18 iunie: SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC IOANICHIE, MITROPOLITUL MUNTENEGRULUI ŞI LITORALULUI

SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC IOANICHIE, 
MITROPOLITUL MUNTENEGRULUI ŞI LITORALULUI


Data prăznuirii: 18 iunie
Data naşterii: 16 / 2 / 1890 d.Hr.
Data adormirii: 18 / 6 / 1945 d.Hr.

Sfântul mucenic Ioanichie (Lipovac) s-a năcut pe 16 februarie 1890 în orăşelul Stoliv, din regiunea Boka Kotorska, care pe atunci aparţinea regatului Dalmaţiei. După excelentele sale studii teologice, s-a căsătorit, dar curând şi-a pierdut soţia. A fost hirotonit diacon şi preot şi a predat teologia la Bucureşti din 1925 până în 1940. În 1939, a fost ales episcop al eparhiei Vudim, iar în anul următor a fost numit Mitropolit al Muntenegrului şi Litoralului. Arhieria lui a fost dificilă. În timpul celui de-al doilea război mondial, Muntenegru a fost ocupat de italieni. Mulţi au fost întemniţaţi, iar episcopul Ioanichie se îngrijea să-i viziteze pe compatrioţii lui întemniţaţi şi să le împartă alimente, dar să-i şi întărească sufleteşte.

În primăvara anului 1945, a fost arestat de autorităţile comuniste împreună cu 70 de preoţi din mitropolia sa şi a fost dus la Zagreb. A fost acuzat de colaborare cu italienii printr-o declaraţie falsă. La ordinul lui Milovan Dilas a fost mutat la Belgrad, unde a şi fost ucis în apropiere de regiunea Arandelovac, pe 18 iunie 1945.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”; sursa: http://www.synaxarion.gr/gr/sid/3890/sxsaintinfo.aspx)

 

Un comentariu la „18 iunie: SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC IOANICHIE, MITROPOLITUL MUNTENEGRULUI ŞI LITORALULUI

Comentariile sunt închise.