Acasă > PATRIARHIA ALEXANDRIEI > Situaţia religioasă din Camerun şi prezenţa Bisericii Creştin-Ortodoxe în Camerun. CUM PUTEŢI SUSŢINE FINANCIAR LUCRAREA APOSTOLICO-MISIONARĂ ÎN CAMERUN.

Situaţia religioasă din Camerun şi prezenţa Bisericii Creştin-Ortodoxe în Camerun. CUM PUTEŢI SUSŢINE FINANCIAR LUCRAREA APOSTOLICO-MISIONARĂ ÎN CAMERUN.

Situaţia religioasă din Camerun şi prezenţa Bisericii Creştin-Ortodoxe în Camerun

 

Cercetarea noastră continuă. Obiectivul nostru este să prezentăm situaţia demografică şi religioasă din diferite ţări de pe planetă, să arătăm prezenţa Bisericii Ortodoxe şi să-i sensibilizăm pe creştinii ortodocşi din întreaga lume să fie mai activi în domeniul Misiunii Ortodoxe şi s-o întărească prin rugăciune, contribuţii voluntare şi sprijin economic – donaţii. Astăzi vom vedea situaţia religioasă din Camerun, unde de mai mulţi ani există Biserică Ortodoxă, şi anume Mitropolia Ortodoxă a Camerunului.

Într-o ţară ce a depăşit 20.000.000 de locuitori, 70% din aceştia aparţin unei confesiuni sau erezii creştine (romano-catolici – 38%, protestanţi – 26%, alte erezii creştine – 4%), musulmanii reprezintă 21% din populaţie, iar restul de populaţie aparţine altor religii (africane, Baha’i etc.) sau nu au o religie.

Creştinii ortodocşi reprezintă în Camerun ceva  mai puţin de 1% din populaţie, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei de Camerun, o mitropolie care cuprinde astăzi patru state şi o insulă, adică Camerun, Ciad, Republica Africa Centrală, Guineea Ecuatorială şi insulele São Tomé şi Principe.

Din totalul de 5 state, biserici şi comunităţi  ortodoxe există doar în primele trei, cu puţini preoţi ortodocşi care să slujească în acestea, ceea ce înseamnă că este dificil să slujească zecilor de mii de creştini ortodocşi botezaţi în cele 3 state (Camerun, Ciad şi Republica Africa Centrală).

Ciad cu o populaţie de peste 10.000.000 de locuitori, Republica Africa Centrală cu o populaţie de peste 4.400.000 de locuitori, au doar 3 preoţi ortodocşi pentru slujirea acestor popoare! Şi, fireşte, lipsa de colaboratori misionari ortodocşi este o temă uriaşă, care-i preocupă pe misionarii, care „strigă” la urechile „celor ce nu aud”!

 

Suntem în anul 2013 după Hristos şi ţări, precum Guineea Ecuatorială (685.000 de locuitori), insulele São Tomé şi Principe (185.000 de locuitori) nu au misiune şi Biserică Ortodoxă! De ce? Când cele mai extremiste secte  creştine ale secolelor 19 şi 20 au „misionari” aproape în toate statele şi în cele insulare, de ce Biserica Creştin-Ortodoxă, care există din anul 33 d.Hr. lipseşte din acestea? Ce fac Patriarhiile Ortodoxe, Bisericile Ortodoxe şi Mitropoliile locale? Cum ajutăm cu putere umană şi sprijin economic evanghelizarea ortodoxă a neamurilor? Când vom înţelege că cea dintâi datorie a Bisericii Ortodoxe Universale (Biserica Ortodoxă Răsăriteană), cu 300.000.000 de credincioşi în toată lumea, este cea MISIONARĂ, prin  mărturisirea Bisericii Ortodoxe, celei dintâi, primare, străvechi, sfinte, universale, apostolice?

Paştele şi Învierea în Camerun:

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2013/02/2012.html

Citiţi scrisoarea de mai jos a Mitropolitului de Camerun, kyr Grigorie:

Refugiu duhovnicesc pentru tinerii din Yaoundé

Iubiţi fraţi,

Bucuraţi-vă în Domnul pururea! V-am vorbit în trecut despre importanţa prezenţei bisericilor „Sfântul Dimitrie” şi „Sfânta Treime” din capitala Camerunului, Yaoundé, care a fost construită prin nobila donaţie a Frăţiei. Aceste două biserici funcţionează regulamentar din octombrie 2011 cu un program bine stabilit al slujbelor şi al Dumnezeieştilor Liturghii de patru ori pe săptămână, cu un program corespunzător de predici şi omilii ţinute de către toţi clericii. Deja prezenţa Bisericii noastre s-a făcut simţită în centrul oraşului şi-I mulţumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântare.

Întotdeauna gândindu-ne la propăşirea smeritului nostru efort misionar, căutăm mai multe mijloace de susţinere a lucrării de evanghelizare. Ne-am gândit mereu să fi putut să creăm un centru, care să fie capabil să atragă interesul tineretului pentru a se apropia de Biserica Ortodoxă şi aceasta datorită învecinării bisericii „Sfântul Dimitrie” cu două mari universităţi. Sute de studenţi circulă în zonă aşteptând începerea cursurilor lor şi, deoarece sălile universităţilor nu sunt suficient de încăpătoare pentru numărul total de studenţi, jumătate din ei aşteaptă afară să termine primul grup pentru a continua aceştia în aceeaşi sală. 

Ne-am gândit aşadar să creăm o Bibliotecă – Sală de lectură, deschisă, cu calculatoare şi legături cu bibliotecile electronice din întreaga lume prin intermediul internetului şi această bibliotecă să fie deschisă studenţilor. Credem că ar putea lucra în favoarea  efortului nostru misionar, iar în timp vom avea multe rezultate pozitive, deoarece prin oferirea unui refugiu spiritual pentru tineri, în paralel, vor face şi cunoştinţă cu Biserica Ortodoxă din moment ce biserica se va afla în acelaşi loc.

Spaţiul înconjurător bisericii este foarte mic pentru aşa ceva, de aceea ideea a fost lăsată în aşteptare. De curând, un vecin ne-a abordat şi ne-a oferit spre vânzare terenul vecin de 365 de metri pătraţi pentru 23.000 de euro. Credem că e o ocazie unică.

Ştim că vremurile sunt grele şi există peste tot o strâmtorare economică, dar sperăm că Domnul nu va abandona niciodată lucrarea misionară, care este nucleul tainei întrupării Lui şi în mod  modest şi suportul neînsemnatei noastre existenţe.

 

Cu dragostea Domnului şi cu rugăciuni pentru toţi membrii Frăţiei,

Grigorie, Mitropolit de Camerun

Puteţi dona (şi prin intermediul cărţii de credit, pe internet) pentru lucrarea misionară, filantropică şi educaţională a Mitropoliei Ortodoxe a Camerunului (Ciad şi Republica Africa Centrală), prin intermediul Frăţiei Misiunii Ortodoxe pentru Străinătate din Tesalonic (să precizaţi că donaţia este destinată Mitropoliei Camerunului).

 

AJUTAŢI ŞI DUMNEAVOASTRĂ!

Şi cea mai mică donaţie la Misiune este utilă şi de folos!

Frăţia noastră primeşte donaţiile dumneavoastră şi le trimite prin transfer bancar misionarilor, acoperind nevoile sectoarelor pentru anumite lucrări sau activităţi (de exemplu, construcţii, echipamente, cantine ş.a.)

Dacă donatorul solicită trimiterea banilor săi într-o anumită ţară, îi vom trimite în aceasta cu primul transfer ce va fi aprobat. Donatorul poate alege de asemenea direcţionarea banilor către un anumit program sau una dintre lucrările care se află în desfăşurare.

Ajutaţi şi dumneavoastră lucrarea Misiunii Ortodoxe pentru Străinătate, la neamuri, aducându-vă contribuţia printr-una din modalităţile menţionate mai jos:

Personal

Veniţi la birourile noastre, Mackenzie King 6, Piaţa Aghia Sofia, etajul 3, Tesalonic. Vom avea ocazia să ne cunoaştem.

 

Prin bancă

Puteţi depune donaţia dumneavoastră în conturile bancare de mai jos. Nu uitaţi să declaraţi corect numele dumneavoastră.

• Banca Comercială 80765011
• Banca Agricolă 215-04-0043 33-71
• Banca Naţională 256/480006-09
• Eurobank 206/0101157390
• Piraeus Bank 5200-052141-068

Pentru donaţii internaţionale şi online, le puteţi depune în contul GR03 0120 4050 0000 0008 0765 011 – BIC: EMPOGRAA.

Prin PayPal

 

Dacă aveţi carte de debit sau de credit pentru tranzacţii sau cont PayPal, puteţi folosi popularul serviciu de plăţi online. Pentru transfer, apăsaţi butonul Donate.

http://ierapostoles.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/

https://www.paypal.com/gr/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=WCcym_kNGDkU- u_wWLyPVXmOg6kzotFqAY7MAjKp04uPzTYcmqitX4rYaym&dispatch=5885d80a13c0db1f8e263663d3faee8dd75b1e1ec3ad97b7af62835dd81d5d52

Pentru toate depunerile se eliberează şi se trimit chitanţe. Dacă donaţi pentru prima dată, trimiteţi-ne adresa dumneavoastră pentru a vă trimite chitanţa prin poştă. Dacă doriţi, după donaţia dumneavoastră, anunţaţi-ne în legătură cu aceasta prin intermediul formularului special.

De asemenea, puteţi susţine programul misiunii de ajutor umanitar contribuind cu diverse obiecte.

Traducere: http://acvila30.ro/ ; sursa: e-mail

Copyright

Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ http://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

Categories: PATRIARHIA ALEXANDRIEI Tags:
 1. MM
  februarie 28th, 2013 la 00:07 | #1

  Se poate prelua integral tocmai pentru a populariza conturile etc? Adică, este un anunț cel puțin umanitar și sunt mai multe șanse de vizibilitate dacă este preluată știrea integral, desigur, cu menționarea sursei/traducătorului.

 2. Admin
  februarie 28th, 2013 la 09:38 | #2

  DA

 1. februarie 28th, 2013 la 00:12 | #1