VIZITA UNEI DELEGAŢII A BISERICII EVANGHELICE LUTERANE LA AŞEZĂMÂNTUL ROMÂNESC DIN IERUSALIM

VIZITA UNEI DELEGAŢII A BISERICII EVANGHELICE LUTERANE LA AŞEZĂMÂNTUL ROMÂNESC DIN IERUSALIM

Vizita unei Delegaţii a Bisericii Evanghelice Luterane la Aşezământul Românesc din Ierusalim


Arhim. Ieronim Cretu a slujit si s-a impartasit alaturi de eretici in Patmos in 2009, oferind Împărtăşania celor de alte confesiuni. Pentru abaterea canonică foarte gravă (vezi hot. Sf. Sinod din 8-9 iulie 2008) a fost “sancţionat” cu alegerea în demnitatea de episcop vicar patriarhal, cu titlul de “Sinaitul”.

CU CINE A SLUJIT ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU ÎN INSULA PATMOS (2007, 2009)?… DE CE SINODUL BOR NU APLICĂ HOTĂRÂREA SINODALĂ DIN IULIE 2008 ŞI-L ALEGE EPISCOP-VICAR PATRIARHAL?

APEL AL CLERICILOR ŞI CREŞTINILOR ORTODOCŞI DIN ROMÂNIA CĂTRE TOŢI EPISCOPII ORTODOCŞI DIN LUME ÎMPOTRIVA HIROTONIEI ÎN EPISCOP A ARHIM. IERONIM CREŢU, CATERISIT DE PATRIARHIA IERUSALIMULUI

Πάτμος 2007 και 2009 – Απαράδεκτη κοινωνία με αιρετικούς – PATMOS 2007 ŞI 2009 – INADMISIBILĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU ERETICII. ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU PASIBIL DE CATERISIRE PENTRU CĂ S-A ÎMPĂRTĂŞIT CU ERETICII, NU DE PROMOVARE ÎN TREAPTA ARHIERIEI! NEVREDNIC ESTE! ANAXIOS!! (VIDEO)

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, ales Episcop Vicar Patriarhal cu titulatura Sinaitul, în noiembrie 2009. Între timp a fost caterisit de Patriarhia Ierusalimului. Deşi Patriarhia Română afirmă că Patriarhia Ierusalimului n-ar avea dreptul de caterisire asupra clericului român, Sinodul de la Ierusalim consideră canonică şi validă caterisirea, pentru că abaterea eclesiologică a acestuia a avut loc în spaţiul jurisdicţional al Ierusalimului.

Mobilizare generala impotriva hirotoniei arhim. Ieronim Cretu ca episcop! Anaxios – nu este vrednic!

Miercuri, 31 august 2011, Reprezentanţa Patriarhiei Române la Sfintele Locuri din Ierusalim a fost gazda unei Delegaţii a Bisericii Evanghelice Luterane din Iordania şi Ţara Sfântă, în frunte cu Episcopul Dr. Munib A. Younan, Preşedintele Federaţiei Mondiale Luterane, după cum ne-a precizat Ilie Chişcari, corespondent Basilica la Locurile Sfinte. A fost întâmpinat de către Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim Creţu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.S-au discutat probleme bisericeşti de misiune şi asistenţă socială în Ţara Sfântă, dar şi de mărturie comună a dialogului inter-creştin, pe linia idealului evanghelic de unitate creştină proclamat de Domnul nostru Iisus Hristos. Eminenţa Sa, Episcopul Dr. Munib A. Younan, a felicitat Biserica Ortodoxă Română pentru realizările sale în Ţara Sfântă şi pentru înfiinţarea Aşezământului Românesc pentru pelerinaj organizat din Ierihon. Şi-a exprimat dorinţa de a vizita într-un timp cât mai apropiat acest proiect, susţinând că acesta aduce onoare şi demnitate nu numai ortodocşilor români, ci şi tuturor creştinilor din Ţara Sfântă. Eminenţa Sa a afirmat, de asemenea, că doreşte să se întâlnească cu Preafericitul Părinte Daniel, pentru a discuta probleme de slujire diaconală a Bisericii în lumea contemporană la început de secol XXI, lansând o invitaţie şi din partea sa cu privire la o vizită a întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim.

Federaţia Luterană Internaţională, condusă de către Episcopul Dr. Munib A. Younan din 2010, este o organizaţie care reuneşte 145 de biserici din 79 de ţări, reprezentând peste 70 de milioane de creştini şi avându-şi centrul în Geneva. Această federaţie a fost fondată în Lund (Suedia) în 1947, după încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Activitatea sa este se dezvoltă în jurul sprijinirii relaţiilor ecumenice şi interreligioase, precum şi în scopul dezvoltării slujirii diaconale şi a sprijinirii asistenţei umanitare în lume.

Eminenţa sa Dr. Munib A. Younan, născut în 1950 în Ierusalim, a fost ales în 1998 Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Iordania şi din Ţara Sfântă, în 2004 a devenit vice-preşedintele regiunii asiatice a Federaţiei Luterane Internaţionale, pentru ca la 24 iulie 2010 să fie numit Preşedintele Federaţiei. Este autorul a mai multe volume, dintre care putem aminti Witnessing for Peace: In Jerusalem and in the World(Augsburg Fortress Press, 2003), unde prezintă contextele istorice şi sociale ale situaţiei creştinilor din Ţara Sfântă, elaborând a teologie a nonviolenţei, centrată pe chemarea la mărturisire şi la iertare.

Este recunoscut ca un lider al dialogului interreligios, fiind co-fondator al Consiliului Instituţiilor Religioase din Ţara Sfântă, alături de doi rabini-şefi ai Israelului, de diverşi capi ai Bisericilor locale, de judecătorul suprem al Curţii Islamice din Palestina şi de alţi lideri musulmani.