după atentatele din 11 septembrie şi războiul din Afghanistan:
Niciodată să nu mai fie violenţă! Niciodată terorism! În numele lui Dumnezeu fiecare religie să poarte pe pământ Dreptate şi Pace, Iertare şi Viaţă, Iubire!
Încă o dată deci Spiritul de la Assisi, aprins în urmă cu 25 de ani de Ioan Paul al II-lea ,este cel care trebuie să se contrapună violenţei.

***

Papa către liderii religioşi a doua zi după Assisi: drumul spiritului este întotdeauna un drum de pace

(RV – 28 octombrie 2011) Două zeci şi patru de ore după marea adunare de la Assisi, cei circa 300 de reprezentanţi ai tuturor religiilor s-au reunit vineri dimineaţă în Sala Clementină din Vatican. Benedict al XVI-lea i-a primit în audienţă pentru a le mulţumi pentru momentele împărtăşite în timpul „Zilei de reflecţie, dialog şi rugăciune pentru dreptate şi pace în lume, celebrată joi 27 octombrie în oraşul Sfântului Francisc.

Un om clarvăzător cu o propunere şi un grup de interlocutori atenţi la acceptarea, la primirea ei. Aceasta s-a putut întâmpla ca Assisi să devină casa comuna celor care sunt convinşi că credinţa merge mână în mână cu pacea şi valorile şi nu cu ura şi prejudecăţile.

Un om ca Ioan Paul al II-lea şi interlocutori ca c ei care, în urmă cu 25 de ani, aveau la inimă, la fel ca Papa Wojtyła, soarta unei lumi neliniştite, agitate. Ziua de după marea adunare, Sala Clementină din Palatul Apostolic a fost locul pentru impresii şi manifestarea sentimentelor „calde” încă – să spunem – ale celor care împreună cu Papa au fost protagoniştii unui moment important de dialog.

Benedict al XVI-lea a avut cuvinte de gratitudine pentru toţi: pentru „prezenţa fraternă” a fraţilor şi surorilor de credinţă creştină şi pentru reprezentanţii poporului evreu, „deosebit de apropiaţi nouă” – a spus -, precum şi tuturor „iluştrilor reprezentanţi ai religiilor lumii” şi pentru cei – a adăugat – care nu”urmează nici o tradiţie religioasă dar sunt angajaţi în căutarea adevărului” şi au binevoit să „împărtăşească cu noi acest pelerinaj” ca semn al voinţei lor de a colabora la construirea „unei lumi mai bune”:
•“Looking back, we can appreciate the foresight…Privind înapoi, putem aprecia clarviziunea regretatului Papă Ioan Paul al II-lea în a fi convocat prima întâlnire la Assisi şi nevoia unor oameni, bărbaţi şi femei de diferite religii de a mărturisi împreună că drumul spiritului este întotdeauna un drum de pace.

Întâlniri de acest fel, a observat Papa, sunt neapărat lucruri „excepţionale şi puţin frecvente”, dar sunt şi „o expresie strălucită a faptului că în fiecare zi, în toată lumea noastră, persoane de diferite tradiţii religioase trăiesc şi lucrează împreună în armonie”. Şi este „desigur semnificativ pentru cauza păcii”, a adăugat, că atâţi oameni, bărbaţi şi femei, inspiraţi de convingerile lor profunde, se străduiesc să lucreze pentru binele familiei umane”.

Benedict al XVI-lea s-a declarat „sigur” că întâlnirea de joi la Assisi a arătat o „genuină” şi comună dorinţă „de a contribui la binele tuturor fiinţelor umane” şi cât de mult aceasta trebuie împărtăşită cu alţii:
•“In a certain sense, this gathering… Într-un anume sens, această întâlnire este reprezentativă pentru miliarde de bărbaţi şi femei din toată lumea care sunt activ angajaţi în promovarea dreptăţii şi a păcii. Este şi un semn al prieteniei şi fraternităţii care a înflorit ca rod al eforturilor unui număr atât de mare de pionieri în acest gen de dialog. Fie ca această prietenie să poată continua să crească între toţi adepţii religiilor lumii şi cu bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă.

Papa a încheiat cu îndemnul: „În timp ce păşim pe căile noastre diferite, să tragem forţă din această experienţă şi, oriunde am fi, să continuăm reîmprospătaţi drumul care conduce la adevăr, pelerinajul care conduce la pace”.

***

Surse: http://www.radiovaticana.org   &    http://thriskeftika.blogspot.com

Categories: ECUMENISM Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.