10 martie: SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LEON – O ALTĂ VICTIMĂ A FEROCITĂŢII VATICANULUI

SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LEON
Sfântul Mucenic Leon se trăgea din familia Korompţuk din regiunea Helm, dar s-a născut  departe de distinsa patrie a strămoşilor săi, în 1919, în judeţul Iaroslav din Rusia, pentru că părinţii lui, după Primul Război Mondial, se mutaseră în acele părţi.
Repede însă s-au întors în regiunea Helm, unde tatăl său, prea evlaviosul preot Gavriil, a devenit paroh în satul Kulno. Tânărul Leon a studiat la Înalta Şcoala din oraşul Psemisl şi la Lvov, iar apoi, între anii 1936-1939, a terminat Şcoala Ieropsaltică din Mănăstirea Sfântului Onufrie (Ghiableţna).

În 1941, în greii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica Ortodoxă l-a numit psalt şi dirijor de cor în parohia din satul Verbkoviţe. Acolo, în anul 1942 s-a căsătorit şi a fost hirotonit diacon şi preot  în catedrala din Helm  de către mitropolitul locului, Ilarion. La început, tânărul preot a rămas în Helm unde liturghisea şi ajuta la birourile Mitropoliei.
Mai apoi, a fost trimis într-o misiune pastorală deosebit de dificilă şi responsabilă, din cauza contactului cu romano-catolicii şi greco-catolicii, în parohia din satul Laskov, judeţul Hrubiesuf. Cu multă râvnă şi lepădare de sine lucra în via lui Hristos, liturghisind şi stând la dispoziţia enoriaşilor în orice dificultate şi divergenţă ce s-ar fi ivit în relaţiile cu neortodocşii. De câteva ori, aceştia au uneltit împotriva sa şi chiar i-au atacat casa.
Pe 10 martie 1944, preotul  în vârstă de numai 25 de ani împreună cu familia şi cei 200 de enoriaşi ai săi din Laskov, au primit cununa muceniciei din partea catolicilor, care cu un extrem fanatism l-au schingiuit mai întâi pe preot.
Trupurile martirilor au fost aruncate de către rebelii papistaşi într-o groapă pregătită dinainte în acest scop. De acolo, ortodocşii au luat trupul preotului Leon şi l-au îngropat în cimitirul parohial din satul Laskov. Mai târziu, cimitirul a fost distrus de către romano-catolici, iar de atunci mormântul preotului a rămas necunoscut.

Un comentariu la „10 martie: SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LEON – O ALTĂ VICTIMĂ A FEROCITĂŢII VATICANULUI”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: