Curs adresat elevilor de liceu (Curs 2: Metode Contraceptive)

Curs numărul 2

 

Curs adresat elevilor de liceu

 

*

Tematica: Metode Contraceptive

I.  Metodele Contraceptive

Contracepţia este o problemă foarte actuală. Noi nu ne propunem nicidecum să facem educaţie sexuală ci, dimpotrivă, nu vă indicăm folosirea acestor metode din motive bine întemeiate atât din punct de vedere medical cât şi religios.

Organismul uman este ca un laborator care sănătos fiind funcţionează perfect, aşa cum de altfel l‑a lăsat Dumnezeu. Dacă noi intervenim şi oprim o funcţie, de exemplu secreţia gastrică, se ajunge la boli grave de digestie şi absorbţie a alimentelor. Astfel dacă oprim fertilizarea cu metode contraceptive, care reprezintă de fapt un adaos de hormoni sexoizi de care organismul nu are nevoie, apar implicit şi consecinţele negative asupra funcţiilor organismului, deseori foarte grave.

Cu toţii cunoaşteţi că metodele contraceptive sunt folosite pentru împiedicarea unei sarcini nedorite şi din păcate aproape toate tinerele care şi‑au început activitatea sexuală le folosesc.

Metodele contraceptive se împart în trei categorii:

1. dispozitive intrauterine (DIU) sau steriletul;

2. Contracepţia hormonală (CO) sau pilula „Anti‑Baby”;

3. Metode locale şi de barieră (prezervativ, etc);

Ne vom opri aici doar asupra consecinţelor lor dezastroase asupra organismului.

 

A. Din punct de vedere medical:

1. dispozitive intrauterine (DIU) produc modificări la nivelul uterului, atât la nivelul cavităţii uterine, a colului uterin şi la nivelul trompelor. Cel mai important efect al lor este cel de antinidaţie a oului fecundat, prin modificările pe care le produc la nivelul mucoasei uterine (endometru), care este locul unde se introduce steriletul.

Dr. med. Antun Lisec defineşte simbolic această spirală: „Un şarpe, pe care unele femei îl poartă sub inimă, acest şarpe se hrăneşte cu copii, îmbolnăvind femeia sănătoasă! În SUA, unele firme care produc spirale au dat faliment deoarece au trebuit să plătească despăgubiri femeilor care au suferit urmări. Au mai rămas însă câteva firme care exportă spirala în alte ţări”.

De fapt, ce produce steriletul la acest nivel?

  • reacţii inflamatorii;
  • modificări vasulare date de ischemie şi inflamaţie;
  • apariţia diferitelor substanţe (histamină, prostaglandină, activatori ai plasminogenului), care favorizează producerea de sângerări ale mucoasei uterine, numite metroragii (aceste sângerări sunt motivul pentru care trebuie extras imediat steriletul dar ele reprezintă şi un pericol pentru viaţa mamei);
  • modificările endometrului duc la distrugerea spermatozoizilor;
  • mucusul cervical (adică secreţia colului uterin) nu mai favorizează deplasarea spermatozoizilor spre cavitatea uterină;
  • componentul activ din DIU este reprezentat de cupru, argint, aur sau substanţe hormonale, care de asemenea produc modificările susnumite.

Toate aceste modificări pot duce la complicaţii, dintre care enumerăm câteva:

  • infecţia mucoasei uterine (endometrite), anexite, cervicite sau chiar pelviperitonite;
  • perforaţia uterină (statistic 3,37 la mie, în medie 1 la mie din cazuri);
  • sângerările (metroragii – statistic 4, 4–15%);
  • sarcina extrauterină (ectopică – statistic 1–3–5%), aceasta prezentând una din cele mai mari pericole pentru viaţa mamei;
  • sarcina normală intrauterină care însă duce întotdeauna la avort deoarece nu este pregătită mucoasa uterină să menţină sarcina.

2. Contracepţia hormonală este o altă modalitate de prevenire a sarcinii cu ajutorul hormonilor sexoizi administraţi oral (sub formă de tablete).

În continuare vom face o prezentare concisă asupra acţiunii acestor hormoni asupra mucoasei uterine şi a ovulaţiei.

Pilula contraceptivă conţine de fapt cele două feluri de hormoni sexoizi adică estrogen şi progesteron a căror formule chimice au fost modificate în aşa măsură încât să crească la maxim acţiunea lor contraceptivă. Estrogenul împreună cu progesteronul nu permit dezvoltarea folicului ovarian, ca urmare nu se produce maturarea ovulului şi expulzia lui, deci este anulată ovulaţia. Altă acţiune a acestor hormoni o reprezintă modificările de la nivelul mucoasei uterine, care o fac inaptă nidaţiei şi dezvoltării unui ovul fecundat (distrofia mucoasei uterine, atrofia glandelor endometrului şi modificările arteriale). De asemenea se produc modificări şi la nivelul mucusului cervical (de către progesteron) care duc la împiedicare penetrării spermatozoizilor la acest nivel.

La ora actuală, cea mai folosită este pilula microdozată care conţine o cantitate infimă de hormoni, menită să ofere cicluri ovulatorii dar împiedică nidaţia ceea ce duce de fapt la avortarea ovulului fecundat.

Despre gravele şi multiplele consecinţe asupra sănătăţii produse de această pilulă ne relatează doctorul Rudolf Ehmann (Elveţia), medic specialist ginecolog: „Niciodată până acum nu s‑a mai administrat un produs farmaceutic atât de puternic, cu atât de multe efecte necunoscute unor oameni sănătoşi, fără ca să existe o necesitate din punct de vedere patologic. Niciodată până acum nu s‑a mai permis prezenţa în comerţ a unui produs farmaceutic cu atât de multe şi grave efecte secundare cunoscute, ca inhibitorii de ovulaţie” (cf. Mijloace anticoncepţionale. Efecte secundare fatale despre care nu se vorbeşte. Un bilanţ critic din punctul de vedere al unui ginecolog în Concepte – revistă cu orientare etică, nr. 11‑12, 1990, p. 23).

Dintre efectele secundare ale CO asupra organelor şi sistemelor, sunt:

  • aparatul cardiovascular:

–          boala tromboembolică venoasă şi arterială;

–          cardiopatie ischemică (angină pectorală, infarct miocardic);

–          accident vascular cerebral (AVC)

–          hipertensiune arterială (HTA)

  • metabolismul lipidic: creşterea colesterolului

                glucidic: diabet zaharat

  • sistemul endocrin: anovulaţie

                                    pubertate precoce

                                    multiparitate

                                                 tulburări de ciclu menstrual (amenoree secundară)

  • sistemul nervos central (SNC): cefalee, migrenă;
  • pielea şi fanerele: exeme, urticarie, acnee, herpes;
  • organele de simţ: tromboza şi hemoragii venoase retiniene;
  • sistemul imun: scăderea apărării organismului faţă de infecţii;
  • sistem hepato‑biliar: litiază biliară, agravarea hepatitelor acute existente etc.
  • aparatul urinar: favorizează infecţiile uterine;
  • aparat genital: scăderea fluxului menstrual

                            scăderea numărului de sarcini

                            creşterea numărului de avorturi (între lunile 1‑3 de sarcină)

                           scăderea contracţiilor tubare care duc la propagarea infecţiilor genitale

  • carcinogeneza: cancer de sân, de col uterin, de ficat, de piele (melanom malign) etc.

3. Metode locale şi de barieră:

–          metode masculine: condoame (prezervative)

–          metode feminine: diafragm, spermicide, bureţi vaginali etc.

–          coit întrerupt

Iată ce ne spune dr. med. Antun Lisec, despre aceste metode:

„Când se folosesc Depo‑Provera, implanturi, diferite mijloace de după relaţiile sexuale etc., fecundarea are, de asemenea, loc şi aceste mijloace în mod automat ucid pruncii. Toate acestea dăunează foarte mult femeii.

Chiar dacă sunt folosite, fecundarea are loc, iar aceste mijloace omoară pruncii în primele zile ale vieţii lor. Aceste mijloace ucid aproximativ acelaşi număr de copii ca şi avorturile aşa‑numite „chirurgicale”. Nu demult s‑au găsit mijloacele chimice care omoară spermatozoizii; acestea conţin nonoxynol 9 şi pot cauza moartea pruncului, atunci cânt fecundarea are totuşi loc în ciuda folosirii lor”.

B. Din punct de vedere religios:

Psalmii spun că viaţa în uter (sufletul şi trupul) este creată de către Dumnezeu şi este cunoscută personal de către El:

„Că Tu ai zidit rărunchii mei, Doamne, Tu m‑ai alcătuit în pântecele maicii mele. Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrurile Tale şi sufletul meu le cunoaşte foarte. Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le‑ai făcut întru ascuns, nici fiinţa mea pe care ai urzit‑o ca în cele mai de jos ale pământului. Cele nelucrate ale mele le‑au cunoscut ochii Tăi” (Psalm 138, 13‑16).

De asemenea Vechiul Testament spune că Isaia şi Ieremia au fost chemaţi de către Dumnezeu înainte de crearea lor în pântece şi au fost destinaţi să fie slujitori şi profeţi ai iudeilor şi păgânilor: „Domnul m‑a chemat de la naşterea mea, din pântecele maicii mele, mi‑a pus mie nume, m‑a zidit din pântecele maicii mele ca să‑i slujesc Lui şi să întorc pe Iacov către El şi să strâng la un loc pe Israel” (Isaia 49, 1‑5); „Înainte de a fi zămislit în pântece te‑am cunoscut şi înainte de a ieşi din pântece te‑am sfinţit şi te‑am rânduit proroc pentru popoare” (Ieremia 1, 5).

În Noul Testament în Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, găsim următorul argument: „Dar când a binevoit Dumnezeu, Care m‑a ales din pântecele maicii mele şi m‑a chemat prin harul Său, să descopere pe Fiul Său întru mine…” (1, 15‑16).

Toate acestea sunt argumente pentru faptul că noi intervenim în planul lui Dumnezeu dacă ne planificăm sarcinile (respectiv naşterile) folosind metode contraceptive.

Este ştiut faptul că nici un preparat de acest fel nu este o metodă care să prevină în procent de 100% sarcina. Chiar şi sub protecţia de anticoncepţionale se produce într‑un procent de 1,2% fecundarea, dar nidaţia nu mai are loc şi se produce un avort spontan, deci o crimă pe care de cele mai multe ori mama nici nu o observă. Deci păcatul se săvârşeşte şi prin folosirea metodelor contraceptive.

Noi promovăm o viaţă curată până la căsătorie, singura, cea mai sigură şi bună metodă de a evita orice fel de suferinţă trupească şi sufletească. Desigur este nevoie de mult curaj, credinţă dar nu este imposibil. Sunt atâtea exemple, atâţia tineri care ajung curaţi în faţa Altarului.

Gândiţi‑vă şi la sănătatea voastră. Urmările contraceptivelor orale se vor cunoaşte mai târziu, nu imediat.

Prin evitarea relaţiilor sexuale premaritale, sunt evitate şi bolile cu transmitere sexuală, respectiv sifilis, Sida, gonoreea şi altele.

Dr. TODEA – GROSS CHRISTA:

coordonatorul  proiectului „Pentru-Viaţă”

oct.2004 Cluj-Napoca