GRECO-CATOLICII DIN ROMÂNIA LA VIENA

Relatare a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla,
de la cea de-a XII-a întâlnire inernaţională a Comisiei pentru Dialogul Teologic
dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă, ce se desfăşoară între 20 şi 27 sept. 2010, la Viena


Viena, capitala mondială a muzicii, oraş care ne aminteşte de vechea capitală imperială cu multele palate, muzee şi monumente artistice, culturale, spirituale, este şi cel dintâi oraş din lume ca nivel de trai, astfel fiind desemnat în acest an, depăşind oraşele Geneva şi Toronto. De asemenea este unul dintre oraşele cu cele mai performante servicii sociale şi care păstrează în acelaşi timp splendoarea unei mari metropole danubiene, cu multe spaţii verzi, cu multe parcuri. Adaug la toate acestea şi câteva zile frumoase, însorite şi aveţi imaginea oraşului care găzduieşte în acest an întâlnirea Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialog Teologic. Odată sosiţi în Viena am fost cazaţi într-un Centru de spiritualitate – casa Cardinalului König, un centru de formare a iezuiţilor şi de asemenea, un centru al Asociaţiei Caritas.

Întâlnirea a început în dimineaţa zilei de 21 septembrie, la ora 7.15, cu Sfânta Liturghie la care au concelebrat 25 de clerici, între care 3 cardinali: Cardinalul Christoph Schönborn, Episcopul Vienei, Cardinalul Jean-Louis Tauran, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios şi Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. Alături de ei au fost 12 Episcopi, precum şi prelaţii numiţi în cadrul Comisiei sau invitaţi din partea catolică. În moderna capelă a casei Cardinalului König am avut bucuria de a participa în această zi la Sărbătoarea Sfântului Matei, în ritul latin, şi întreaga slujbă a fost acompaniată de o frumoasă orchestră, Wiener Dommusik, care a fost condusă de către Markus Lenderer: patru solişti şi patru instrumentişti care au interpretat piese celebre din repertoriul muzicii clasice, din Joseph Hayden sau sonate de Mozart, astfel încât a fost în acelaşi timp şi o sfântă slujbă şi un concert care ne-a delectat sufleteşte.

În cuvântul pe care l-a prezentat participanţilor, după Evanghelia cu chemarea lui Matei, (Mt 9, 9-13), Cardinalul Schönborn a spus: “ne aflăm în această biserică dedicată Conciliului Vatican II. De asemenea, putem spune că este dedicată şi memoriei predecesorului Cardinal König şi idealului căruia el şi-a oferit viaţa – a trăi, a vesti şi a mărturisi unitatea: dialogul carităţii în adevăr care tinde spre unitate. Să-i cerem Domnului să ne reverse milostivirea Sa care poate depăşi diviziunile şi poate conduce Biserica la unitatea pentru care Hristos şi-a jertfit viaţa”.

După acest moment a urmat întâlnirea pe comisii: Comisia Bisericii Catolice şi Comisia Bisericii Ortodoxe, s-au întâlnit în aule diferite pentru a discuta strategia şi metodologia care urmează să fie abordată în cadrul dialogului. Întâlnirile au început la ora 9.00 şi s-au desfăşurat într-o atmosferă plăcută, în spirit de colaborare. În primul rând, noul preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor Arhiepiscopul Kort Koch s-a prezentat, a adresat salutări şi mulţumiri tuturor celor prezenţi, după care a menţionat şi faptul că Eminenţa Sa, Cardinalul Kasper, ar fi vrut să participe la această întâlnire dar starea sănătăţii îl împiedică. De asemenea, sub-secretarul, Mons. Eleuterio Fortino, cel mai vechi membru al acestui Consiliu Pontifical, a mulţumit Eminenţei Sale Cardinal Schönborn pentru primirea deosebită în această casă de exerciţii spirituale şi pentru toate pregătirile pe care le-a făcut pentru această întâlnire.

A luat apoi cuvântul Cardinalul Schönborn care a salutat întreaga asistenţă urând bun venit atât membrilor comisiei, colaboratorilor, cât şi traducătorilor, apoi a menţionat faptul că a încredinţat organizarea acestei întâlniri Asociaţiei Pro Oriente fondată în 1964 de către Cardinalul Konig, care a fost un mare deschizător de drumuri, urmând acele linii începute deja de Preafericitul Părinte Paul al VI-lea pentru a favoriza cât mai mult deschiderea şi dialogul cu Bisericile Ortodoxe şi Precalcedoniene. Asociaţia Pro Oriente îl are ca preşedinte pe prof. Johann Marte, şi este o asociaţie publică de drept ecleziastic cu sediul în curtea imperială a Vienei. De asemenea, Eminenţa Sa a mulţumit tuturor donatorilor care au contribuit la buna organizare a întâlnirii, amintind faptul că ne aflăm într-o casă de reculegere, de formare, o casă care are un program variat, începând de la exerciţiile spirituale şi cuprinzând tot ce ţine de formarea spirituală. Casa este administrată de o comunitate a părinţilor iezuiţi, care propun atât zile de reculegere, de lectio divina, cât şi multe alte conferinţe, sau zile tematice, începând de la politică până la meditaţie zen, hata-yoga, iconografie, probleme de diplomaţie şi multe alte programe. Este aşadar o casă care contribuie atât la ridicarea nivelului spiritual cât şi cultural, artistic, al celor care participă la aceste programe.

Am fost salutaţi şi de către directorul acestui centru, pr. Christian Marte, principalul coordonator al acţiunilor din întreaga casă. După ce a mulţumit comunităţii iezuiţilor care ne-au primit cu multă generozitate, Eminenţa Sa s-a referit la programul pe care îl vom avea, un program desigur foarte încărcat, cu sesiuni de dimineaţă, care încep la ora 9.00 şi se încheie la ora 12.45, cu o pauză de cca 30 minute în jurul orei 11.00, apoi la ora 13.00 este prânzul, după care urmează ca sesiunile să fie reluate de la ora 16.00 şi să ţină până la ora 19.15, cu pauză în jurul orei 17.30, iar seara la ora 19.30, se serveşte masa. În fiecare dimineaţă la ora 7.15 se celebrează Sfânta Liturghie, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică în care va fi un program special.

În această seară (miercuri, 22 sept.), de la ora 20.00, vom fi primiţi la o recepţie oferită de către primarul Vienei, dr. Michael Häupl, iar joi, 23 septembrie, vom participa la o recepţie care este oferită în casa Cardinalului Konig de către Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria. De asemenea, în ziua de sâmbătă după-amiaza, însoţiţi de un ghid, vom face un tur în Catedrala Stephan’s Dom, unde de la ora 18.00 va fi celebrată Liturghia Pontificală. Apoi, de la ora 19.30, va avea loc recepţia oferită de către Cardinalul Christoph Schönborn, în curtea Palatului Arhiepiscopal din Viena.

Duminică, la ora 10.00, vom participa cu toţii la Sfânta Liturghie din Catedrala Ortodoxă greacă Sfânta Treime, şi apoi va urma un prânz oferit de către Mitropolitul Mihail al Austriei. Comisia Catolică va celebra Sfânta Liturghie în ritul latin sâmbătă seara în Dom, iar duminică va asista doar la Liturghia pe care o vor celebra numai reprezentanţii Comisiei Ortodoxe.

Duminică, după ora 15.00, vom face o excursie cu autobuzul, la Mănăstirea Cisterciană “Sfânta Cruce”, apoi, de la ora 18.00, va urma Vecernia, tot la această mănăstire. De la ora 20.00 este programată o vizită la Catedrala Ortodoxă “Sfântul Nicolae”, care va fi urmată de o recepţie şi o masă oferită de către clericii şi prelaţii acestei biserici. Programul se încheie în ziua de luni, 27 septembrie 2010, cu plecarea participanţilor.

În general, se poate spune că aici, la întâlnirea Comisiei Mixte de Dialog Teologic este o atmosferă bună, de colaborare – să ne aducem aminte că Viena este unul dintre oraşele cu cea mai mare bogăţie de biserici orientale, datorită deschiderii ecumenice a prelaţilor acestui oraş, atât a Cardinalului König, cât şi a Cardinalului Schönborn, de aceea aici este un loc cu totul privilegiat şi de o mare bogăţie spirituală. În sala în care au loc întâlnirile Comisiei există o icoană în mozaic a Sfântului Andrei, pe care Cardinalul Schönborn a primit-o de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, în anul 2009, în momentul binecuvântării bisericii pentru comunitatea ortodoxă românească din Viena.

Doresc să adresez şi o invitaţie la rugăciune pentru toţi cei care iau aminte la aceste evenimente. Desigur, se doreşte în primul rând ca dialogul să continue, dar să nu uităm că scopul acestei întâlniri este dialogul şi nu atât de mult nişte documente sau nişte texte elaborate. Nu vrem “să producem” documente, ci noi dorim să favorizăm efectiv apropierea dintre cele două Biserici, să facem ca momentul comuniunii plenare să fie mai aproape prin această întâlnire. De aceea, îi invit pe toţi credincioşii Eparhiei de Cluj-Gherla şi pe toţi cei de bună-voinţă, să se roage în aceste zile pentru ca să putem depăşi momentele dificile, să putem primi harul răbdării, harul înţelegerii celuilalt şi să putem renunţa la voinţa noastră, în favoarea binelui comun al unităţii Bisericilor, aşa cum Mântuitorul a spus-o în rugăciunea Sa, pentru “ca toţi să fie una” (In 17, 21). Amin.

+ Florentin

SURSA: http://www.bru.ro/cluj-gherla/ps-florentin-va-invit-la-rugaciune-pentru-dialogul-ecumenic/

Un comentariu la „GRECO-CATOLICII DIN ROMÂNIA LA VIENA

Comentariile sunt închise.