23 ianuarie 2016: Predica Sanctității Sale Patriarhul Chiril ținută după priveghere la catedrala „Înălțarea Sfintei Cruci” din Geneva

Всенощное бдение

 La 23 ianuarie 2016, în ajunul duminicii a 34-a după Cincizecime, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a oficiat privegherea la catedrala „Înălțarea Sfintei Cruci” din Geneva (Elveția) – biserica episcopală a Eparhiei Europei Occidentale a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate. După încheierea serviciului divin Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat către participanți cu o predică.

Preafericirea Voastră, Înaltpreasfinţite Mitropolit Onufrie! Înaltpreasfințiile Voastre, Preasfințiile Voastre! Înaltpreasfinția Voastră, stăpâne Mihail! Scumpe părinte Pavel! Părinți, frați și surori!

Am oficiat aici serviciul divin cu un sentiment deosebit. În primul rând, din cauza despre care a vorbit deja stăpânul Mihail – este prima mea slujire în calitate de Patriarh în această  biserică. Dar și datorită faptului că exact acum 45 de ani am sosit la Geneva – am fost trimis încoace în calitate de paroh al parohiei Patriarhiei Moscovei și pentru activitate în Consiliul Mondial al Bisericilor.

După cum știți, pe atunci nu exista comuniune între cele două părți ale Bisericii Ruse. Chiar din primele zile am venit în această biserică. Tabloul dezolant pe care l-am văzut atunci, probabil îl voi păstra în memorie pentru întreaga viață, el deosebindu-se foarte mult de ceea ce am văzut acum. Erau puțini oameni, ei fiind înșiruiți de-a lungul zidurilor – probabil fiecare la locul său. În majoritatea lor erau persoane în vârstă sau de o vârstă înaintată și era clar că veacul de aur al emigrației ruse a trecut, dacă era să judec după activitatea bisericească a celor care locuiau pe atunci în Europa Occidentală.

Pe când acum eu văd mulțime de lume, fapt care mă bucură. Bineînțeles, în cei 45 de ani multe s-au întâmplat. Lumea a devenit alta, noi cu toții am devenit alții și Biserica Rusă a devenit alta – a fost depășită separarea. Tot mai multe persoane își deschid inimile în fața lui Dumnezeu. Și, în pofida greutăților – iar fără greutăți nu există nici viața omului, nici cea bisericească – noi mărturisim cu bucurie despre întărirea credinței ortodoxe în sânul poporului nostru, indiferent de locul unde ar locui, fie în Rusia, în Ucraina sau în străinătate. Credința ortodoxă se fortifică și probabil există mai multe cauze pentru aceasta.

Una din cauze – sunt profund convins de aceasta – este rugăciunea noilor noștri mucenici și mărturisitori care și-au vărsat sângele și și-au jertfit viața, rămânând fideli lui Hristos. Și acum, stând în fața tronului Său, ei, cu siguranță, se roagă pentru Patria noastră, pentru Rusia istorică, pentru Biserica Rusă și pentru destinul duhovnicesc al poporului nostru.

Citirea de azi din Evanghelie (Mt. 28:16-20) la utrenie, atât de laconică și bine cunoscută, prin care se încheie Evanghelie după Matei, redă cuvintele Mântuitorului, spuse de El înainte de Înălțare. „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă”.

Aceste cuvinte au fost adresate apostolilor, iar prin ei – succesorilor lor – episcopilor, preoților. Dar, de fapt, ele sunt adresate fiecărui om. Dacă dorim să avem cu adevărat un viitor luminos, pașnic, plin de bucurie, dacă dorim să  vedem poporul nostru duhovnicește puternic și prosper, noi cu toții trebuie să facem multe, pentru ca oamenii să se boteze și să îndeplinească legea lui Dumnezeu.

De aceea primul meu cuvânt este adresat, bineînțeles, către clerul care trudește aici. Niciodată să nu uitați de această poruncă, faceți tot posibilul ca oamenii să vină, să primească botezul, să devină creștini ortodocși.

Chemarea mea o adresez și persoanelor laice, deoarece deseori acolo, în lume, fiecare dintre voi se întâlnește cu acei care încă nu L-au cunoscut pe Hristos, cine din anumite motive nu poate păși pragul bisericii. Uneori vocea Dumneavoastră poate fi mai convingătoare decât vocea preotului care este despărțit de acele persoane fie de șir întreg de superstiții, fie de o altă cultură sau existând o altă pricină. Nu este întotdeauna simplu ca o persoană neîmbisericită să comunice cu preotul, iar cu cei de o seamă cu el îi este mult mai ușor. O știu din experiență cum mirenii noștri exercită o influență enormă, decisivă, asupra colegilor, colaboratorilor, prietenilor, cunoscuților lor. Niciodată să nu uitați această chemare a Domnului care este adresată nouă tuturor. Pentru orice suflet salvat, probabil, pentru orice suflet întors la Dumnezeu, fiecare dintre noi va primi ceva important în viața aceasta, precum și în viața veacului ce va să vie.

Aș vrea din toată inima să vă doresc Dumneavoastră, stăpâne Mihail, clerului, enoriașilor acestei biserici, să creșteți din putere în putere, să vă întăriți în credință, să făuriți o comunitate creștină trainică, unită, să vă ajutați reciproc, să vă susțineți unul pe altul, astfel ca numele de „creștin” să se refere la noi, cei ce frecventăm biserica, nu doar prin formă, dar și prin modul nostru de viață.

Întru amintirea aflării mele în această sfântă biserică, aș vrea, dragă stăpâne, să vă înmânez o panaghie memorabilă, executată cu prilejul aniversării a 1000 de ani de la adormirea sfântului întocmai cu apostolii marele cneaz Vladimir. Să vă păzească Botezătorul Rusiei pe căile slujirii voastre arhierești! Iar crucea jubiliară, executată, de asemenea, cu prilejul aniversării a 1000 de ani, aș vrea să v-o înmânez Dumneavoastră, părinte Pavel, cunoscând faptele bune săvârșite de Dumneavoastră încă pe vremea când cele două părți ale Bisericii Ruse unite nu aveau comunicare euharistică. Dumneavoastră ați fost unul dintre aceia care bătătorea primele cărărui între persoane și care, în condițiile deloc simple, făurea viitorul unității viitoare a Bisericii noastre. Să vă ajute Domnul în trudele pe care le duceți.

Pentru noi toți, pentru biserica aceasta, aș vrea să vă aduc în dar icoana cuviosului Serghie de Radonej, mare făcător de minuni, luminătorul și păstrătorul pământurilor Rusiei. Pentru rugăciunile lui să ne ajute Domnul nouă tuturor să păstrăm credința ortodoxă în inimile noastre. Amin.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

Sursa: patriarhia.ru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: