ESTE VATICANUL BISERICĂ?

ESTE VATICANUL BISERICĂ?

 

Au trecut de atunci 18 ani. Era anul 1993, când Arhiepiscopul de atunci al Atenei şi a toată Elada, Preafericitul Serafim, într-un interviu al său televizat a pus întrebarea de mai jos. A spus: „Pun o întrebare! Cu curaj! Şi să răspundă competenţii profesori, teologi, oameni de ştiinţă: Este Vaticanul Biserică? Da sau nu?”. Şi a continuat Arhiepiscopul, spunând cum a pus aceeaşi întrebare în cadrul Sinodului Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Constantinopol, precum şi la Simpozionul Teologic de la Centrul Interortodox al Sfintei Mănăstiri Penteli. A adăugat că a pus-o, deoarece consideră că Hristos nu poate avea legătură „cu suliţe, ambasadori, tobe şi grupări”, după cum există acestea în papism.

Această întrebare a pururea-pomenitului Arhiepiscop răsună cu o extraordinară actualitate acum, în ecoul marii fieste a Vaticanului din 1 mai. Fiesta a avut loc cu ocazia proclamării ca „fericit” (un prim pas al canonizării în papism), la 6 ani după moarte, a fostului papă de la Roma, Ioan Paul al II – lea. Aproape un milion de persoane, inclusiv şefi de state, s-au adunat la Roma şi au luat parte la manifestările legate de aceasta. Printre aceştia şi călugăriţa franceză Marie Simon Pierre, pe mărturia căreia s-a bazat Vaticanul pentru beatificarea papei.

Această călugăriţă a confirmat că a invocat ajutorul papei şi a fost vindecată de boala Parkinson.

Şi acum ne întrebăm: Ce legătură poate avea adevărata sfinţenie, aşa cum o deţine Ortodoxia noastră, cu ceea ce este luat drept sfinţenie de către papism? În acest moment nu judecăm viaţa răposatului papă – Dumnezeu judecă pe fiecare om şi doar El îi ştie şi îi face cunoscuţi pe sfinţii Săi. Semnalăm criteriile după care sunt proclamaţi aici sfinţii. Doar o singură presupusă minune şi contribuţia papei, apreciată ca foarte mare, în căderea comunismului, precum şi expansiunea romano-catolicismului au fost considerate suficiente elemente pentru beatificarea lui.

Este evident că este vorba de o diferenţă radicală între criterii. Papalitatea este o altă lume; străină de adevărul Evangheliei; un sistem secular, care acţionează în lume ca o organizaţie politică. Şi de acest sistem ne desparte pe noi, ortodocşii, o prăpastie de netrecut. Deoarece, conform criteriilor adevărului evanghelic, acest sistem – după cum spunea Preafericitul Arhiepiscop Serafim – nu este Biserică!

«Ο ΣΩΤΗΡ», 01/06/2011

(Traducere: https://acvila30.ro , sursa: http://aktines.blogspot.com/2011/05/blog-post_28.html)

Un comentariu la „ESTE VATICANUL BISERICĂ?

Comentariile sunt închise.