Preotul DORIN-OCTAVIAN PICIORUŞ către pastorul penticostal VLADIMIR PUŞTAN: Nu toate predicile au adevăruri integrale… Sunteți lupul…care înmulțește Iadul.

Nu toate predicile au adevăruri integrale

*

*

Aseară, 20 august 2012, la Speranța TV (televiziune adventistă), a fost invitat pastorul penticostal Vladimir Pustan.

La emisiunea Viața la superlativ, moderată de pastorul adventist Cornel Dărvășan. De la 9 la 10 seara…

Și l-am urmărit cu mare atenție…pentru că îl studiez cu atenție.

Profesor de Omiletică la Arad…

Studiez cu atenție tupeul său „teologic” și abnegația sa de top în ceea ce privește ideologizarea penticostală.

Și două lucruri au fost definitorii aseară: pentru „misiunea” penticostală ei pun la bătaie bani mulți și grei, pentru că mașinile predicatorilor și aparatele de captare a informațiilor trebuie să fie cele mai bune…și ei preiau idei pentru predică de oriunde…fără ca să considere aceste lucruri ca fiind idei plagiate.

Vladimir PustanȘi ascultându-l…ascultându-l ore pe pastorul Vladimir…am văzut că știe să preia/ să fure/ să plagieze idei de la Sfinții Părinți și de la teologi ortodocși pe bandă rulantă…dar și prostii cu carul de la proprii lor „teologi”.

Și în articolul de față vreau să îi spun câteva lucruri, de la auz la auz, profesorului Pustan.

În primul rând că furtul/preluarea de idei fără să spuneți sursele nu vă arată inteligent decât în fața unor prostuți.

Și, mai ales, furtul de idei…nu te face teolog.

Și teologii Bisericii…furați de un eretic penticostal…nu îl fac și pe penticostal „sfânt”…ci doar „un penibil”.

Pentru că eu, teolog ortodox, când vă ascult, profesore Pustan, nu sunt interesat nici de artificiile retorice, nici de închipuirile de sine ale dumneavoastră, nici măcar de tupeul dumneavoastră predicatorial…ci de idei.

Eu vă număr ideile.

Ideile care nu sunt înțelegeri sunt plagieri.

Și dumneavoastră, adesea, aveți idei, idei preluate de-a gata…și nu înțelegeri.

Pentru că eu mă uit la atmosfera pe care o degajați în jurul unei idei. Și când văd că ea nu poate fi repusă în cuvinte în 50 de feluri…știu…simt…văd…că ea nu vă aparține.

Da, dumneavoastră aveți erudiție…erudiție care vă dă să aveți tupeu/ aplomb când predicați…

Dar tupeul/ îndrăzneala dumneavoastră nu e una sfântă…ci oligofrenă la sfințenie.

Dumneavoastră nu puteți propovădui cuvintele lui Dumnezeu din afara Bisericii Lui, din afara Bisericii Ortodoxe, decât dacă vă închipuiți că și peștii pot trăi fără apă…adică și creștinii fără har

Știu, adesea profesorii de Omiletică cred că predica e tot una cu adevărul.

Însă adevărul e tot una cu sfințenia.

Sfinții pot fi furați la idei, pot fi plagiați…doar în aparență. E ca și cum ați dori să furați raze de soare…

Predicile dumneavoastră sunt captivante, sunt percutante datorită tupeului și virilității dumneavoastră informatice…virilitate/ bărbăție/ noutate…care, adesea, după cum recunoașteți…nu vă aparține…ci e de împrumut.

E din plagiere

Însă dumneavoastră nu aveți nimic de-a face cu luminarea lui Dumnezeu, cu harul Său, cu cunoașterea Lui.

Ci dumneavoastră faceți show, faceți rating cu tupeu…cu tupeu predicatorial…cu abnegația de a sublinia niște lucruri ideologice…după cum fetele care se dezbracă prin reviste decoltate…fac bani cu tupeul trupului…cu tupeul de-a arăta zero creier…dar totul carne.

Dumneavoastră vă folosiți de idei…dar nu întrupați idei!

Tocmai de aceea, în urma dumneavoastră, veți lăsa un cadavru urât mirositor…și nu un trup plin de har.

Pentru că totul e tupeu în predica dumneavoastră.

Totul e îndrăzneală păcătoasă.

Totul e îngâmfare.

Totul e părere de sine

Și înclinațiile dumneavoastră de vorbitor, de ființă locvace, le irosiți pentru o luptă penibilă, deja pierzătoare, pentru o erezie de secol douăzeci, penticostalismul…care nu are nimic de-a face cu Sfânta Scriptură…pe care o folosiți adesea ca pe o reclamă facilă.

Da, predicile sunt bune online…și predicile trebuie downloadate precum cartofii lui Ludovic nu știu care…

Dar predicile în care se îmbină adevăruri mici cu mari minciuni, în care credința e ideologizată, în care oratoria nu duce niciodată până la teologie…nu au de-a face cu predica Bisericii.

Eu, cu siguranță, și pe viitor vă voi urmări…pe dumneavoastră și alte sute de predicatori din multe secte și religii…

Vă voi urmări abnegațiile sinucigașe cu durere

Și mă voi gândi mereu la ce ați fi putut fi dacă ați fi fost cu adevărat credincioși, adică ortodocși, în Biserica lui Hristos, a Cincizecimii, de atunci și până azi.

Dar, totodată, nu vă pot ierta sacrilegiul continuu, acela de a jigni și răni Trupul lui Hristos prin sagacitatea dumneavoastră predicatorială.

Pentru că dumneavoastră sunteți dușmanul Bisericii lui Hristos…și nu al meu, în primul rând…

Sunteți lupul…care înmulțește Iadul.

În rest: Ortodoxia poate face și din lupimielușei…și din predicile ideologice…predici cu adevăruri integrale.

.

Sursa: http://www.teologiepentruazi.ro

 

8 comentarii la „Preotul DORIN-OCTAVIAN PICIORUŞ către pastorul penticostal VLADIMIR PUŞTAN: Nu toate predicile au adevăruri integrale… Sunteți lupul…care înmulțește Iadul.

 1. preot adam ionel

  Sarut mana Parinte !In sfarsit ! Oare Parintele Necula nu a sesizat ceea ce ati sesizat Sfintia Voastra? Oare parintele folclorist Pomohaci nu a sesizat acest lucru cand i-a dat voie sa predice la el in Biserica? Slava tie Doamne ca avem preoti ortodocsi si marturisitori care stiu ca ceea ce este da este da si ceea ce este nu este nu iar ce este mai mult adica intercomuniune ,diplomatie de la cel rau este

 2. Liviu

  De obicei asa e la voi, toate comentariile sunt „moderate”, adica doar ce scrie „sfantul X” cand isi incepe perorarile cu „parinte” sunt acceptate.
  Voi nu sunteti capabili sa faceti exegeza, sunteti unghia cea mica a lui Pustan tocmai din faptul ca stati pe site-uri si il… barfiti! Dupa care… mai faceti pe sfantul. Mi-e lehamite de astfel de „preoti” plini de filacterii puse pe gunoaie!

 3. Ιχθυς

  @Liviu
  Comentariile sunt moderate de administratorii siteului, iar noi nu aparţinem clerului. Necesitatea moderării comentariilor credem că este lesne înţeleasă în condiţiile în care mulţi sunt cei care obişnuiesc să folosească un limbaj vulgar atunci când se ascund sub diverse identităţi. Atât timp cât punctul de vedere este exprimat decent, comentariile vor fi aprobate.

 4. Laurentiu

  Chiar daca textul parintelui este dur, este insa adevarat. Vladimir Pustan poate vorbi multe, dar nu ca fiu al Bisericii Celei Una, ci in nume propriu, tributar ideilor neoprotestante in care se scalda. Nu stiu daca Pr. Necula l-a girat in vreun fel, dar cand a vorbit in mediul lor, la Beius parca, a dat o buna si uimitoare marturie. Iar Pr. Pomohaci, desi are hirotonie ortodoxa, nu are cuget ortodox. Ca sa lasi ca preot ortodox un pastor sa vorbeasca de la amvonul bisericii tale, inseamna ca nu ai nici cea mai marunta constiinta dogmatica. Iar reactiile vocal-lacrimogene ale credinciosilor adunati la Mosuni sunt o marturie in plus despre ratacirea parintelui folclorist.

 5. ana for Christ

  bietul pastor Vladimir Pustan nu a stiut ca nu te poti increde ca „daca tu nu il mananci pe leu nici el nu te va manca pe tine” !!-(((

 6. zeGop

  @Liviu
  „Nu sunteți în stare să faceți exegeză” păi și fariseii, saducheii, esenienii sau orice altă sectă iudaică se foloseazu de exegeză, de cea potrivită cu înșelătoriile lor elucubrante. Ce-mi folosește dacă bat câmpii și-mi pierd frații, afundandu-i în marea ispitelor, dar sunt agil verbal? Ne cere Domnul să câștigăm vreu concurs de oratorie? Păi nu era Moise gângav? Nu ne spune Mântuitorul să nu ne îngrijim de ce vom spune în fața opresorilor că Duhul Sfânt se va îngriji de noi și vom rosti ce ne va da El?
  Mai bine te pui tu cu burta și pe studiu și pe rugăciune și mai apoi vezi ce „părinți” urmezi că eu știu că pomul se judecă după roadele lui.
  Scopul e îndumnezeirea nu infatuarea lingvistică.
  Doamne ajută!

Comentariile sunt închise.