O biserică istorică subterană, excavată în regiunea Cappadocia din Anatolia Centrală, Turcia, este pictată cu fresce ce înfățișează pe Iisus Hristos distrugând diavolul, o descoperire importantă, relevantă pentru tradiția ortodoxă.
„Știm că astfel de fresce nu au fost văzute niciodată în orice altă biserică până în prezent,” a declarat primarul orașului Nevșehir, Hasan Ünver, pentru Agenția Anadolu. Potrivit acestuia, lăcașul ar putea data din secolul V d.Hr. „Acest loc este chiar mai mare decât celelalte biserici istorice din Cappadocia. A fost construit în subteran și are fresce originale care au supraviețuit până în zilele noastre”, a adăugat acesta.
Daily Sabah a raportat că frescele din interiorul bisericii, care au fost bine conservate și par să dateze din secolele XII sau XIII, ilustrează înălțarea Domnului Iisus Hristos și biruința Sa asupra diavolului. Unele din fresce reprezintă pe apostoli, sfinți și prooroci, cum ar fi Moise și Elisei. „Echipa continuă să curățe zona, și consideră că descoperirile mai importante urmează. Unele picturi pot fi unice, aflate doar în această biserică”, a spus Ünver.
Biserica antică a fost găsit într-un oraș subteran masiv, pe care arheologii l-au descoperit în martie 2015, potrivit National Geographic. Zona enormă, de 360.000 de metri pătrați, include, de asemenea, căi navigabile, pasaje și urmele altor camere săpate. Zona datează din perioada bizantină. Studiile sugerează că ar fi putut adăposti până la 20.000 de oameni.
Ünver a relatat că frescele par foarte mult a fi unice. „Există reprezentări deosebite, cum ar fi pește care cade din mâna lui Iisus Hristos, Iisus înălțându-se la cer, uciderea sufletelor rele. Când biserica va fi complet dezvăluită, Cappadocia ar putea deveni un centru de pelerinaj și mai important al Ortodoxiei,” a adăugat primarul.
Arheologul Semih İstanbulluoğlu explicat că frescele au trebuit să fie descoperite una câte una, deoarece biserica este umplută cu pământ. ” Lăcașul a fost găsit puțin timp în urmă. Frescele de pe pereți vor reveni la aspectul original după curățare și restaurare, ” a menționat İstanbulluoğlu.
Lucrările au fost amânate până la primăvară, pentru a proteja picturile murale și biserica de umiditate .
traducere Ion Rotaru
Sursa: http://www.christianpost.com via ortodox.md