Canonizarea Sfântului Ioan „cel desculţ” la Kiev

01

În data de 29 decembrie 2015, a avut loc canonizarea Cuviosului Ioan cel desculţ, la Mănăstirea Naşterii Maicii Domnului – Desyatinnaya din Kiev. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine (Patriarhia Moscovei) a oficiat Sfânta Liturghie. La acest eveniment au participat Mitropolitul Antonie de Borispol şi Brovarsk, Arhiepiscopul Alexandru de Horodniţk, Episcopul Filaret de Novokahovsk şi Henicesk, Episcopul Varsanufie de Borodyansk, Epsicopul Damian de Fastovsk, Arhim. Gedeon Haron, stareţul mănăstirii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit ultimul parastas pentru cuviosul Ioan cel desculţ şi nebun pentru Hristos, după care, Mitropolitul Antonie de Borispol a dat citire hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din data de 19 iunie 2014 (referatul nr. 17) privind trecerea în rândul sfinţilor locali din Eparhia Kievului a cuviosului Ioan Rastorguev cel desculţ (†1849). În continuare, Episcopul Damian de Fastovsk a citit viaţa sfântului.

Cuviosul Ioan cel desculţ a trecut la Domnul în anul 1849, în vârstă de 50 de ani, şi a fost înmormântat în cimitirul Şcekaviţkoe din Kiev.

Cuviosul Ioan s-a făcut cunoscut prin fapte de milostenie şi prin nevoinţa nebuniei pentru Hristos. Cu banii primiţi de la cei bogaţi, el a organizat un aşezământ pentru cei săraci şi fără casă, unde adăpostea şi hrănea zilnic aproximativ 200 de oameni. Rânduiala sa de la care nu făcea derogări era să întâmpine vecernia pentru ziua de duminică fără să deţină vreun ban.

În cuvântul adresat credincioşilor, Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie a subliniat importanţa învăţării răbdării şi smereniei, după exemplul Sfântului Ioan cel desculţ.

În zilele noastre creştinii sunt umiliţi peste tot. Noi, creştinii ortodocşi, suntem călcaţi şi calomniaţi, umiliţi şi stigmatizaţi prin asemenea cuvinte care nu au nicio legătură cu noi, a declarat Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Preafericitul Părinte Onufrie a concluzionat că totul este să învăţăm să acceptăm corect acest situaţii pe care ni le îngăduie Domnul. Fii răbdător şi mulţumitor înaintea Domnului şi vei învăţa smerenia şi vei dobândi mântuirea. Sfântul Ioan este exemplul de om care a îndurat, la rândul său, ruşinea şi a suferit din cauza ofenselor nejustificate. De asemenea, astăzi, noi îl proslăvim ca pe un Sfânt al lui Dumnezeu.

După slujbă, au fost înălţate rugăciuni pentru pace în Ucraina.

În final, Mitropolitul Onufrie a sfinţit corpul de chilii al obştii mănăstirii Desyatinnaya.

news.church.uaorthodoxie.com

Sursa: http://basilica.ro/canonizarea-sfantului-ioan-cel-descult-la-kiev-111311.html