PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN?

PAPA IN ROMANIA, IN 2011, PRECEDAT DE O VIZITA ECUMENICA A PATRIARHULUI DANIEL LA VATICAN?

Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor

Sursa: GANDUL.info

Ministrul român de Externe speră ca Suveranul Pontif să poată ajunge la Bucureşti în 2011, dacă Sfântul Sinod îl autorizează pe Patriarhul Daniel să-l invite pe Papa Benedict în România. Până la venirea Papei în ţară însă, capul bisericii ortodoxe române ar putea ajunge la Vatican.

O invitaţie primită din partea capului Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict al XVI-lea în România, poate chiar în 2011, potrivit lui Teodor Baconschi, ministrul român de Externe. Şeful diplomaţiei speră ca Sinodul BOR să-l autorizeze pe Patriarhul Daniel să-l invite pe Suveranul Pontif la Bucureşti.

Există demersuri politico-diplomatice în acest sens, cunoaştem procedura”, a afirmat, săptămâna trecută, şeful de la Externe.

“Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îl autorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitaţii”.

Un acord de principiu al Sinodului pentru o invitaţie adresată Papei Benedict al XVI-lea de a vizita România există, încă de la începutul lunii iulie, explică pentru gândul purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica. El spune că detaliile unei astfel de vizite

“se stabilesc pe cale diplomatică între cele două state, România şi Vatican, şi bisericească, între Patriarhia Română şi Biserica Romano-Catolică”.

“Ca să fie o reuşită, vizita trebuie pregătită cu minuţiozitate, pentru că nu este doar o simplă vizită protocolară”.

Minuţiozitate şi pregătire – acestea au fost cuvintele de ordine şi ale precedentei vizite efectuate în România de către un Suveran Pontif. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns în România, dar pregătirea acestei vizite a durat mai bine de opt ani, după cum ne-a declarat Victor Opaschi, fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.

“A fost o pregătire temeinică, făcută pas cu pas”,

spune Opaschi amintind de vizita din ianuarie 1989, fără aprobarea conducerii de stat, pe care Patriarhul Teoctist i-a făcut-o la Vatican Papei Ioan Paul al II-lea, dar şi de corespondenţa de după 1990 dintre Suveranul Pontif şi preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu. De altfel, Iliescu a fost cel care l-a invitat într-o scrisoare oficială pe Ioan Paul al II-lea să viziteze România şi câteva săptămâni mai târziu i-a reînnoit acestuia invitaţia în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Vatican.

Potrivit lui Opaschi, Suveranul Pontif i-a trimis o scrisoare de mulţumire lui Ion Iliescu, precizând că – pentru a putea onora invitaţia – trebuie să primească o scrisoare şi din partea capului bisericii majoritare din România, respectiv din partea Patriarhului Teoctist. Victor Opaschi aminteşte de cele şase vizite la Vatican efectuate de preşedintele Iliescu, dar şi de

“aplanarea conflictului real care a existat între bisericile ortodoxă şi romano-catolică din motive de patrimoniu”.

Culisele negocierilor

  • septembrie 2008 – preşedintele României, Traian Băsescu, i-a adresat Suveranului Pontif invitaţia de a vizita România.
  • aprilie 2010 – în cadrul unei vizite la Vatican, ministrul Teodor Baconschi reiterează Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România. La întoarcere, ministrul a vorbit despre o vizită a Papei “cel târziu anul viitor”, precizând că, “după invitaţia adresată de şeful statului, ar mai fi nevoie şi de o invitaţie din partea Patriarhului”.
  • mai 2010 – “O astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican”, explica, la acel moment, pentru gândul, Constantin Stoica.

Părintele Stoica spune, pentru gândul, că Patriarhia şi Biserica Romano-Catolică evaluează timpul potrivit pentru o astfel de vizită, care

“se cuvine să aibă loc într-un an cu semnificaţii spirituale deosebite pentru cele două Biserici”.

Mai mult, reluarea dialogului cu Biserica Română Unită cu Roma pentru rezolvarea neînţelegerilor patrimoniale

“constituie un semn încurajator în pregătirea vizitei Papei în România.”

Stoica mai spune şi că, în tratativele purtate, se discută despre o vizită canonică a Patriarhului Daniel în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi de una ecumenică la Vatican.

Comentariu Razboi intru Cuvant:

Ce s-a intamplat si care a fost declicul pentru aceasta abordare subita si agresiva a temei vizitei papale, nu stim inca. Ce stim este ca in ultimii ani au curs invitatiile, in special din partea liderilor politici, din statele rasaritene si ortodoxe catre Papa Benedict, cele mai cunoscute exemple fiind propriul nostru sef de stat, Traian Basescu, si dictatorul Belarusiei, Alexandr Lucasenko.

Rusia nu doar ca nu face exceptie de la acest val de invitatii facute liderului pontif, ci are o implicare deosebita si anunta, periodic, faptul ca o asemenea vizita este foarte apropiata, ramanand a fi indeplinite doar formalitatile si stabilirea datei exacte.

Este un bun prilej si pentru a ne reaminti o data in plus, fara nicio suprindere, de orientarea profund ecumenista, filo-catolica, a ministrului de externe Baconschi, lider al asa-zisei Fundatii crestin-democrate din PDL si fost ambasador al Romaniei la Vatican, pe vremea cand a fost organizata prima vizita a unui Papa (atunci Ioan Paul al II-lea) in tara noastra, in 1999.

 

Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2010/12/12/papa-in-romania-in-2011-precedat-de-o-vizita-ecumenica-a-patriarhului-daniel-la-vatican/