Înaltpreasfințitul Părinte Dimitrie, Arhiepiscop Senior (Geron) al Americii, (Patriarhia Ecumenică) a transmis un mesaj video în care numește Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe „un dar de la Dumnezeu”. Redăm mai jos textul mesajului:
Dumnezeu Cel Atotputernic și Milostiv, în înțelepciunea Sa negrăită și dragostea Sa nemărginită ne oferă un dar măreț, cu adevărat unic și preasfânt. Acest dar este Sfântul și Marele Sinod al tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care se va întruni în Creta, Grecia, în perioada 19-26 iunie 2016.
Acesta este un dar minunat de la Dumnezeu din mai multe considerente. Permiteți-mi să prezint pe scurt doar patru dintre acestea.
În primul rând, acesta este un Sinod al reprezentanților tuturor celor paisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale din lume. Conducătorii sau Întâistătătorii tuturor celor paisprezece Biserici vor fi prezenți și anume: Patriarhul Ecumenic, în calitate de ierarh care prezidează, Patriarhii Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei, Serbiei, României, Bulgariei, Georgiei, și Arhiepiscopii Ciprului, Greciei, Poloniei, Albaniei și Republicilor Cehiei și Slovaciei.
Pe lângă Întâistătători, fiecare Biserică Autocefală va fi reprezentată de douăzeci și patru de episcopi și nouă preoți și laici. După secole și secole, aceasta este prima dată când are loc un Sinod cu o asemenea componență impresionantă. Acesta este într-adevăr un dar măreț de la Dumnezeu.
În al doilea rând, acesta este un dar de la Dumnezeu pentru că Sinodul va prezenta o mărturie foarte puternică a unității universale existente în Biserica Ortodoxă. Sute de ierarhi ortodocși, preoți și laici din întreaga lume se vor afla împreună pentru o săptămână întreagă făcând rugăciunea fierbinte a Domnului Iisus Hristos din timpul Cinei de Taină o realitate vie. Domnul S-a rugat: „Nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru Ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.” (Ioan 17, 20-23).
În al treilea rând, viitorul Sfânt și Mare Sinod al tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale va avea imensa oportunitate de a se ocupa de aspectele care constituie probleme sau provocări pentru Biserica Ortodoxă în lumea contemporană. Scopul Sinodului nu este de a se ocupa de toate aspectele cu care se confruntă Ortodoxia universală. Sinodul se va ocupa de un număr al lor, selecționat cu grijă, dintr-o listă alcătuită acum cincizeci și cinci de ani, în 1961, în Rodos, Grecia. Atunci, a fost convocată o Întâlnire Panortodoxă în Rodos, de către Patriarhul Atenagora, care a constatat nevoia unui Sinod Panortodox.
Viitorul Sinod din Creta, cu ajutorul lui Dumnezeu, va iniția un proces vital de întâlniri sinodale, care vor oferi oportunitatea și condițiile propice de a examina, analiza și stabili pașii decisivi pentru a confrunta provocările și problemele nerezolvate.
În al patrulea rând și cel din urmă, Sfântul și Marele Sinod al tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale din Creta va deveni o manifestare vizibilă și palpabilă de putere spirituală imensă. Lumea va conștientiza în mod cert, prin intermediul Sinodului, existența în societatea contemporană a aproximativ 280-300 de milioane de ortodocși. În mod limpede este un număr semnificativ.
O altă importanță majoră este aceea că aceste milioane de oameni sunt concentrați cu precădere în unele locuri, dar și împrăștiați pe toată suprafața pământului. Astfel, Sinodul va avea un impact asupra a ceea ce se întâmplă astăzi în lume. Mărturia ortodoxă a Evangheliei își va spori disponibilitatea și accesibilitatea pentru milioane de oameni, pentru că va deveni cunoscută în mare parte, chiar la nivel universal, celor de departe și celor de aproape.
Așteptăm cu nerăbdare întrunirea Sinodului în Creta ca pe un dar extraordinar de la Dumnezeu, nu doar pentru Ortodoxie, ci pentru întreaga lume.
Sursa: basilica.ro