Acesta s-a născut la 23 decembrie 1880 din părinţi sârbi binecredincioşi, Dragomir şi Katarina Velimirovici, în satul Lelici, fiind cel dintâi fiu, după dânsul urmând alţi opt copii, care au murit cu toţii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Educaţia sa începută în sânul familiei, a continuat la mănăstirea Celie, el urmând apoi cursurile gimnaziului din Valievo. Încă din tinereţe s-a arătat înzestrat cu o râvnă neostoită pentru învăţătură şi rugăciune. Astfel, adesea, în vacanţele de vară, sfântul Nicolae urca în clopotniţa mănăstirii Celie şi petrecea acolo ceasuri îndelungate citind cărţi şi rugându-se.
După terminarea clasei a şasea a gimnaziului Valievo, s-a înscris pentru examenul de admintere la Academia Militară, însă nu a fost admis din pricina faptului că era prea plăpând. Tânărul Nicolae s-a înscris la Seminarul Sfântul Sava din Belgrad unde s-a arătat a fi un elev strălucit.
Datorită inteligenţei şi cunoştinţelor sale, precum şi a activităţilor sale de propovăduire a dreptei credinţe, tânărul Nicolae este trimis să studieze în străinătate, unde a fost apreciat pentru erudiţia şi profunzimea gândirii sale. În 1908, îşi susţinu teza de doctorat la Universitatea din Berna cu titlul „Filosofia lui Berkeley”.
În anul 1909, vindecându-se în chip minunat de dizenterie, Nicolae se hotărăşte să îmbrace haina monahală, primind numele Sfântului Ierarh Nicolae. La 20 decembrie în acelaşi an este hirotonit preot, iar la scurtă vreme, arhimandrit.
Odată cu începerea primului război mondial, sfântul părinte a fost trimis ăntr-o misiunea diplomatică oficială în Anglia în încercarea de a obţine sprijinul guvernului englez pentru poporul sârb. Pe lângă ajutorul obţinut pentru ţara sa, sfântul părinte primi titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Cambridge. În toată această vreme, nu încetează să publice articole şi tratate teologice, primind şi alte titluri onorifice în semn de preţuire pentru gândirea şi activitatea sa.
Spre sfârşitul verii anului 1915, sfântul Nicolae îşi continuă activitatea misionară călătorind în Statele Unite. Din rânduiala lui Dumnezeu, un înger al Domnului i-a apărut în vis vestindu-i că într-o zi se va întoarce în America şi va reorganiza comunităţile sârbe ortodoxe dispersate de pe pământul american.
În anul 1919, la vârsta de 39 de ani, Sinodul îl ridică la rangul de episcop al Jicei, scaunul celui dintâi arhiepiscop al Serbiei, Sfântul Sava, iar în 1921 a fost strămutat în eparhia Ohridei şi Bitoliei, pentru a uşura unirea dintre Biserica sârbă şi cea macedoneană, ceea ce sfântul ierarh a împlinit în chip minunat.
Pentru puterea cuvântului său, sfântul episcop era chemat să ţină cuvântări în universităţi şi biserici din America, unde a propovăduit Ortodoxia, a strâns fonduri pentru cel loviţi de război şi a înfiinţat o eparhie ortodoxă americană a Bisericii Sârbe. Pentru faptele şi dragostea sa părintească, sfântul Nicolae a rămas în conştiinţa dreptmăritorilor americani ca stâlp şi ocrotitor al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America, profesor al Seminarului „Sfântul Sava” din Libertyville (Illinois), decan si rector al Seminarului „Sfântul Tihon din Zadonsk” din South Canaan (Pennsylvania) şi autor al nepreţuitelor „Proloage de la Orhida”.
Pe lângă toate acestea, sfântul ierarh înfiinţă orfelinate pentru mulţi copii săraci şi scrise numeroase cuvântări.
Odată cu îneperea celui de-al doilea război mondial, sfântul ierarh neobosit porni la luptă împotriva forţelor naziste. Pentru aceasta, în anul 1941, este arestat şi condamnat la închisoare împreună cu patriarhul său, Gavriil Dojici, în cumplitul lagăr Dachau din Germania. Chinuirile zilnice la care erau supuşi întemniţaţii, spânzurătorile, crematoriile şi camerele de gazare din Dachau erau urmările înspăimântătoare ale culturii europene, vădind adâncul întunericului în care poate cădea omul depărtat de Dumnezeu. Nici aici nu a încetat să scrie şi să propovăduiască puterea libertăţii dăruită de Dumnezeu oamenilor.
Ostenit de anii ăndelungaţi şi plini de frământări, la vârsta de 76 de ani, sfântul ierarh se pregăti să plece la Domnul în ţară străină, în anul 1956, în timp ce se ruga în chilia sa modestă din Seminarul Ortodox „Sfântul Tihon” din America.
În anul 1991, la 25 de ani după mutarea sa la Domnul, moaştele sale au fost aduse acasă şi puse spre închinare în mănăstirea ctitorită de dânsul în satul natal, Lelici, fiind proslăvr cu sfinţii de Biserica Ortodoxă Sârbă în anul 2003.
Poruncile lui Dumnezeu cu râvnă şi cu post împlinidu-le, în privegheri şi rugăciuni urmând Sfinţilor Părinţi, pildă fericită ai fost neamului tău, care lumina Evangheliei în întunericul păcatelor căuta. Împărtăşindu-te cu sfinţii de bucuria cea veşnică şi dimpreună psalmodiind cu ei, înalţi rugăciuni pentru noi înaintea Domnului, Căruia Îi strigăm: Aliluia! (din Acatistului Sfântului Nicolae Velimirovici)
+ * + * +
Vocea Sfântului Nicolae Velimirovici (clic pentru a o asculta)
Scrieri ale Sfântului Nicolae Velimirovici (clic aici)
Din roada evlaviei şi osteneliii vrednice de laudă pentru Sfântul Nicolae Velimirovici
http://sfantulnicolaevelimirovici.wordpress.com/ (clic aici)
+ * + * +
(Sursă: http://www.flux.md/sys/upload/2009/31.07.2009/p9/velimirovici.jpg)
Împreună cu mama sa
(Sursă: http://www.svetigora.com/files/image/Majka%20Kata%20i%20sin%20Niko-Sv.%20Vladika%20Nikolaj.jpg)
(Sursă: http://img14.imageshack.us/f/djujicivladikanikolajvelimirov.jpg/)
(Sursă: http://www.pravoslavie.ru/sas/image/100306/30648.b.jpg?0.40109602573485886)
Mănăstirea Lelici din Serbia
(Sursă: http://1.bp.blogspot.com/_dixp6nD0jF4/Rw6z4LzYd-I/AAAAAAAADW8/kkpJNqL6aOs/s1600-h/DSCN5261.JPG)
Mănăstirea Lelici
(Sursă: http://4.bp.blogspot.com/_dixp6nD0jF4/Rw6z37zYd9I/AAAAAAAADW0/wQXdrrBjQpo/s1600-h/DSCN5248.JPG)
Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae Velimirovici
SURSA, http://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/03/05/sfantul-nicolae-velimirovici-episcop-de-ohrida-si-jicea-serbia-5-martie/
Extraordinara credinta, dragoste, smerenie, intelepciune si simtire a vibratiilor energiilor creatoare ale Dumnezeului Universului nostru !
In fiecare floare, in fiecare frunza si fir de iarba, in fiecare pietricica si bob de roua, in fiecare gaza, in fiecare raza de soare si in fiecare stea, in apa lacului si in cerul albastru, in tot ce ne inconjoara, Sfantul Nicolae Velimirovici a simtit, a palpat, a adorat,a mangaiat, a iubit si a proslavit desavarsita creatie a Atotputernicului,a Atotcuprinzatorului nostru Dumnezeu.
Numai o credinta adevarata, curata si profunda putea sa inteleaga, sa simta si sa iubeasca din adancul inimii creatia desavarsita a lui Dumnezeu, Universul Sau si sa-si exprime amaraciunea si durerea sufleteasca pentru nimicnicia omului, care se scalda in patimi, indepartat si lipsit de Lumina Celui Care l-a creat, de legatura lui cu Universul divin, cu Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh : ” Imi socotesc pacatele din toata viata mea, din toata viata tatalui meu si din toata calea cea intoarsa pana la inceputurile lumii si spun : Cu adevarat, numele dreptatii Domnului este mila. ” ( ” Rugaciuni pe malul lacului (II) ” – Nicolae Velimirovici ).
Sfantul Nicolae Velimirovici a fost indurerat de toate durerile intregii creatii, fiindca intreaga creatie este bolnava, ranita si intristata.:” O, Doamne, nadejdea mea in deznadejde.O, Doamne, taria mea in neputinta. O, Doamne, lumina mea in intuneric.Pune macar un deget pe fruntea mea si-atunci voi invia. Sau, daca sunt prea necurat pentru degetul Tau, ingaduie doar o raza de lumina din imparatia Ta sa straluceasca asupra mea si inalta-ma, inalta-ma din acest asternut de viermi, o, Domnul meu preaiubit. ( „Rugaciuni pe malul lacului (II)” ).
Sfinte Ierarhe Nicolae Velimirovici, roaga-te pentru toti oamenii acestui Pamant binecuvantat de Dumnezeu sa vietuiasca in pace, cu credinta, nadejde si dragoste in Dumnezeu, in armonie cu intreaga creatie a Sa ! Amin !
Preafericite rugătorule al Ortodoxiei, înaintea tronului lui Dumnezeu, Nicolae Sfinte, lauda Bisericii și pilda vieții celei îmbunătățite, după cum și până acum ai avut grijă de noi, fiii tăi, așa și de acum înainte nu ne uita pe noi, nevrednicii, în rugăciunile tale, ca unul ce ai îndrăzneală înaintea Cuvântului lui Dumnezeu. Miluiește-ne cu rugăciunile tale, îndreptează-ne spre lumina cea veșnică, dă-ne putere nouă, celor neputincioși, să urmăm faptelor tale celor bune pe calea lui Hristos. Roagă-te pentru mântuirea celor întristați și pentru bucuria celor necăjiți, tu, care prin viața ta ai arătat că mult ești iubit de Maica lui Dumnezeu. Dimpreună cu toți sfinții roagă-te pentru pacea și mântuirea lumii de la Hristos, Dumnezeul și Împăratul nostru, Căruia se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea în vecii vecilor.
Amin!