Acasă > ICOANE, ORTODOXIE > 9 octombrie: Icoana Maicii Domnului din Korsun

9 octombrie: Icoana Maicii Domnului din Korsun

Icoana Maicii Domnului din Korsun

ic_md_korsun
 ORNAM1

Icoana Maicii Domnului din Korsun este prăznuită pe 9 octombrie.

Icoana Maicii Domnului din Korsun este considerată ca fiind una dintre icoanele pictate de Sfântul Evanghelist Luca. Această icoană a fost păstrată în Efes cu mare cinste. Pe 9 octombrie 988, o copie a acestei icoane a fost mutată de la Korsun la Kiev de către Sfântul și Marele Cneaz Vladimir (prăznuit pe 15 iulie), fiind cunoscută sun numele de „Icoana Maicii Domnului din Korsun”. Mai târziu această icoană a fost mutată la Novgorod, și de acolo la Moscova, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin.

O altă copie a Icoanei Maicii Domnului din Korsun a fost adusă din Grecia în Rusia de Sfânta Eufrosina de Poloțk (prăznuită pe 23 mai) în 1162.

Sfânta Eufrosina a fondat Mănăstirea Mântuitorului din Poloțk. Când a aflând că la Menignus în Grecia se afla o copie a icoanei pictată de Sfântul Apostol Luca, a trimis daruri bogate împăratului bizantin și patriarhului Luca Chrysoverghi cerându-le să-i trimită această icoană.

Icoana a fost trimisă în Rusia de la Efes, și în drumul ei a trecut prin Korsun. La cererea locuitorilor acestui oraș a rămas acolo aproximativ un an, devenind cunoscută ca Icoana Maicii Domnului din Korsun.

În anul 1239, icoana a fost mutată în Toropeţ, cu ocazia cununiei fiicei cneazului din Poloțk, prințesa Alexandra de Poloțk cu Cneazul Alexandru Nevski (prăznuit pe 23 noiembrie), unde a rămas până în 1917.

Icoana Maicii Domnului din Korsun este menţionată şi în viaţa Sfintei Doroteea de Kaşin (prăznuită pe 24 septembrie), care a găsit o icoană a Maicii Domnului din Korsun între ruinele unei mănăstiri, a păstrat-o în chilia ei, icoana devenind cunoscută prin minunile săvârşite (sec. XVI).

traducere şi adaptare: Mihai-Alex Olteanu pentru doxologia.ro
sursa: http://oca.org 

 

Categories: ICOANE, ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.