Denia Canonului cel Mare
„Acest Canon este şi o bijuterie literară şi are rolul foarte important de a crea în sufletul şi conştiinţa noastră o atmosferă care să ne îndemne la meditaţie, pocăinţă şi rugăciune mai multă. În secolele ulterioare alcătuirii Canonului, imnografii au mai adăugat câteva stihiri închinate Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, întrucât săptămâna a cincea se încheie cu duminica închinată Sfintei Maria Egipteanca, ea fiind într-adevăr un dascăl al pocăinţei”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinţilor, Adam şi Eva, şi până la Pătimirile şi Învierea Domnului.
„Este o poezie de o sensibilitate şi de o profunzime recunoscută de toată lumea. În acest Canon, Sfântul Andrei Criteanul aduce în faţa cititorilor sau ascultătorilor zeci de chipuri din Vechiul şi Noul Testament, oameni care fie s-au remarcat printr-o viaţă sfântă şi autorul Canonului ne îndeamnă să urmăm pilda acestor oameni sfinţi, fie sunt personaje care din păcate au rătăcit de la calea lui Dumnezeu şi cu lacrimi autorul ne îndeamnă să evităm experienţa acestora, însă unii dintre pocăindu-se, au redevenit dascăli ai pocăinţei şi în acelaşi timp împreună rugători cu noi către Dumnezeu pentru îndreptarea noastră şi pentru a afla har care să ne ajute în urcuşul duhovnicesc”, a spus Preasfinţia Sa.
La Catedrala Patriarhală, slujba Canonului cel Mare va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.
Sursa: basilica.ro
Doamne ajuta!
Va rog sa publicati slujba Sfantului Grigore Sinaitul, daca o aveti!
Bogdaproste!
Doamne ajută!
Cu părere de rău, nu o avem.
multumesc de raspuns.. desi cred ca nu exista aceasta slujba, cel putin in limba romana