Biserica Ortodoxă se află astăzi, 28 septembrie 2014, în Duminica a XVIII-a după Rusalii. În cadrul Sfintei Liturghii, potrivi rânduielii Bisericii noastre, a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 5, versetele de la 1 la 11, fragment care prezintă Pescuirea minunată.
În cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică de astăzi: „Sfântul Evanghelist Luca ne arată că erau două corăbii oprite lângă ţărmul lacului Ghenizaret, numit şi Marea Galileei, iar pescarii care au ieşit din corăbii curăţeau mrejele. Mântuitorul Iisus Hristos S-a apropiat de Simon Petru care avea una dintre corăbii şi de Iacov şi de Ioan, fii lui Zevedeu, care avea cealaltă corabie. Corabia pe mare prefigura Biserica lui Hristos în lume.
Domnul Iisus a intrat în corabia lui Petru și a cerut acestuia să îndepărteze puțin corabia de la țărm ca El stând în corabie să învețe mulțimile adunate pe malul mării. Predica Sa din corabie era o prefigurare a tainei Bisericii prezentă în lumea aceasta ca o corabie pe mare, uneori liniştită, alteori învolburată”.
După ce a învăţat mulţimile şi le-a luminat cu cuvântul Evangheliei Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a poruncit lui Petru să mâne corabia spre larg, unde apa era adâncă, pentru a pescui, a spus Preafericirea Sa, arătând că „Sfântul Apostol Petru nu avea mare speranță că va prinde pește, dar din smerenie a împlinit ceea ce i s-a poruncit. Vedem că smerenia înseamnă ascultare fără a cere explicații. Evanghelia nu ne spune că Petru s-ar fi îndoit, dar nici nu ne spune că ar fi fost foarte încrezător, ci doar că a ascultat. Semnul smereniei lui este ascultarea de Hristos fără să pună vreo întrebare și fără să înțeleagă pentru moment ce va urma. Sfântul Petru a ascultat de Iisus pentru că îl iubea și recunoștea că El este Învățătorul său. Îndată după ce a făcut ce i s-a poruncit, Petru și cei care îl însoțeau au prins mulțime mare de pește, încât li se rupeau mrejele, după cum spune Evanghelia”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că harul lui Dumnezeu primează înaintea priceperii omenești: „Învățătura principală pe care o primim din Evanghelia de astăzi este că lucrarea de pescuire sau de adunare a oamenilor din marea vieții pământești, în corabia mântuirii, adică în Biserică, se realizează prin harul lui Dumnezeu. Ceea ce învață Sfântul Apostol Petru prin pescuirea minunată în largul mării este un capitol de teologie referitor la taina Bisericii și a păstorului în Biserică. Astfel, în lucrarea bisericească mai întâi contează harul sau ajutorul lui Dumnezeu și apoi priceperea omenească”.