Părintele Timotei Aioanei va fi hirotonit mâine episcop
Înaltpreacuviosul Părinte Iposifiu Timotei Aioanei, Episcop Vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor va fi hirotonit episcop mâine, 30 octombrie 2014, la Catedrala Patriarhală.
Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Timotei a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală.
Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Timotei Aioanei este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări şi volume ce oglindesc mai ales viaţa religioasă şi culturală a lumii monahale. S-a născut la 13 noiembrie 1966 în satul Rădăşeni din apropierea Fălticeniului, din părinţii Miron şi Elena Aioanei. A urmat şcoala generală şi prima treaptă de liceu în oraşul Fălticeni, după care, în 1984, începe cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ. În ultimul an de seminar s-a închinoviat în obştea Mănăstirii Neamţ, unde a fost tuns în monahism la 1 februarie 1989 de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci arhimandrit, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, atunci locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Sucevei. A început studiile superioare la Bucureşti, în cadrul Institutului Teologic cu grad universitar, dar, fiind mutat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, ca arhidiacon al mitropolitului Moldovei şi Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, părintele Timotei Aioanei este transferat la Facultatea de Teologie din Iaşi, recent reînfiinţată. În anul 1993, arhidiaconul Timotei Aioanei termină studiile superioare, după care, în perioada 1995-1996, la recomandarea şi cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, a urmat un curs de elină modernă la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Atena. În martie 2002, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a primit rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 24 martie 2002, la Biserica Vovidenia din Iaşi, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot în acelaşi an, a fost numit, prin decizie mitropolitană, membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în 2003 a fost numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. După ce a îndeplinit mai multe funcții administrative în Arhiepiscopia Iașilor, Părintele a fost exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti. La începutul acestui an, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei a fost ales Superior al Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte.
– See more at: http://basilica.ro
În această seară, la 29 octombrie 2014, după Slujba Vecerniei de la Catedrala Patriarhală a avut loc slujba de ipopsifiere a noului Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Timotei Aioanei.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Alături de Înaltpreasfinţia Sa s-au aflat Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un cuvânt în care a vorbit şi despre responsabilităţile Episcopului Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Acum şi aici a dorit pronia prin Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române să deveniţi Episcop Vicar. Socotim că a trebuit să aveţi o experienţă potrivită cu înalta răspundere de Episcop Vicar al primei Arhiepiscopii a Bucureştilor. Vă caracterizează experienţa monahală, răbdarea în experienţa monahală, cunoaşterea multor părinţi cu experienţă demnă de urmat, vă caracterizează în acelaşi timp râvna pentru sfintele slujbe şi aici aţi dat dovadă, lângă Preafericitul Părinte Patriarh, că puteţi transmite un mesaj al frumuseţii liturgice care înfrumuseţează viaţa nu numai în Arhiepiscopia Bucureştilor, ci în toată Biserica Ortodoxă Română în calitatea de Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Aţi demonstrat că sunteţi capabil de ascultare mergând la Locurile Sfinte într-un moment când trebuia să mergeţi, săvârşind ceea ce trebuia de săvârşit şi învăţând să fiţi un om paşnic şi ierenic pentru a promova întotdeauna legături cât se poate de duhovniceşti nu numai în interiorul Bisericii noastre, ci un ierarh este întotdeauna şi un apostol al Bisericii lui către celelalte Biserici atunci când îl trimite Întâistătătorul Bisericii, atunci când îl trimite Sfântul Sinod”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Ipopsifierea reprezintă chemarea oficială la treapta arhieriei.
– See more at: http://basilica.ro