Acasă > BISERICA ELADEI, PATRIARHIA ALEXANDRIEI > ZI ISTORICĂ PENTRU PANAGHIA SUMELA LA VERMIO (GRECIA) (PHOTO)

ZI ISTORICĂ PENTRU PANAGHIA SUMELA LA VERMIO (GRECIA) (PHOTO)

Zi istorică pentru Panaghia-Sumela la Vermio (FOTO)

 .

Miercuri, 15 august 2012

Autor: Sfânta Mitropolie de Veroia – 22.10

A fost prăznuit pe 15 august sfântul proschinitar al Născătoarei de Dumnezeu-Sumela la Vermios la celebrarea a 1600 – a a praznicului Adormirii Maicii Domnului, de la întemeierea legendarei mănăstiri din Pont. 

În paralel se sărbătoreşte a 60 – a aniversare de la readucerea la viaţă a istoricei mănăstiri din Vermio, cu venirea sfintei icoane a Născătoarei de Dumnezeu şi reluarea şi desfăşurarea sfântului pelerinaj, care constituie astăzi un punct de referinţă al ponticilor de pe întreg globul pământesc.

Manifestările praznicale şi cultice au fost onorate anul acesta de înalta prezenţă a Preafericitului Papă şi Patriarh al Alexandriei şi a toată Africa, kyr Theodoros al II – lea, care ieri după-amiază a slujit la vecernia praznicului şi a luat parte la prima procesiune a sfintei icoane a Panaghiei – Sumela.  

Anterior, la sosirea sa la locul de pelerinaj, detaşamente militare de marină din cadrul celui de-al II – lea Corp de Armată i-au dat Patriarhului Alexandriei onoruri rezervate unui şef de stat.

Pe Preafericitul l-a salutat în primul rând Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Veria, Nausa şi Kambania, kyr Panteleimon, şi în continuare Preşedintele Asociaţiei „Panaghia Sumela”, în timp ce, ca răspuns la acestea, Preafericitul şi-a exprimat deosebita emoţie legată de îndeplinirea unei făgăduinţe de-a sa de a merge să primească mai întâi har de la Născătoarea de Dumnezeu şi de a îngenunchea cu evlavie înaintea harului ei.

De asemenea, a spus că de aici va trece o zi prin Creta pentru a-i săruta mâna mamei lui şi pentru a-i spune că s-a închinat la icoana din locul unde s-a născut (mama sa este de origine din Pont).

Preafericitul a fost însoţit de Înaltpreasfinţiţii Mitropoliţi de Axomi, kyr Petros şi de Irinoupoli, kyr Dimitrios şi de Preasfinţitul Episcop de Nitria, kyr Nikodimos.

Au participat şi Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Ilios, kyr Athenagoras, Preasfinţitul Episcop de Thavmakos, kyr Iakovos, şi Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Veria, Nausa şi Kambania, kyr Panteleimon.

Dimineaţă, la utrenie, a slujit Preafericitul şi în continuare a prezidat Sfânta  Liturghie Patriarhală şi a predicat dumnezeiescul cuvânt.

Preafericitul a fost onorat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Veria, kyr Panteleimon, Preşedintele Locului de Pelerinaj „Panaghia Sumela” cu Crucea Mare a Marilor Comneni din Trapezunt, ca amintire a vizitei lui şi a prăznuirii patriarhale.

În continuare, Preafericitul l-a onorat pe Mitropolitul de Veria cu Ordinul Sfântului Sava cel Sfinţit al Patriarhiei Alexandriei.

A urmat procesiunea mare  şi un trisaghion la monumentul lui Alexandru Ipsilanti.

 

 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Traducere: http://acvila30.ro/; sursa: ROMFEA.GR

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [http://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea http://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

  1. Anton Ina
    august 22nd, 2012 la 12:57 | #1

    Dumnezeiesc,cu adevarat luminos praznic,Slava Domnului si multumiri celor care posteaza toate acestea,bucurandu-ne sufletul si viata!Hristos in mijlocul nostru cu pace si bucurie!

  1. Nici un trackbacks momentan.