Părintele Spiridon Mikraghiannanitul, psaltul aghiorit (+ 10 mai 2015)

Părintele Spiridon Mikraghiannanitul, psaltul aghiorit (+ 10 mai 2015)

spyridon mikraghiannanitul

În zorii zilei în care Biserica îi prăznuia pe cei doi frați din Tesalonic și luminători ai slavilor, Sfinții Chiril și Metodie, orașul Tesalonic se despărțea de un fiu de-al său cu care, pe bună dreptate, se mândrește. Vocea dulce-glăsuitoare a părintelui Spiridon Aghiannanitul de la Coliba Gherasimilor de la Sfânta Ana, de acum încolo va cânta, lăudând pe Dumnezeu, împreună cu cetele Bisericii celei din ceruri.

Vrednicul de pomenire Gheronda Spiridon s-a născut la Tesalonic din părinți de origine din Asia Mică, numele său civil fiind Gheórghios Rahónis. La Tesalonic a urmat cursurile școlii primare și gimnaziale, iar între 1968 și 1969 a urmat cursurile Athoniadei. După numai un an avea să fie tuns în monahism în obștea părintelui Gherasim Imnograful de la Schitul Sfânta Ana Mică, coliba Adormirii Maicii Domnului.

A dus lupta cea duhovnicească alături de mari duhovnici, mari personalități ale Sfântului Munte, precum Gheronda Gherasim, Marele Imnograf al Bisericii celei Mari a lui Hristos, Bătrânul Dionisie Duhovnicul și Gheronda Mitrofan. În 1998, după trecerea la cele veșnice a acestora, Părintele Spiridon a devenit Bătrânul Colibei Adormirii Maicii Domnului. Din aceeași obște a făcut parte și Înaltpreasfințitul Nichifor, Mitropolitul Africii Centrale.

Obștea înființată de Gheronda Gherasim Imnograful (numită, de aceea, a Gherasimilor), a fost mereu caracterizată de ospitalitate, de care dădea dovadă față de toți pelerinii care treceau pe acolo, precum și față de toți cei cu care intrau în contact. Această tradiție a fost dusă mai departe de către vrednicul de pomenire Gheronda Spiridon.

Este demn de menționat faptul că, de-a lungul timpului, s-au creat relații apropiate între obște și mulți arhierei, dintre care amintim: Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavlos al Veriei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Gheórghios de Kítros, Kateríni și Platamós, Înaltpreasfințitul David de Grévena, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Dimitrie al Liddiei.

Mulțumită vocii cu care Bunul Dumnezeu l-a înzestrat din plin, dar și datorită studiilor muzicale pe care le-a făcut, părintele Spiridon a devenit unul dintre cei mai cunoscuți psalți în lumea monahală de astăzi. A fost invitat de nenumărate ori să înfrumusețeze slujbele de priveghere de la Mănăstirile, Schiturile și Colibele atonite. Învățând alături de mari personalități ale muzicii psaltice atonite contemporane, și predând această muzică monahilor și părinților atoniți mai tineri, el a fost puntea care a legat, cu succes, tradiția veche de prezent și de viitor.

symmeikta_20_cd

Vrednicul de pomenire Gheronda Spiridon a ajuns la sfârșitul vieții după o îndelungată luptă cu cancerul – care i-a produs mare suferință, dar pe care l-a înfruntat cu mult curaj și bărbăție – făcându-se, și prin aceasta, pildă pentru cei care s-au aflat în preajma sa.

Luni, 11 mai, la orele 15.00, la Schitul Sfânta Ana a avut loc slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire, Bătrânul Spiridon Aghiannanitul.

Odihnește, Doamne, cu drepții, pe adormitul robul tău, Spiridon monahul!


În continuare îl puteți asculta pe Bătrânul Spiridon Mikraghiannanitul cântând la strana Mănăstirii Vatopedi, cu ocazia unei privegheri din luna septembrie 2013:

http://www.pemptousia.ro/