Noi evenimente în relaţiile dintre creştini şi musulmani
În data de 25 iunie 2011, un grup de aproximativ 200 de musulmani au incendiat casele a 8 familii creştine din satul Awlad Khalaf în Egiptul de Nord. După cum informează Assyrian International News Agency, furia musulmanilor a fost cauzată de zvonul că una din casele creştinilor ar putea deveni biserică. În cadrul ciocnirilor violente dintre cele două tabere, un musulman şi doi creştini au fost răniţi. Poliţia egipteană supraveghează celelalte 30 de case ale creştinilor din localitate în dorinţa de a preîntâmpina repetarea violenţelor anti-creştine. Totodată, forţele de ordine afirmă că incendiile au fost provocate de copii între 10 şi 14 ani, arestând chiar pe câţiva dintre ei. Martorii însă spun că atacul a fost săvârşit de bărbaţi maturi şi se miră de ce nici unul nu a fost arestat.
În data de 8 iunie, tânărul sudanez Nimeri Philip Kalo, student la Seminarul Creştin Sf. Pavel, a fost ucis chiar în faţa porţilor reprezentanţei ONU din regiunea Kadugli (Sudan) şi în prezenţa mai multor martori. În aceeaşi zi, un alt grup de musulmani, sprijiniţi de armata sudaneză (SAF) au tras focuri de armă asupra unei bisericii catolice chiar în timpul messei, luându-l ca ostatic pe preotul romano-catolic, acuzat de propagarea ideilor anti-islamice. În timpul atacului, soldaţii înarmaţi strigau „Allahu akbar”. Cu acelaşi strigăt, un alt grup de musulmani, în aceeaşi zi de 8 iunie, s-a năpustit asupra unui creştin de 33 de ani pe nume Adeeb Gismalla Aksam, care era şofer la o „Biserică Episcopală”, unde tatăl său era pastor. Creştinul a fost arestat apoi bătut cu cruzime, după care a fost adus în stare gravă acasă. Pe 12 iunie, guvernatorul regiunii nordice Kordofan, dl Mutasim Mirghani Zaki El-deen, a declarat jihad (războiul sfânt) creştinilor din sudul ţării.
Situaţia creştinilor e foarte gravă şi în Iraq. După cum declară arhiepiscopul „Bisericii Catolice Chaldeice” Bashar Varda, în ultimii 30 de ani, în jur de 1,25 milioane de creştini de diferite denominaţiuni au fost obligaţi să treacă la islam sau au fost nevoiţi să plece din ţară, rămânând în jur de 150 mii de creştini în tot Iraqul. În 1980, cifra acestora depăşea 1,4 milioane.
Ştirile din Pakistan nu sunt mai îmbucurătoare. Partidul islamic radical Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-S) a cerut Curţii Supreme de Justiţie a ţării să declare Biblia drept „hulă la adresa lui Allah şi a profeţilor săi” şi să interzică răspândirea sau predicarea acesteia. Liderul partidului JUI-S, Maulana Abdul Rauf Farooqi, consideră că Biblia conţine mai multe hule la adresa unor eroi biblici pe care musulmanii îi consideră profeţi ai lui Allah. În cerere se face referinţă la goliciunea lui Adam şi a Evei, la beţia lui Lot şi la alte texte biblice care ar ofensa credinţa islamică. Liderii creştini din Pakistan consideră cererea drept una foarte periculoasă, iar anumiţi politicieni consideră că aceasta este o răzbunare faţă de uciderea lui Osama bin Laden. Agenţia de ştiri „Fides” mai anunţă că Guvernul pakistanez ar putea lichida „Ministerul pentru problemele minorităţilor” de la 1 iulie 2011, lipsind în felul aceste pe creştini de orice posibilitate de a-şi revendica drepturile.