21.08.2010
ONORURI CATOLICE CĂTRE PATRIARHUL BARTOLOMEU ÎN POLONIACitiţi în greceşte şi Catolicii acordă distincţii unversitare ecumeniştilor (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/08/blog-post_17.html)
Surse:
romfea.gr şi kath.net (http://www.kath.net/detail.php?id=27828)
Vineri, s-a încheiat vizita oficială a Patriarhului Bartolomeu în Polonia. Patriarhul, însoţit de Mitropolitul Sava al Varşoviei şi a toată Polonia, ierarhi ai Bisericii Poloneze şi membri delegaţiei lui, a ajuns la reşedinţa Universităţii Catolice din Lublin “Ioan Paul al II-lea” unde a şi fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa, pentru contribuţia lui la unitatea tuturor creştinilor şi la dialogul cu alte religii.
“Onoratul Arhiepiscop al lumii ortodoxe este un prim luptător al păcii şi al concilierii’’, se luptă pentru libertatea religioasă, pentru drepturile omului şi pentru ocrotirea mediului înconjurător”, a spus Arhiepiscopul catolic şi Rectorul Universităţii din Lublin, Jozef Zycinski, împletind elogiul Patriarhului Bartolomeu.
Între cei prezenţi la ceremonie, în afara Mitropolitului Sava, au fost şi arhiepiscopul romano-catolic Gniezno şi primatul Poloniei, domnul Jozef Kowalczyk, reprezentanţi ai preşedenţiei, ai administraţiei locale, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni creştine.
Patriarhul Bartolomeu, în omilia sa în limba engleză, a subliniat rolul Patriarhiei Ecumenice la edificarea unei păci mondiale, a armoniei între creştini şi a reprezentanţilor diferitelor religii. S-a referit şi la Papa Ioan Paul al II-lea şi la organizarea de către acela a rugăciunilor pentru pacea mondială la Asissi, în 1987.
Comentariul site-ului thriskeftika
Este trist nu doar acceptarea onorurilor – cu caracter pretins ştiinţific, conferite de către papistaşi, dar şi ridicarea în slăvi de către patriarh a operei ecumeniste intercreştine şi interreligioase a Papei Ioan Paul al II-lea. “Rugăciunile” de la Asissi din 1987 au constituit una din cele mai negre pagini ale sincretismului interreligios cu participarea – din nefericire – şi a ortodocşilor. Referinţa Patriarhului Bartolomeu la acest fapt învederează atitudinea intransigentă a ecumeniştilor în temele apropierii interreligioase, fapt care nu trebuie să treacă neobservat.
(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/08/blog-post_1905.html)