MITROPOLITUL SIMION ŞTEFAN – UN CHIP PENTRU O ICOANĂ. SE APROPIE DATA CANONIZĂRII SALE.

Mitropolitul Simion Ştefan, teolog, cărturar şi patriot

Cele trei dimensiuni se regăsesc şi reprezintă o adevărată triadă în activitatea desfăşurată de mitropolitul Simion Ştefan. Acţiunea temerară de traducere din limba greacă, latină şi slavonă în limba română a Noului Testament şi apoi tipărirea lui, a scos în evidenţă dimensiunea teologică a ierarhului bălgrădean.
Competenţa cărturărească s-a reliefat cu prisosinţă în tot ce s-a petrecut în cei 13 ani de arhipăstorire. Dovada cea mai concludentă ne-o oferă timpul istoric. Şi astăzi, ca şi atunci, stârneşte admiraţie din multe puncte de vedere. Dacă ne oprim numai la lucrarea epocală „Noul Testament” ne dăm seama de personalitatea sa. Mitropolitul acceptă oferta de culturalizare venită din partea craiului calvin, dar a încercat – şi spunem noi a reuşit – să schimbe direcţia de înrâurire dintr-un agent calvinizant într-un instrument românizant.
Latura patriotică se regăseşte plenar în predoslovie. Este un ”testament” şi un „mesaj” peste timp, îmbinând armonios neamul şi legea, prin iubirea şi statornicia păstoriţilor.
Nădăjduim că osteneala Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Andrei şi a colaboratorilor se va încununa curând în realizarea actului de canonizare a ierarhului bălgrădean, înconjurat de ceilalţi doi sfinţi ierarhi bălgrădeni Ilie Iorest şi Sava Brancovici.

Pr.prof.dr. Nicolae Bolea, Inspector de religie pe judeţul Alba

Sursa: Radio Reîntregirea

Data: 20 Octombrie 2010

Un comentariu la „MITROPOLITUL SIMION ŞTEFAN – UN CHIP PENTRU O ICOANĂ. SE APROPIE DATA CANONIZĂRII SALE.

  1. Caliopie

    Vom putea ajunge foarte usor la stiinta adevaratului discernamant,daca mergand pe urmele celor batrani n-avem pretentia sa facem ceva nou sau sa deosebim dupa socoteala noastra,ci ne multumim sa mergem in toate cum ne-a condus invatatura mai marilor nostri si cinstea vietii lor.

Comentariile sunt închise.