NECTARIE DE LA EGHINA, UN SFÂNT AL ZILELOR NOASTRE TĂMĂDUITOR DE BOLI

Nectarie de la Eghina, un sfânt al zilelor noastre tămăduitor de boli

nectarie-de-la-eghina-un-sfant-1

Citiţi şi:
 * * *
 

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit de credincioşi Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer, care s-au săvârşit cu cei care s-au închinat cu credinţă sfintelor sale moaşte, este unul din cei mai iubiţi şi căutaţi sfinţi din Grecia. S-a născut la 1 octombrie 1846, în orăşelul Silivria, pe ţărmul Mării Marmara, la 20 de kilometri vest de Constantinopol. La botez a primit numele de Anastasie, fiind al treilea copil dintre cei şapte pe care i-au avut părinţii săi, Demos şi Maria Kefalas. Primii ani de şcoală i-a făcut în orăşelul natal, dovedindu-se un copil inteligent şi dornic de învăţătură, foarte atras de biserică şi de sfintele slujbe. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol, unde a ucenicit în magazinul unui negustor, ducând o viaţă plină de privaţiuni materiale, dar şi de mângâiere duhovnicească. La 20 de ani, Sfântul Nectarie s-a retras în insula Chios, ca învăţător, timp de şapte ani educându-i pe micii săi elevi în lumina iubirii de neam şi credinţă.În 1873, la 27 de ani, a fost primit ca frate la Mănăstirea Nea Moni, primind, patru ani mai târziu, la hirotonia întru diacon, numele de Nectarie. Fiind sprijinit material, părintele Nectarie şi-a continuat studiile, iar în 1881 s-a întors la mănăstire cu diploma de bacalaureat. Cu binecuvântarea şi ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, el şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Atena, în anul 1886 obţinând diploma de licenţă.

Ulterior, după ce mai întâi a fost hirotonit preot şi arhimandrit, în anul 1889, Părintele Nectarie a fost hirotonit episcop, având funcţia de consilier patriarhal şi slujitor al altarului bisericii cu hramul Sfântul Nicolae din Cairo (Egipt); aici a dobândit bogate roade, atât în plan pastoral, cât şi administrativ. Defăimat de oameni invidioşi, Sfântul Nectarie a fost silit să se întoarcă în Grecia, lăsând în urmă credincioşi atât de îndureraţi, încât, într-o scrisoare semnată de 900 dintre ei, scriau: „ne pleacă cel mai drag dintre arhierei şi cel dintâi între clerici”.

În 1890, Sfântul Nectarie a fost angajat ca preot predicator al Mitropoliei de Evia. Deşi primit cu răceală, el a câştigat repede încrederea credincioşilor şi a autorităţilor bisericeşti, care, în 1893, i-au încredinţat conducerea Seminarului Teologic Rizarios din Atena.

Ca director al Seminarului, Sfântul Nectarie avea să schimbe profund concepţia profesorilor despre modul în care trebuie educaţi elevii teologi. Ca un bun păstor, i-a învăţat pe toţi să-şi raporteze faptele şi iniţiativele la Mântuitorul Hristos. De exemplu, o bătaie între elevi s-a finalizat nu prin pedepsirea vinovaţilor, ci prin aceea că sfântul le-a adus la cunoştinţă faptul că va posti trei zile pentru ei. De atunci, toţi se fereau să-l mai supere cât de puţin. Puterea exemplului personal, blândeţea şi viaţa sa sfântă au dus la schimbarea inimilor multor elevi şi profesori deopotrivă. Pensionat în 1908 din învăţământ, Sfântul Nectarie s-a retras în insula Eghina, la mică distanţă de Atena, urmându-şi fiicele duhovniceşti , care, încă din 1904, primiseră binecuvântare pentru a reînfiinţa aici o mănăstire cu hramul i. Părintele a participat la acest nou început cu tot sufletul. A muncit el însuşi, cot la cot cu zidarii, la ridicarea mănăstirii, fără să slăbească însă lucrarea rugăciunii. Toţi simţeau purtarea de grijă a lui Dumnezeu acoperindu-i pe cei care îl ascultau pe smeritul arhiereu Nectarie; astfel, obştea monahală a sporit, iar mănăstirea a fost repede ridicată. Păstorind cu dragoste turma cea cuvântătoare din întreaga insulă, ti mp de 12 ani, fiind iubit de toţi cei care l-au cunoscut, Sfântul Nectarie a trecut la cele veşnice în ziua de 8 noiembrie 1920, fiind prohodit de mulţime mare de călugări şi credincioşi. Cuviosul a fost canonizat de către Patriarhia Ecumenică, în aprilie 1961, cu dată de prăznuire la 9 noiembrie. (Informaţii preluate din lucrarea Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Făcătorul de Minuni – Aducerea la Bucureşti a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina – Grecia, 24-30 octombrie 2012, apărută la Editura Cuvântul Vieţii)

Sursa: basilica.ro

2 comentarii la „NECTARIE DE LA EGHINA, UN SFÂNT AL ZILELOR NOASTRE TĂMĂDUITOR DE BOLI”

  1. Sfinte Nectarie , iti multumesc din inima pentru tot ce ai facut pentru mine si familia mea !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: