ÎNTRONIZAREA MITROPOLITULUI IOAN DE ZAMBIA ŞI MALAWI (FOTO)

zampias-10 (1)

 

Autor: S.M. de Zambia
Luni, 22 februarie 2016

A avut loc ieri, 21 februarie a.c., cu venerabila binecuvântare a Preafericirii Sale, Papa şi Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, Teodor al II – lea, ceremonia de întronizare a noului Mitropolit de Zambia şi Malawi, ÎPS Ioan, în biserica elen-ortodoxă „Sfântul Alexandru” din capitala Zambiei, Lusaka.

La ceremonia de întronizare au fost prezenţi reprezentantul Întâistătătorului alexandrin, Mitropolitul de Nairobi, ÎPS Macarie; Locţiitorul din Sfânta Mitropolie (de Zambia şi Malawi) – Mitropolitul de Johannesburg şi Pretoria, ÎPS Damaschin şi Înaltpreasfinţiţii Arhierei de Mwanza, ÎPS Ieronim; de Katanga, ÎPS Meletie; de Burundi şi Rwanda, ÎPS Inochentie şi de Kissoumou şi Kenya de Vest, ÎPS Atanasie.

La ceremonia de întronizare a fost prezent primul preşedinte al Republicii Zambia, dl. Keneth Kaunda, care este considerat părintele Republicii Africane.

Excelenţa Sa, Preşedintele Republicii Zambia, dl. Edward Lyungu, a fost reprezentat de Ministrul Dezvoltării, d-na Emerine Kabanshi, lider la nivel guvernamental, care a transmis un mesaj foarte cald al Excelenţei Sale, Preşedintele Republicii Zambia, către nou întronizatul Mitropolit.

Din partea patriei mamă au fost prezenţi parlamentarul de Ahaia, dl. Nikolaos Nikolopoulos, şi d-na Nagia Miliou, Director General pentru Relaţii Publice şi Diaspora Elenă în Parlamentul Elen, Protopresbiterul Nicolae Gourdoupis, Directorul preoţilor militari ai Forţelor Armate ale Eladei şi Protosinghelul Sfintei Mitropolii de Johannesburg şi Pretoria, Arhim. Daniil Biazis.

După citirea circularelor Preafericitului Patriarh Teodor al II – lea, au urmat luările de cuvânt ale tuturor invitaţilor oficiali, a d-nei Ministru, ale reprezentanţilor din Elada, ale ambasadorilor şi diplomaţilor acreditaţi şi a reprezentantului clerului din Sfânta Mitropolie.

În continuare, Mitropolitul de Zambia şi Malawi, ÎPS Ioan, a rostit cuvântul său la întronizare, în care a subliniat pe scurt următoarele: „Sunt chemat de Dumnezeu să mă învrednicesc de instituţia pe care o reprezint, de Patriarhia Alexandriei şi a întregii Africi, care instituţie are o prezenţă şi o continuitate istorică de 20 şi mai bine de secole în spaţiul african… Vă asigur că mă aflu aici ca slujitor al vostru, al tuturor, ca să vă ascult neliniştile, luptele, căderile şi ridicările, durerile şi visele voastre.

Mă aflu aici, ca să vă transmit mesajul plin de bucurie al Evangheliei lui Hristos şi să vă conduc pe calea mântuirii. Aceasta va deveni realitate dacă, mai înainte de toate, vom cultiva cu toţii „unitatea de credinţă”, dar şi unitatea dintre noi „întru legătura păcii”. Această unitate o exprimă Episcopul şi o transmite membrilor Bisericii pentru care există Episcopul”.

A subliniat că „toţi ne aflăm sub acelaşi cer, sub acoperământul Bisericii lui Hristos şi al Patriarhiei noastre.

Avem şi o cultură comună, slăvita noastră cultură elenă, care a început din marele oraş al Alexandriei de la generalisimul Alexandru cel Mare, făcându-l centru unic în lumea cunoscută atunci, de-a lungul şi de-a latul globului. Ca urmare, ”fiecare creştin ortodox, fiecare dintre noi, în această frumoasă şi ospitalieră ţară a Zambiei, devine purtător al acestei culturi. Şi această cultură trebuie să o menţinem vie cu orice preţ. Suntem datori faţă de copii noştri cu viitorul şi continuitatea acestei ţări”.

În continuare, s-a referit la nevoia de intensificare a eforturilor misionare şi să se dea amploare semănării şi răspândirii cuvântului evanghelic.

„Este porunca Capului credinţei noastre, a Domnului nostru Iisus Hristos, ca să învăţăm „toate neamurile”, făcând cunoscut mântuitorul Lui Nume până la marginile lumii. Misionarismul este datoria fiecărui creştin botezat, cu atât mai mult a Episcopului. De aceea se va da o luptă aprigă pentru răspândirea Credinţei ortodoxe, cu respect faţă de persoana umană şi libertatea personală a tuturor”.

Încheindu-şi cuvântul, a spus „mulţumesc cu nemăsurată recunoştinţă mai întâi de toate Dumnezeului iubirii pentru marea Lui purtare de grijă şi nesfârşita îngăduinţă faţă de smerenia mea. Sunt recunoscător din inimă Preafericirii Sale, Îngerului Ortodoxiei în Africa noastră, Preafericitului nostru Papă şi Patriarh, Teodor, pentru iubirea sa părintească şi încrederea acordată în păstorirea acestei importante Mitropolii, precum şi Sfântului şi Sfinţitului Sinod pentru încrederea în persoana mea”.

După ceremonie a urmat masa oficială care s-a ţinut în sala de recepţii a Comunităţii Elene din Lusaka în cinstea noului Mitropolit.

Sursa: romfea.gr

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.