Acasă > Cuvinte de folos > Mitropolitul Ilarion Alfeiev despre împãrtãşirea în Sãptãmâna Luminatã

Mitropolitul Ilarion Alfeiev despre împãrtãşirea în Sãptãmâna Luminatã

Mitropolitul Ilarion Alfeiev

despre împãrtãşirea în Sãptãmâna Luminatã 

Împãrtãșirea în sãptãmâna luminatã nu este permisã în toate bisericile, având în vedere cã acum nimeni nu mai postește. La întrebarea “Putem merge sa ne împãrtãșim in aceste zile de sãrbãtoare?” ne rãspunde Mitropolitul Ilarion Alfeiev.

hilarion_alfeyevCred cã preoţii care nu dau binecuvântare la împãrtãşire de Paşti fac o greșealã grosolanã. De ce? Pentru cã Sfânta Liturghie se slujește tocmai pentru ca oamenii sã se împãrtãșeascã.

În Postul Mare, în zilele de rând – lunea, marţea, joia – nu se slujește Liturghia. Iar aceastã lipsã a posibilitãţii de a ne împãrtãși este un semn de pocãinţã și de post. Faptul cã tipicul cere sã se slujeascã Liturghia în fiecare zi în Sãptãmâna Luminatã înseamnã cã oamenii sunt chemaţi sã se împãrtãșeascã în fiecare zi.

De ce nu trebuie sã mai postim în Sãptãmâna Paștilor? Pentru cã, așa cum a spus Hristos, „Pot, oare, fiii nunţii sa fie triști catãvreme mirele este cu ei?”

Paștile reprezintã cel mai important praznic al Bisericii. Întregul Post Mare nu este decât o pregãtire pentru Paști. Cum îi poti cere omului, dacã vrea sã se împãrtãșeascã, sã mai posteascã încã și în Sãptãmâna Luminatã?!

 

traducere şi adaptare: Ioana-Raluca Onofrei
sursa: pravmir.ru via doxologia.ro

Categories: Cuvinte de folos Tags: