Papa îndeamnă credincioşii la rugăciune pentru lucrările Comisiei de dialog teologic catolico-ortodox în curs la Viena

Papa îndeamnă credincioşii la rugăciune pentru lucrările Comisiei de dialog teologic catolico-ortodox în curs la Viena

[Este interesant sa vezi cat de multe sperante isi pun catolicii in aceasta intalnire teologica, spre deosebire de ortodocsi. Au si de ce: este in discutie primatul papal, este asteptata adoptarea unei rezolutii comune care sa intregeasca textul de la Ravenna şi Paphos (in favoarea catolicilor), intalnirea se desfasoara pe teritoriul catolic, iar in tabara ortodocsilor parerile sunt impartite cu privire la forma si intelesul primatului universal. Interesul catolicilor in aceasta chestiune se observa acum mai ales prin promovarea acestei intalniri chiar de Papa Benedict de pe balconul sau din piata San Pietro in auzul a mii de credinciosi catolici, pe cand la noi, de exemplu, in contrast cu aceasta, a fost postata pana acum doar o simpla stire informativa pe trustul de presa patriarhal. In rest nicio declaratie, nicio parere despre acest subiect. Nimic!… – dan.camen.]

Radio Vaticana/ 22 septembrie 2010

La terminarea audienţei generale de miercuri în Piaţa San Pietro [dedicată aproape în întregime recentei sale călătorii în Marea Britanie /n.m.], Benedict al XVI-lea a amintit că “săptămâna aceasta se desfăşoară la Viena, în Austria, reuniunea plenară a Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică în Biserica Ortodoxă în ansamblul ei. Tema fazei actuale de studiu este rolul episcopului Romei în comuniunea Bisericii universale, cu referinţă specială la primul mileniu al istoriei creştine. Ascultarea de voinţa Domnului Isus, şi luarea în consideraţie a marilor provocări care se prezintă astăzi Creştinismului, ne obligă să ne angajăm în mod serios în cauza de restabilire a deplinei comuniuni între Biserici. Vă îndemn pe toţi să vă rugaţi pentru lucrările Comisiei şi pentru o continuă dezvoltare şi consolidare a păcii şi concordiei între cei botezaţi, pentru ca să putem da lumii o mărturie evanghelică din ce în ce mai autentică.

Convocarea celei de-a XII-a plenare a Comisiei pentru dialogul teologic catolico-ortodox în curs la Viena a fost făcută de cardinalul Christoph Schönborn, preşedinte al Conferinţei episcopale austriece şi arhiepiscop de Viena, şi de mitropolitul grec ortodox Mihail Staikos al Austriei. Întâlnirea durează o săptămână (20-27 septembrie) şi constituie o porţiune importantă pe drumul lung al dialogului ecumenic.

Comisia, formată de doi reprezentanţi pentru fiecare dintre Bisericile ortodoxe autocefale şi de tot atâţia membri catolici, este condusă de arhiepiscopul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi de mitropolitul Ioannis Zizioulas al Pergamului din parte patriarhatului ecumenic al Constantinopolului.

Primatul petrin în Biserica universală este tema centrală a noii faze de dialog dintre catolici şi ortodocşi după ce în sesiunea plenară de la Ravenna în 2007, ambele părţi au căzut de acord, cum se arată în documentul final, că „în vremea Bisericii nedespărţite”, Biserica Romei care „prezidează în iubire”, potrivit expresiei Sfântului Ignaţie al Antiohiei (Către Romani, prolog), ocupa primul loc în această ordinea canonică (taxis), iar episcopul Romei era protos-ul între patriarhi” (Ravenna, § 40 şi 41). Rămâne de studiat acum în mod aprofundat, chestiunea rolului episcopului Romei în comuniunea tuturor Bisericilor. Pentru această adunare, Comisia mixtă a elaborat un plan de lucru ce se axează pe primul mileniu când între Răsăritul şi Apusul creştin nu cunoşteau sciziune.

Amintim că la acest important eveniment din viaţa Bisericii, participă şi PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, care este membru al acestei comisii începând din anul 2006.

Delegaţii Bisericii Ortodoxe Române în această comisie de dialog teologic sunt Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, Secretarul Sfântului Sinod, şi părintele profesor universitar dr. Ioan Ică jr. de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Şaguna” din Sibiu (sursa: www.basilica.ro).

Mai adăugăm:
Comisia de Dialog Teologic studiază tema „Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu”, cu intenţia de a finaliza activitatea desfăşurată la precedenta întâlnire, care a avut loc la Paphos, Cipru, în octombrie 2009. Această temă a fost decisă în cadrul sesiunii plenare de la Ravenna, din anul 2007, iar textul de lucru a fost pregătit de către Comitetul de Coordonare Comună, care s-a reunit la Elounta, în Creta, Grecia, în anul 2008. Conform comunicatului final al întâlnirii de la Paphos, toţi membrii ortodocşi ai Comisiei au reafirmat că dialogul continuă cu decizia tuturor Bisericilor Ortodoxe şi se desfăşoară cu fidelitate faţă de Adevărul şi Tradiţia Bisericii.
Biroul de presă a Episcopiei de Cluj-Gherla anunţă că „în ajunul deschiderii sesiunii de dialog teologic de la Viena, PS Florentin a reamintit faptul că, ”în vremea Servului lui Dumnezeu, Ioan Paul al II-lea, Pontiful Roman, a pus la dispoziţia teologilor primatul papal, rugându-i să găsească acea soluţie care să poată mulţumi şi Bisericile Ortodoxe şi în acelaşi timp să respecte Sfânta Scriptură, tradiţia şi canoanele Bisericii Catolice. Deci, sperăm din tot sufletul ca, respectând aceste principii, teologii să poată găsi o soluţie unanim acceptabilă la acest primat universal”.

sursa>

http://www.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=424479

http://stephanscom.at/news/0/articles/2010/09/22/a19069/

foto>

http://www2.2space.net/images/upl_newsImage/1283081404.jpg

SURSA: http://theologhia.wordpress.com/2010/09/22/papa-indeamna-credinciosii-la-rugaciune-pentru-lucrarile-comisiei-de-dialog-teologic-catolico-ortodox-in-curs-la-viena/