Acasă > Pagini de Sinaxar, PATRIARHIA MOSCOVEI > SFÂNTUL IERARH PAVEL, MITROPOLIT DE TOBOLSK (4 noiembrie)

SFÂNTUL IERARH PAVEL, MITROPOLIT DE TOBOLSK (4 noiembrie)

4 noiembrie:

SFÂNTUL IERARH PAVEL, MITROPOLIT DE TOBOLSK

 

Sfântul Pavel (Koniuskevici) s-a născut în Galiția, în partea cea mai apuseană a Rusiei, în anul 1705. După ce și-a încheiat studiile la Academia Duhovnicească din Kiev, a rămas acolo ca să predea ca profesor. În anul 1733, a îmbrăcat schima monahală și a petrecut mai apoi 15 ani în Academia din Moscova ca predicator. Pentru o perioadă a fost arhimandrit al Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Novgorod, înainte de a fi ridicat la rangul de mitropolit de Tobolsk în Siberia (1758). Urmând exemplul Sfântului Inochentie de Irkuțk (pomenit pe 16 noiembrie) și al sfinților săi predecesori Filotei (10 iunie) și Ioan, și-a asumat cu curaj importanta lucrare misionară într-o imensă regiune locuită de mulțimi de oameni, ce se aflau încă în stadiul închinării la idoli. La început a reorganizat Seminarul local, aducând profesori de la Kiev. A organizat noi parohii cu scopul evanghelizării triburilor băștinașe, încurajând sfânta propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu. Deoarece bisericile de lemn erau distruse adeseori de incendii, s-a îngrijit să construiască biserici de piatră.

Din cauza curajoasei lui împotriviri față de politica înstrăinării averii bisericești de către statul laic pe care o exercita țarina Ecaterina a II – a (1764), a fost chemat la Moscova, ca să ofere explicații. A refuzat să se supună, iar Sfântul Sinod l-a caterisit din demnitatea sa de mitropolit și l-a îndepărtat în urma propriei sale cereri, în Lavra Kievului, unde și-a petrecut ultimii ani de viață într-o aspră petrecere pustnicească, înconjurat de  prețuirea monahilor și a poporului. Și-a predat sufletul său Domnului în anul 1770, iar cultul său a fost recunoscut în mod oficial de către Biserica Rusă în anul 1917. Cinstitele lui moaște au fost așezate în Biserica Lavrei și au fost salvate în chip miraculos de la aruncarea în aer din 1942, ce avusese loc la ordinul regimului comunist.

Astăzi moaștele Sfântului Ierarh Pavel, Mitropolit de Tobolsk, se află în Peșterile de Departe din Lavra Pecerska din Kiev.

Viața pe larg în lb. rusă http://saints.ru/p/PavelTO.html

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.