Este ameninţată autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi Slovacia?

Este ameninţată autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi Slovacia?

 

În data de 19 octombrie 2013, la Praga au avut loc alegeri pentru numirea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi Slovacia, însă, pentru a doua oară, candidaţii au fost respinşi de către adunarea eparhială din Praga.

Cei doi candidaţi pentru scaunul arhiepiscopal au fost: Arhiepiscopul Juraj Stránský de Michalovce şi Košice şi Ieromonahul Dorotej (Ernest) Rapcun.

Neaşteptată pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi Slovacia a fost intervenţia fără precedent a Mitropolitului Emanuel al Franţei (Patriarhia Ecumenică), care a „ameninţat” că, dacă vor alege o persoană nepotrivită în calitate de Arhiepiscop de Praga, este posibil să se reconsidere Tomosul de autocefalie emis de Patriarhia Ecumenică.

La întrebarea agenţiei de ştiri Romfea.gr dacă există probabilitatea reîntoarcerii la cârma Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehe şi Slovacia, Arhiepiscopul emerit Hristofor a subliniat:

Arhiepiscopul emerit de Praga şi Mitropolit al Ţinuturilor Cehe şi al Slovaciei va rămâne la Sfânta Mănăstire a Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Tesov. Se roagă pentru Biserică şi pentru poporul Cehiei şi Slovaciei şi este la dispoziţia Bisericii”.

Surse: http://www.romfea.gr/epikairotita/20150-2013-11-06-01-01-59, http://www.pravoslavnacirkev.info/aktuality.

Traducere: IAN

%d blogeri au apreciat: