16 martie 2014, RUSIA: Slujirea Patriarhului Chiril în duminica a doua a Postului Mare

Slujirea Patriarhului în duminica a doua a Postului Mare la biserica în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Krylatskoie, or. Moscova. Hirotonia arhimandritului Grigorii (Petrov) în treapta de episcop de Troitsk și Iujnyi Ural

 

*

La 16 martie 2014, în duminica a doua a Postului Mare, a sfântului ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat rânduiala sfințirii mari a bisericii în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Krylatskoie, or. Moscova (după renovarea bisericii) și Dumnezeiasca liturghie a sfântului ierarh Vasile cel Mare în biserica nou sfințită.

În timpul Liturghiei a fost oficiată hirotonia arhimandritului Grigorii (Petrov) în treapta de episcop de Troitsk și Iujnyi Ural  (Mitropolia de Celeabinsk).

Sanctității Sale au coslujit: mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Istra Arsenie, primul vicar al Patriarhului Moscovei şi a întregii Rusii pentru or. Moscova;mitropolitul de Ecaterinburg şi Verhoturie Chiril;mitropolitul de Celeabinsk şi Zlatoust Feofan; episcopul de Vyborg şi Priozersk Ignatii, preşedintele Departamentului Sinodal pentru problemele tineretului; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Rybinsk și Uglici Veniamin; episcopulde Magnitogorsk şi VerhneuralskInochentii; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova; arhimandritul Filaret (Bulekov), vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; blagocinul blagociniei Gheorghievski al capitalei, parohul bisericii în cinstea sv.mmc. Gheorghe Purtătorul de Biruinţă pe muntele Poklonaia protoiereul Mihail Nedosekin; protoiereul Gheorghe Breev, parohul bisericii în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Krylatskoie; protoiereul Gheorghii Studenov, blagocinul districtului Mihailovski al or. Moscova; ieromonahul Misail (Sarafanov), secretar responsabil la Direcția executivă a Patriarhiei Moscovei; clerici ai Mitropoliei de Celeabinsk și clerici din Moscova.

La serviciu divin au fost prezenți: prefectul districtului administrativ Vest al or. Moscova V.S. Nejenets, șeful administrației raionului Krylatskoie al or. Moscova Iu.A. Strugovșcikov, viceprimarul or. Troitsk  din regiunea Celeabinsk A.G. Vinogradov, șeful districtului municipal Novoie Peredelkino E.M. Makarenko, deputatul Dumei orășenești a or. Moscova, artistul poporului Federației Ruse E.V. Gherasimov, ctitori ai bisericii renovate.

A cântat corul bisericii în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Krylatskoie (regent – S.V. Krivobokov).

Preafericitul Patriarh Chiril l-a hirotonit pe diaconul Alexii Koloev, clericul bisericii în cinstea Sofiei Înțelepciunii lui Dumnezeu de la Pușecnyi Dvor, din Lubeanka, or. Moscova, în treapta de preot.

Predica înainte de împărtășanie a ținut-o protoiereul Serghii Tișkun, clericul bisericii în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Krylatskoie.

După terminarea Liturghiei Întâistătătorul Bisericii Ruse l-a îndrumat pe episcopul de Troitsk și Iujnyi Ural Grigorii pentru slujire și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, episcopul nou hirotonit a dat credincioșilor prima sa binecuvântare arhipăstorească.

În numele clerului și enoriașilor Preafericitul Stăpân a fost salutat de protoiereul Gheorghii Breev, care i-a adus în dar Sanctității Sale icoana „Intrarea în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.

Întâistătătorul Bisericii Ruse s-a adresat către credincioși cu o predică.

De asemenea Preafericitul Patriarh Chiril i-a mulțumit părintelui Gheorghii pentru trudele depuse la restaurarea bisericii.

„Se știe că țarul Ivan IV cel Groaznic a vizitat acest loc și nu doar atunci când a fost sfințită biserica de lemn, dar și atunci, când cu fiii săi, Ivan și Feodor, se îndrepta la luptă asupra Polotskului. Mulți nu cunosc că de această operațiune militară depindea soarta Rusiei. Armata rusă a biruit atunci și a oprit agresiunea militară care, ca întotdeauna, ducea în raport cu Rusia nu doar încercarea de a căpăta bunuri materiale, înrobind poporul, dar, cel mai important, întotdeauna au fost încercări, dacă am spune-o în limbaj contemporan, de a reformata conștiința noastră, a schimba autopercepția noastră națională și religioasă. Atunci Ivan cel Groaznic nu a permis să fie făcut aceasta. Iar apoi, întorcându-se din război, a fost  întâmpinat solemn aici, în Krylatskoie și este atât de minunat că în secolul al XIX-lea sfântul ierarh Filaret al Moscovei a poruncit ca în acest loc să fie construită o biserică de piatră.

Biserica a fost mică și eu vă aduc mulțumiri, părinte Gheorghe, pentru că la timp ați extins biserica, fără a aduce daune arhitecturii ei, dar din contra, făcând aspectul ei exterior și interior încă mai organic, frumos și comod pentru oficierea serviciilor divine.

Aș vrea să aduc, de asemenea, mulțumiri pentru munca mare, pe care o înfăptuiți în această parohie, pentru învățământul duhovnicesc al copiilor, al tineretului și al maturilor, excelent organizat, pentru activitatea tineretului, pentru activitatea de caritate, care aici se săvârșește. Am luat cunoștință cu tot ce faceți aici – smerit, fără publicitate și am fost mișcat că anume aici, pe colinele Krylatskie, purtați destoinic slujirea bisericească, în corespundere cu toate necesitățile care azi sunt și în orașul Moscova, și în toată societatea noastră”.

Apoi Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a vizitat școala duminicală de pe lângă biserica în cinstea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, unde Sanctitatea Sa a fost întâmpinat și salutat călduros de numeroși elevi.

Mulțumindu-le copiilor, Preafericitul Stăpân a menționat cu regret că cei mici frecventează cu plăcere școlile duminicale, însă în perioada de trecere ei frecventează mai puțin, iar uneori încetează cu totul și chiar părăsesc Biserica. „Da voi să nu plecați”, a spus Întâistătătorul. „Memorați aceste cuvinte ale Patriarhului: „Nu plecați”, deoarece legătura cu Biserica este ca o ancoră, care vă ține să nu deviați și vă oferă posibilitate să fiți fericiți, să aveți în viitor familii bune, să aveți prieteni, să vă păstrați puterile duhovnicești”. „De aceea vă dau binecuvântare – nici într-un caz să nu plecați din școală și din Biserică”, a conchis Patriarhul.

Apoi Preafericitul Patriarh Chiril a vizitat biserica de botezuri și încăperea școlii duminicale.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii